Terörle Mücadele Kanunu nda değişiklik olmayacak: İşledikleri suçtan yargılanacaklar Gündem Haberleri
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.
PKK'nın fesih sürecini başlatmasının ardından yanıtı aranan soruların başında silah bırakan PKK'lıların nasıl yargılanacağı ve yargılanmaları için yapılacak yasal değişiklikler geliyor. Bu kapsamda, Terörle Mücadele Kanununda kapsamlı bir değişikliğe gidilmeyecek.
Kanununa eklenecek geçici maddeyle 'kendini fesheden terör örgütlerinin mensuplarının sadece işledikleri suçlardan yargılanmaları' sağlanacak. Bu kapsamda cezaevlerindeki 6 bin 100 PKK ve bağlantılı örgütten hüküm giyen terörist işledikleri suçun türüne göre cezalarını çekecekler.
İŞLEDİĞİ SUÇA GÖRE CEZA
Silah bıraktıktan sonra teslim olan PKK'lıların yargılanmalarının da bu esaslarla hareket edilecek. Buna göre, silahlı saldırıda yer aldıysa bu saldırının sonucuna göre, kasten yaralama ve kasten öldürme suçlarından yargılanacaklar. Silahlı saldırının emrini verenler de azmettirici olarak hakim karşısına çıkacak. Silahı temin edenler, yardım ve yataklık suçundan mahkeme önünde hesap verecek. Suça karışmayıp örgüt içerisinde ideolojik eğitimden geçenlerinse topluma kazandırılmaları için çalışmalar yürütülecek. Bu kesimdekilerin ağırlıklı olarak çocuklardan oluşmasından ötürü suça sürüklenen çocuklar dönük yasal hükümlerin devreye alınması üzerinde duruluyor.
KOMİSYONUN ANA GÜNEMİ
Silah bırakma kararı alan ve bu konuda ilk adımı atan örgütün, yaz boyunca silah bırakma işlemlerini tamamlamasının ardından Terörsüz Türkiye hedefinde yasama takvimi işlemeye başlayacak. Bu doğrultuda ilerleyen günlerde TBMM'de oluşturulacak komisyon tarafından Terörle Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanununda bazı değişiklilere gidilmesi üzerinde çalışmalar yürütecek. Komisyonun ana gündemini eve dönüş yasası ve ceza evindeki PKK mensuplarının yeniden topluma kazandırılması oluşturacak.
3 AŞAMALI TAKİP
Bu çerçevede, örgüt kendini feshettikten sonra silah bırakan kişiler hakkında üç aşamadan oluşan bir süzgeç devreye girecek. İlk olarak fesih kararı sonrasında silah bırakıp bırakmadığına bakılacak. İkinci aşamada silah bırakma sonrasında terör faaliyetleri ya da devlete yönelik tehdit veya risk oluşturma potansiyeli takip altına alınacak. Bu izleme sürecinin sonunda silah bıraktığı ve PKK dışında bir örgütle de bağı bulunmadığı doğrulanan kişilerin yargı önüne çıkarılması sağlanacak. Bu kriterleri sağlayanların yargılanması yasada yapılacak değişikliğe uyumlu olacak.
İNGİLTERE MODELİ ÜZERİNDE DURULUYOR
Komisyonun çalışmalarına başlamasından sonra atılacak adımlara göre silah bırakmanın uzun zamana yayılabileceği de dile getirildi. Bu noktada Başta İngiltere olmak üzere dünya ülkelerinde terör örgütlerinin silah bırakma örnekleri de ele alındığı öğrenildi.


