TÜİK in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!
Halktv sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu "İstatistiklerle Aile 2024" bültenini yayımlandı. Türkiye genelinde, aile ve hane durumuna ilişkin verilerin yer aldığı bültende yoksulluk oranılarında da yer verildi.
Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarında, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen sınıra göre, yoksulluk oranı 2024'te yüzde 21,2 olarak hesaplandı.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, 2022'de yoksulluk oranı yüzde 14,4 olmuştu.
Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır.
YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAMLARHanehalkı tipine göre yoksulluk oranı incelendiğinde ise tek kişilik hanehalklarının yüzde 11,7'sinin, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yüzde 20,9'unun, geniş ailelerden oluşan hanehalklarının yüzde 26,9'unun, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise yüzde 15,3'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı görüldü.
HANE HALKI SAYISI EN YÜKSEK VE EN AZ OLAN İLLERAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'de 2008'de 4 olan ortalama hane halkı büyüklüğü azalış gösterdi ve 2024'te 3,11 kişiye düştü.
İllere göre incelendiğinde, 2024'te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek il 4,85 kişiyle Şırnak oldu. Bu ili, 4,63 kişiyle Şanlıurfa ve 4,5 kişiyle Batman izledi.
Ortalama hane halkı büyüklüğünün en düşük olduğu iller ise 2,53'şer kişiyle Giresun ve Çanakkale olarak hesaplandı. Bu illeri, 2,55 kişiyle Tunceli ve 2,59 kişiyle Eskişehir takip etti.
ADNKS sonuçlarına göre, 2016'da yüzde 14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranının 2024'te yüzde 20'ye yükseldiği görüldü.
KENDİ EVİNDE OTURANLAR VE KİRACILARIN ORANIYine aynı yıla ait konutların mülkiyet durumları ele alındığında, Türkiye genelinde fertlerin yüzde 56,1'inin oturdukları konutun kendilerine ait olduğu, yüzde 28'inin ise kiracı olduğu saptandı. Lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15 olarak kaydedildi.
İNSANLAR NASIL EVLERDE YAŞIYOR?Fertlerin yüzde 30,2'sinin 2024'te izolasyondan dolayı ısınma sorunu, yüzde 31,3'ünün sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu, yüzde 21,7'sinin trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlara maruz kaldıkları belirlendi.


