Türkiye Kamu Sen 8 nci dönem toplu sözleşme taleplerini açıkladı
Halktv sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 1 Ağustos Cuma günü başlayacak 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Kamu görevlileri ve emekliler adına hazırladığı 7 ana başlık altında toplanmış 429 talep ile görüşmelere hazır olduğunu bildiren sendika şu ana kadar gerçekleştirilen toplu sözleşmelerin kamu çalışanlarının haklarında anlamlı iyileşmeler sağlamadığını belirtti. Görüşmelerin verimsiz ve istişareden uzak bir yapıya dönüştüğüne vurgu yapıldı. Ayrıca, kamu çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi için daha kapsayıcı ve adil bir süreç talep edildi.
ÇOĞULCU KARAR TALEBİKamu-Sen, 6,5 milyon kamu görevlisi ve emeklinin haklarının tek bir yetkili sendika temsilcisinin kararıyla belirlenmesinin demokratik olmadığının altı çizildi. Hakem Kurulu'na tüm konfederasyonların başvurabilmesinin sağlanması gerektiği belirtildi.
Sendika, maaş artışlarında hedeflenen enflasyon oranlarının baz alınmasına da tepki gösterdi. Gerçek enflasyonun pazarda hissedildiği ve memur maaşlarının eridiğini belirten sendika kamu çalışanlarının hedef enflasyon girdabına mahküm edilmemesi gerektiği belirtildi.
Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının 2026 sonunda 84 bin 704 lira, 2027 sonunda ise 122 bin 991 lira olması gerektiğini açıkladı. Ayrıca memur maaşlarına 2026 yılı için refah payı dahil toplamda yüzde 92,3; 2027 için ise yüzde 45,2 oranında zam talep edildi.
KİRA YARDIMI ÇAĞRISIYüksek kiralar nedeniyle büyükşehirlerde görev yapan kamu çalışanlarının mağduriyetine dikkat çeken sendika, aylık 20 bin lira kira yardımı ve 6 bin lira büyükşehir tazminatı ödenmesini talep etti. Kamu-Sen ayrıca, doğum, ölüm, eğitim, evlenme gibi sosyal yardım kalemlerinin artırılması; tüm çalışanlara bayram ikramiyesi verilmesi; yemek hizmetinden ücretsiz yararlanma gibi birçok talebi de masaya taşıyacaklarını belirtti.
"GELİR VERGİSİ YÜZDE 15'TE SABİTLENSİN"Sendika, tek kalem maaş sistemine geçilmesi, 1. dereceye gelen tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesi, gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi gibi düzenlemeler talep etti.
Sözleşmeli personelin tamamının kadroya alınmasını, liyakat esaslı istihdamı ve yazılı sınava dayalı görevde yükselmeyi savunan Kamu-Sen, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması gibi taleplerini de ifade etti.


