Terörün faturası: 2 trilyon dolar! Barış penceresi ile Türkiye ekonomide de sıçrayacak
SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Türkiye, yıllardır süren terör sorununu bitirdi. PKK, dün Süleymaniye'de silahlarını kazanda yakarak bıraktı. Terörün bitmesiyle, terörün yarattığı ekonomik zarar da artık yurtiçinde istihdam, proje ve daha fazla refah uygulamalarına aktarılacak.

Türkiye, artık bütün enerjisini ve gücünü geleceğe daha sağlam adımlar atmak için kullanabilecek. Terörsüz Türkiye vizyonuyla birlikte açılan barış penceresi ile Türkiye ekonomide de sıçrayacak.
TERÖRÜN FATURASI: 2 TRİLYON DOLAR!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı tarihi açıklamada, "Hataların bedelini hep beraber ödedik. Türkiye bu terör saldırılarıyla istirkrarsız hale geldi, ekonomide 2 trilyon doları bulan bir faturayla karşılaştık. Her şeyden önemlisi terör örgütü ülkemizin huzuruna, kardeşliğine çok ağır hasarlar verdi." dedi.
Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör de köşesinde, terörün ekonomik maliyetine vurgu yapmış ve şunları kaydetmişti:

İKİNCİ BİR TÜRKİYE ANLAMINA GELİYOR
Bugüne kadar terörün Türkiye'ye hesaplanabilir ekonomik maliyetiyle ilgili çok farklı rakamlar ortaya atıldı. Araştırmalara göre, terörün özel sektör girişim ve yatırım kararları, doğrudan yabancı sermaye girişi, ihracat hacmi ve turizm talebi gibi makro büyüklükler aracılığıyla Türkiye ekonomisi üzerindeki örtük ve dolaylı maliyetleri yaklaşık 2 trilyon doları buluyor. Türkiye ekonomisinin dolar cinsinden büyüklüğünün 2024'te 1.32 trilyon dolar olarak gerçekleştiği varsayıldığında bu ikinci bir Türkiye anlamına geliyor. Elbette, insani maliyet ve işin sosyolojik ve psikolojik boyutu tartışılmaz bile…
Uzmanlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu için tarım, turizm ve sınır ticaretinde tarihi bir sıçramanın kapıda olduğunu söylüyor. Bölgedeki geniş ve verimli araziler uzun yıllar üretimden uzak kalmıştı. Terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla birlikte dağ köylerinde tarım ve hayvancılığa dönüş için yerel girişimler başlamış durumda. Kültürel mirası ve doğasıyla aslında bir açık hava müzesi olan bölge, yıllarca şiddet haberleriyle anıldı.


Şimdi ise otel yatırımları yeniden gündeme geldi. Bazı tarihi konak ve hanların turizme kazandırılması için projeler hazırlanmaya başladı. Turizm profesyonelleri, "Burası Türkiye'nin kayıp destinasyonu. Şimdi yeniden keşfetme zamanı" görüşünde. SABAH'ın görüştüğü iş çevreleri, bölgenin ekonomik olarak ayağa kalkması için tüm koşulların ilk kez bu kadar elverişli olduğunu belirtiyor. Ancak bu dönüşümün kalıcı olabilmesi için kamunun teşviklerinin, özel sektörün cesaretinin ve halkın desteğinin birlikte işlemesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

EKONOMİYE NASIL YANSIR?
Yaşanan bu sürecin önümüzdeki dönemde ekonomiye olumlu yansıması ise kaçınılmaz. Ekonomistler, terörün ekonomi üzerindeki en büyük saptırıcı etkilerinin ihracat gelirleri ve özel sektör yatırım kararları ekseninde ortaya çıktığını, bunu yabancı sermaye girişi ve turizm talebinin izlediğini belirtiyor. Bu nedenle de PKK'nın silah bırakma kararının etkilerinin bu alanda gerçekleşeceğini öngörülüyor. Terörsüz Türkiye sürecinin ülkenin ortalama reel büyüme performansına bölgedeki büyük yatırım hamlesi ile ek 1.5 katkı sağlayacağı vurgulanıyor.


