Turizm çalışanları 10 günde bir izin yapacak: İnsan onuruna aykırı!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Meclis’te geçtiğimiz hafta kabul edilen yeni düzenleme ile birlikte, turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık bir günlük izin hakları ellerinden alındı. Düzenleme ile birlikte, turizm işletme belgesi olan konaklama tesislerinde çalışanlar artık 6 gün çalışıp bir gün izin yapamayacak, 10 gün çalıştıktan sonra 1 gün izin alabilecekler.
Bu değişiklik, 300 binden fazla turizm emekçisinin anayasal dinlenme hakkını fiilen ortadan kaldırırken, işveren tarafı karardan memnun.
Ancak turizim işçilerinin sendikası duruma sert tepki gösterdi. DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev-Turizm-İş), yaptığı açıklamada, düzenlemenin götrüdüğü haklara yer verdi. Sendika şu karşılaştırmayı yaptı:
“BU BİR HAK GASPIDIR, KABUL ETMİYORUZ”" Eski sistem: İş Kanunu’na göre işçiler 6 gün çalışır, 7. gün kesintisiz tatil yapardı.
Yeni sistem: Turizm sektöründe çalışanlar için artık 10 gün boyunca aralıksız çalışma mümkün olacak.
Fazla mesai ücreti yok: 11. gün verilen tatil fazla mesai yerine geçmeyecek, ek ücret ödenmeyecek.
Telafi belirsizliği: Kullanılmayan tatillerin ne zaman telafi edileceğine dair yasal bir açıklama yer almıyor.
Anayasa’ya aykırılık iddiası: Uzmanlara göre düzenleme, Anayasa’nın 50. maddesinde yer alan 'çalışanın dinlenme hakkı' ilkesini ihlal ediyor."
Sendika, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“10 gün çalışma, 1 gün tatil olmaz! Bu sadece bir yasal düzenleme değil, işçinin ruhunu ve bedenini tüketen insani bir krizdir. Turizm işçisi dinlenmek, yaşamak, nefes almak istiyor!”
Sendika, turizm sezonunun gerekçesiyle hakların askıya alınamayacağını belirterek düzenlemenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.
"YÜKSEK SAATLER, KAYITDIŞILIK, HAK GASPI"Dev Turizm-İş’in verilerine göre, sektördeki temel sorunlar şöyle:
" Haftalık fiilî çalışma süresi 50-60 saat arasında değişiyor.Kayıt dışı çalışma oranı %30’un üzerinde, yani birçok işçi yasal haklardan faydalanamıyor.Yıllık izin hakkını kullanamayanların oranı %45.Son 3 yılda işten ayrılma oranı %60, bu da sektörün istikrarsızlığını ortaya koyuyor."“TURİZM İŞÇİSİ MAKİNE DEĞİL”Yeni düzenlemenin, çalışanı yalnızca “performans odaklı” bir üretim aracına dönüştürdüğünü belirten sendika, "Patronlar için esneklik olan bu sistem, işçiler için köleliktir" açıklamasında bulundu.
Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
“Bu yasa, insan onuruna aykırıdır. Ailesini göremeyen, gün ışığına hasret kalan, dinlenemeyen bir iş gücüyle sürdürülebilir turizm olmaz. Bu sadece ekonomik değil, insani bir meseledir. Sömürüye sessizlik, suça ortaklıktır.”
Dev-Turizm-İş, hak gasplarına karşı tüm turizm çalışanlarını örgütlenmeye çağırdı. Sendika, anayasal hakların geri alınması için mücadeleye devam edeceklerini vurgularken, kamuoyunu da bu konuda sessiz kalmamaya davet etti.


