TÜMOSAN IDEF te dikkat çekti: Türk mühendislerinin ürettiği TMSN460 MARİN göz doldurdu VİDEO İZLE
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.
TÜMOSAN Teknoloji Mühendislik Grup Müdürü Volkan Gün, fuarda yaptıkları sunumda, 1976'dan bu yana Türkiye'nin savunma ve tarım sanayilerine katkıda bulunduklarını belirtti. Gün, bu yılki fuarda öne çıkan ürünlerinin, 460 beygir gücündeki TMSN460 MARİN motoru olduğunu söyledi. Bu motorun kalifikasyon testlerinin tamamlandığını ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile silahlı insansız deniz araçlarında kullanılmak üzere firmalarla görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. ULAK SİDA gibi projelerde ARES Tersanecilik'in motor tedarikçisi olduklarını ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile de görüşmelerin sürdüğünü ekledi.

Yeni nesil kara ve deniz platformları için çözümler
TÜMOSAN, SİDA motorunun yanı sıra, tüm motor ve transmisyon sistemleri yerli olan PUSAT aracının güncel versiyonunu da fuarda sergiledi. Gün, müşteri talepleri doğrultusunda aracın bir ihracat (export) versiyonu üzerinde de çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, MARİN motorunun kara platformu baz motoru olan TMSN 7.8 motorunun da kalifikasyon testlerinin tamamlandığını ve araç üstü testlerinin devam ettiğini belirtti.

Hidrojen yakıt pili ve transmisyon teknolojilerinde ileri adımlar
Volkan Gün, TÜMOSAN'ın transmisyon çalışmalarına da değindi. Hem mekanik hem yarı otomatik hem de tam otomatik transmisyon projelerini sürdürdüklerini kaydetti. Özellikle envanterdeki 6x6 ve 8x8 araçların ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen 25.06 kodlu tam otomatik transmisyonun çalışan bir prototipini fuarda sergilediklerini aktardı.
Geleceğin enerji kaynaklarına yönelik önemli bir adım olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TENMAK kurumu ile iş birliği içinde oldukları hidrojen yakıt pili projesinden bahsetti. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile 10 kilovat kapasiteli hücre üretimi ve seri üretimi için çalıştıklarını belirten Gün, 2027 sonlarına doğru seri üretime geçmeyi planladıklarını açıkladı.

Yüksek verimlilik vurgusu
Gün, IDEF 2025'teki teknik değerlendirmesinde, geliştirilen motor platformlarının yüksek basınçlı Common Rail sistemleri, gelişmiş elektronik kontrol üniteleri ve optimize edilmiş yanma karakteristikleri sayesinde emisyon regülasyonlarına tam uyum ve maksimum verimlilik sunduğunu vurguladı. Modüler ALP1/ALP2 güç gruplarının, farklı kara ve deniz platformlarına kolayca entegre edilebilme esnekliği, yer optimizasyonu, güç-ağırlık dengesi ve bakım kolaylığı gibi mühendislik gereksinimlerini karşıladığını ifade etti. Ayrıca, yüksek tork gerektiren uygulamalara yönelik geliştirilen transfer kutuları ve elektromekanik aktarma organlarının operasyonel güvenilirliği artırdığını belirtti.
TÜMOSAN, fuar standında motor, transmisyon ve aktarma ürünlerinden toplam 7 tanesini sergilediklerini, ancak çok daha fazla ürün yelpazesine sahip olduklarını sözlerine ekledi.


