Traktör kazalarında ölümleri azaltmak için hazırlanan proje heyecanlandırdı
SonTurkHaber.com, Haber7 kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.

GİRİŞ 09.07.2025 15:47 GÜNCELLEME 09.07.2025 16:01
İlk Yorum Yapan Sen Ol
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te yaklaşık 20 yıldır endemik bitkiler, tarım ve hayvancılık üzerinde çalışmalar yürüten ve şu ana kadar 18 ayrı patente imza atan Karya Farma HBX Ar-Ge şimdi de çiftçiliğin olmazsa olmazı traktörlerde can güvenliğini sağlayacak bir çalışma başlattı.
HBX Projects çatısı altında gerçekleştirilen çalışma ile traktör devrilmelerinde ölüm olaylarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
"KORUMA KALKANI MÜHENDİSLİK İLE İNŞA EDİLDİ"Çiftçilerin kırsal alanda geçirdikleri traktör devrilmesine bağlı kazaların büyük çoğunluğunun felaketle sonuçlandığını belirten Karya Farma HBX Ar-Ge ekibinden Makina Mühendisi Cavit Başlık şunları söyledi:
"Traktör devrilmeleri kırsal alanda tarım yapanların en büyük sorunu ve dramatik tablosu. Hayat üçgeni adını verdiğimiz bu koruma kalkanı mühendislikle inşa edildi. HBX Projects çatısı altında geliştirilen ve halen prototip aşamasında olan bu proje traktör devrilmelerine karşı mekanik ve dijital güvenliği aynı anda sunan, tamamen yerli ve toplumsal fayda odaklı bir çözüm olarak hazırlandı. Sistem, traktör devrilme eğilimine girdiğinde milisaniyeler içinde aktifleşerek traktörün etrafında üçgen biçiminde açılan özel hava yastıkları ile sürücünün ezilmesini önleyen bir boşluk oluşturuyor. Bu boşluk, hayati bir koruma kalkanı görevi üstlenirken, sürücünün kurtarılana kadar nefes alabileceği güvenli bir yaşam alanı sağlıyor. Amacımız, traktör devrilme anında sürücünün altında kalmamasını sağlayacak güçlü ama uygulanabilir bir mekanik çözüm sunmak. Üçgen formda açılan hava yastıkları, yükü kenarlara dağıtarak merkezde korunaklı bir boşluk oluşturuyor. Bu boşluk, kişinin yaşamsal alanını koruyor ve kurtarma ekipleri gelene kadar nefes alma şansı veriyor. Sistem, kırsalın ihtiyaçlarına uygun şekilde sade ama etkili tasarlandı."

Proje ekibinde yer alan bilgisayara-yazılım mühendisliği son sınıf öğrencisi Burak Başlık ise, "Sistem, devrilme anında devreye giren bir algoritma ile ivmeölçer ve jiroskop verilerini değerlendiriyor. Aynı anda sürücünün cep telefonuna bluetooth aracılığıyla bağlanıyor ve konum bilgisiyle birlikte yardım mesajı gönderiyor. Alternatif olarak GSM modül sayesinde doğrudan SMS ile acil durum bildirimi de yapılabiliyor. Bu sistem, yalnızca korumakla kalmıyor, dış dünya ile temas kurarak yaşam şansını artırıyor." şeklinde konuştu.
KAYNAK: İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör

Editör Hakkında Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
GÖNDER


