Trablus ta silahlar susmuyor: Bölünmüş ülkede milisler, sokaklarda çatışıyor Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Libya'nın başkenti Trablus, yıllardır görülmemiş şiddette çatışmalara sahne oldu. Pazartesi günü Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin "İstikrar Destek Aygıtı" lideri
Abdulgani el Kikli'nin ayrılıkçı 444. Tabur tarafından öldürülmesinin ardından rakip gruplar arasında başlayan silahlı çatışmalar Salı gecesi boyunca sürdü ve Çarşamba sabahına kadar devam etti.
BM'nin Libya misyonu UNSMIL, sivil mahallelerde artan şiddetten derin endişe duyduğunu açıkladı ve acil bir ateşkes çağrısı yaptı.
ÇATIŞMALAR SÜRÜYORLibya, 2011’de NATO destekli bir ayaklanmayla Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra istikrarını yitirmişti.
Ülke, 2014'ten bu yana doğu ve batı olmak üzere iki ana yönetim arasında bölünmüş durumda. 2020’de sağlanan ateşkese rağmen siyasi ve askeri cephede çatışmaalar sürüyordu.
Son olaylar, bölgedeki şiddeti had safaya çıkardı. Son milis operasyonları, ülkede hergün silah seslerinin yükselmesine sebep oldu.
Pazartesi günü öldürülen milis lideri Abdulgani Kikli, İstikrar Destek Aygıtı'nı yönetiyordu. Bölgede Ulusal Birlik Hükümeti adına asayişi sağlamakla görevli grup, Dibeybe’ye bağlı 444 ve 111 Tugayları tarafından kısa sürede mağlup edildi.
LİBYA ZOR DURUMDADibeybe, Salı günü yaptığı açıklamada silahlı grupların dağıtılması talimatı verdi. Trablus’taki bu güç değişimi, Başbakan Dibeybe'nin nüfuz alanını genişletti.
Başkentte Dibeyde'ye yanlısı olmayan son büyük silahlı yapı olarak yalnızca Özel Caydırıcı Güç yani Rada kaldı.
Ülkenin doğusu ise hala Halife Hafter’in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolü altında.
Libya, büyük enerji rezervleriyle birlikte Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenler için de önemli bir geçiş noktası olmaya devam ediyor. Son çatışmalar, zaten bölünmüş olan ülkede deprem etkisi yarattı.


