Trump çelik ihracatında geri adım atabilir: İngiltere ile tarihi ticaret anlaşması
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
halktv.com.tr - Serra Karaçam / Özel Haber
Başkan Trump, Perşembe günü İngiltere ile yaptığı tarihi ticaret anlaşmasını övdü, “her iki ülke için de harika bir anlaşma" olarak nitelendirdi. Anlaşma bir çerçeve sunuyor ve müzakereler sürecek.

Trump, Oval Ofis'ten İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile hoparlör üzerinden telefonda konuşarak anlaşmanın et, etanol ve diğer tarım ürünleri de dahil olmak üzere Amerikan ihracatları için milyarlarca dolarlık artırılmış pazar erişimini içereceğini söyledi.
ABD gümrük tarifelerinde artış, %3.4'ten %10'a yükseltilerek karşılıklılık ilkesiyle uyumlu hale getirildi.
Karşılıklı %10 tarifelerin uygulanmasıyla, yeni ABD-İngiltere ticaret anlaşması ABD ihracatı için 5 milyar dolar değerinde yeni pazar sağlıyor.
ABD için tahmin edilen gümrük tarife gelirinin 6 milyar dolar olması bekleniyor. İngiltere tarifelerindeyse %5.1'den %1.8'e düşüş önemli bir azalma olarak aktarılıyor.
Anlaşma, etanol, sığır eti, tahıllar, meyve, sebze, hayvan yemi, tütün, gazlı içecekler, kabuklu deniz ürünleri, tekstil, kimyasallar, makineler ve daha fazla Amerikan ürünlerine İngiltere'ye erişim sağlıyor.

Ayrıca, anlaşma çelik ve alüminyumda ticaret birliği ile tarifeler ve kotaları düzenlerken ilaçlar için güvence altına alınmış tedarik zinciri de sağlıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere’nin küresel çelik fazlası kapasitesiyle mücadele etmek için aldığı ekonomik güvenlik önlemlerini kabul ederek müzakereye açtı. ABD yerel çelik endüstrisini korumak için yüksek tarife uygulamaktaydı. Bölüm 232 tarifelerine tabi mallar, ABD Dış Ticaret Bölgesi'ne (FTZ) kabul edildiğinde, "ayrıcalıklı yabancı statüsü" olarak kabul edilebiliyor.
İngiltere’de yapılan otomobillerin ABD’ye ihracatları için 100.000 araçla sınırlı, %10'luk tarife ile kota konuldu. Anlaşma kapsamında, Birleşik Krallık otomobil üreticilerinin her yıl ABD'ye ithal ettiği ilk 100.000 araç, karşılıklı %10 oranındaki tarifeye tabi olacak ve her yıl eklenen diğer araçlar ise %25 oranındaki tarifeye tabi olacak.
Ayrıca, İngiltere'nin Boeing'den uçak parçaları alımı için 10 milyar dolarlık sözleşme yapıldı.
Başkan Trump “Avrupa ile bir anlaşma yapmayı düşünüyoruz, çünkü Avrupa Birliği'nin bize çok haksız davrandığını gördük. Şu anda görüşmeler yapıyoruz. Avrupa anlaşmayı çok istiyor” dedi. Ursula von der Leyen ile görüşmesi hakkında sorulan soruya da “O kadar harika birisi ki, umarım görüşeceğiz” yanıtını verdi.
Trump, İngiltere anlaşmasının olabilmesinin sebebini de “çünkü tüm sistemi alt üst ettik” diye açıkladı. Trump yumurta fiyatlarının düştüğünü, enerji ve benzin fiyatlarının düştüğünü ifade etti.
Birleşik Krallık üzerindeki %10 tarifesinin diğer ülkeler için bir model olmadığını söyleyen Trump, “%10’luk model muhtemelen en düşük olanıdır, bu yüzden o anlaşmayı yaptılar” ifadesini kullandı.
Faiz oranları hakkında Fed Başkanı Powell ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna ise “Duvarla konuşmak gibi. Her zaman çok geç kalıyor ama bu sefer çok da önemli olmayacak çünkü ülkemiz o kadar güçlü ki” şeklinde yanıt verdi.
Trump ayrıca, film yapımcılarına da tarife koymayı planladığını tekrar etti.
“ET, SÜT VE KUMES HAYVANLARINDA İNGİLTERE STANDARTLARI İLERİ SÜRÜYOR”Beyaz Saray ise anlaşmaya dair “Birleşik Krallık, piyasa erişimini kısıtlayan ve Amerikan işçileri ile işletmeleri için haksız bir rekabet ortamı yaratan belirli tarife ve tarife dışı engelleri sürdürmektedir. Örneğin, Birleşik Krallık, et, kümes hayvanları ve süt ürünleri üzerinde %125'i aşabilen tarifeler uygulamakta ve bunun yanı sıra ABD ihracatını olumsuz etkileyen bilimsel temellere dayanmayan standartları ileri sürmektedir. 2 Nisan 2025, Kurtuluş Günü'nde, Başkan Trump, Amerika'nın ticaret açığına ve dengesizliklerine katkıda bulunan haksız ticaret uygulamalarını ele almak ve Amerikan işçilerini ile ulusal güvenliğimizi daha iyi korumak amacıyla tüm ülkelere %10 tarife uygulamaya karar verdi” açıklamasını yaptı.


