TikTok için Türkiye de önlem alacak mı? Ülkeler tek tek yasakladı! Veri güvenliği, pedofili ve cinsel istismar içerikleri...
Sabah sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
TikTok, son yılların en popüler sosyal medya uygulamalarından biri olsa da, ardı ardına gelen skandallar ve güvenlik endişeleriyle dünya genelinde alarm zillerini çaldırıyor. Gençleri hedef alan zararlı içerikler, siber zorbalık, mahremiyet ihlalleri ve istismar videoları nedeniyle birçok ülke TikTok'u yasaklama yoluna gitti. Hindistan uygulamayı tamamen kapatırken, ABD ve Avrupa ülkeleri kamu çalışanlarına yönelik kısıtlamalar getirdi.

TikTok'ta gençlerin kişisel gelişimini tehdit eden içerikler algoritmalar sayesinde hızla yayılıyor. Ahlaki sınırları aşan, pedofili ve istismarı normalleştiren paylaşımlar milyonlarca kişiye ulaşırken, birçok ülke bu dijital tehlikeye karşı harekete geçti.
İŞTE TİKTOK'U YASAKLAYAN VE KISITLAMA GETİREN ÜLKELER LİSTESİ!
ARNAVUTLUK
TikTok Arnavutluk'ta yasaklandı: Bir yıl süreyle erişime kapatıldı Arnavutluk Hükümeti, sosyal medya platformu TikTok'u yasakladı. Platform, ülkede bir yıl süreyle erişime engellendi.
Arnavutluk Hükümeti, ülke çapında Çin merkezli sosyal paylaşım platformu TikTok'u bir yıllığına yasakladı. Arnavutluk Milli Eğitim ve Spor Bakanı Ogerta Manastirliu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili basına açıklamada bulundu. Manastirliu Kasım 2024'ten itibaren tartışmalara sebep olan TikTok'un, ülke çapında bir yıllığına geçici olarak yasaklanması kararının kabul edildiğini kaydetti. Bakan Manastirliu, kararın ülkedeki 65 bin ebeveynle yapılan görüşmelerin ardından alındığını ifade etti.

AVUSTRALYA
Güvenlik açığı oluşturduğu gerekçesiyle birçok ülkede kamu kuruluşlarında kullanılmasına yasak getirilen TikTok'a bir yasak da Avustralya'dan geldi.
Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle federal hükümete ait cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulamasının kullanılmasına yasak getiren "Beş Göz (Five Eyes)" olarak bilinen elektronik istihbarat ittifakının sonuncu üyesi oldu. Karar, "Beş Göz" üyeleri ABD, Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda'nın da yasaklar konusunda benzer adımlar atması ardından geldi.
Başsavcı Mark Dreyfus, yaptığı açıklamada, istihbarat ve güvenlik teşkilatlarının tavsiyesine dayanarak bu yasağın "mümkün olan en kısa sürede" yürürlüğe gireceğini söyledi. İlk olarak 1946'da ABD ile İngiltere arasında imzalanan; Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın katılımıyla genişletilen ve UKUSA şeklinde bilinen "elektronik istihbarat" ittifakı, Beş Göz (Five Eyes) olarak adlandırılıyor.


ESTONYA
TikTok'un devlet tarafından kamu görevlilerine verilen akıllı telefonlardan yasaklandığın açıkladı.
İNGİLTERE
İngiltere'de güvenlik endişeleri nedeniyle bakanlar ve devlet memurlarının kullandığı telefon ve diğer elektronik cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok'a yasak getirildi. Kabine Ofisi Bakanı Oliver Dowden, parlamentoda milletvekillerine yaptığı açıklamada, güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'un İngiltere'de kamuya ait telefon ve diğer elektronik cihazlarda kullanımının derhal yasaklanacağını duyurdu. Dowden, konuşmasında, hükümete ait veri ve bilgilerin uygulama tarafından kullanılmasının "risk oluşturabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

AB KURUMLARI
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, siber güvenlik endişelerini gerekçe göstererek TikTok'u personel cihazlarında yasakladı. Ayrıca parlamento üyeleri ve personelinin uygulamayı kişisel cihazlarından kaldırmaları 'şiddetle' tavsiye edildi. Avrupa Komisyonu, personelinin Çin siber güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok kullanmasını yasakladı.
FRANSA
Fransız hükümeti, 2.5 milyon memurun iş telefonlarına TikTok, Netflix ve Instagram gibi eğlence amaçlı uygulamaların yüklenmesini ve kullanılmasını yasakladı. Bağlayıcı talimatla bildirilen yasak, hemen yürürlüğe girdi.
HOLLANDA
Hollanda'da, güvenlik ve casusluk endişeleri nedeniyle devlet memurlarının kullandığı kamuya ait telefonlardan, TikTok'un silinmesi tavsiyesinde bulunuldu.

NORVEÇ
Norveç, 23 Mart 2023'te ülkenin Adalet Bakanlığı'nın uygulamanın devlet çalışanlarına verilen telefonlara yüklenmemesi gerektiği uyarısında bulunmasının ardından Tiktok'un iş cihazlarında kullanılmasını yasakladı.
BELÇİKA
Belçika'da siber güvenlik, mahremiyet ve yanlış bilgilendirme konusundaki endişeleri gerekçe göstererek TikTok'u Belçika federal hükümetinin sahip olduğu veya ücretini ödediği cihazlarda yasakladığını duyurdu.
DANİMARKA
6 Mart'ta Danimarka Savunma Bakanlığı, casusluk riski endişesi ile bir siber güvenlik önlemi olarak "uygulamanın resmi birimlerde kullanılmasını yasaklayacağını" duyurdu.

ABD
ABD veri güvenliği endişeleri nedeniyle TikTok'u kamu cihazlarında yasakladı. Hem FBI hem de Federal İletişim Komisyonu, ByteDance'in TikTok kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği konusunda uyardı.
KANADA
TikTok'un devlet tarafından verilen tüm cihazlarda yasaklandığını duyurdu ve uygulamanın gizlilik ve güvenlik için kabul edilemez bir risk oluşturduğunu söyledi. Gelecekte çalışanların uygulamayı indirmesi de engellenecek.
YENİ ZELANDA
Yeni Zelanda, hükümet milletvekillerinin telefonlarından yasaklandığını duyurdu.

HİNDİSTAN
Hindistan, gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'a ve mesajlaşma uygulaması WeChat dahil düzinelerce diğer Çin uygulamasına 2020'de yasak getirdi. Yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi.
TAYVAN
Aralık 2022'de FBI'ın, TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturduğu uyarısının ardından Tayvan, TikTok'a kamu sektörü yasağı getirdi.
PAKİSTAN
Pakistan makamları TikTok'u 2020'den bu yana en az dört kez geçici olarak yasakladı.







