Türkiye nin enerji hamleleri ABD basınının dikkatini çekti! BOTAŞ uluslararası bir yapıya bürünüyor
Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Türkiye'nin enerji alanında atılımları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye, enerji filosuna 2 yeni gemi kattığını duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da "Bu yeni takviyelerle, Türkiye olarak dünyanın en modern ilk 4️ enerji filosu arasındaki yerimizi alıyoruz." dedi.
ABD'li medya kuruluşu Bloomberg News ise, Türkiye'nin enerji kaynaklarını arama ve çıkarma girişimleri ile ilgili bir makale yayımladı. Haberde Türkiye'nin ABD doğal gazından, Güneydoğu Asya petrolüne ve Sahra Altı Afrika'daki uranyuma kadar küresel çapta enerji ve emtia arayışında olduğunu ifade ediliyor. Makalede Türkiye'nin kaynaklara yönelik rekabette üstünlük sağlamak için artan dış politika nüfuzunu kullandığı, bunun yanında imzaladığı yeni enerji anlaşmaları ile dış politikadaki gücünü pekiştirdiği belirtiliyor.
AVRUPA, ASYA VE AFRİKA'DA PETROL VE GAZ ANLAŞMALARI
Sonuncusu Ummanda olmak üzere 3 kıtada birden anlaşma imzalayan Türkiye'nin bu amaç doğrultusunda yeni gemiler edindiği haberde vurgulanıyor. TPAO'nun, yakın zamanda Norveçli Eldorado Drilling şirketinden her biri yaklaşık 245 milyon dolara iki sondaj gemisi satın aldığı hatırlatılıyor.�
Günümüzde enerji tedarikinde büyük belirsizliklerin yaşandığı belirtilen yazıda Türkiye'nin yeni keşif ve anlaşmalar ile 1,4 trilyon dolarlık ekonomiyi besleyecek enerji kaynaklarını güvence almak istediğinin altı çiziliyor.
Bloomberg'deki habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı şirketler bu yıl Umman, Libya, Pakistan, Azerbaycan ve Macaristan ile petrol ve doğal gaz üretimine dönük anlaşmalar imzalarken öte yandan Ankara bu ülkelerle son yıllarda ilişkilerini güçlendirdi.
ALTIN VE URANYUM MADENLERİ
Madencilikte ise Sudan'daki altın yataklarının bulunması için çalışmalar yürütülüyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri ayrıca Angola, Malezya , Endonezya, Nijer, Türkmenistan, Irak ve Bulgaristan'da da anlaşmalar görüştüklerini söylediler. Bunun yanında dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden Nijer ile uranyum madenleri konusunda görüşmeler devam ediyor.
Haberde bu anlaşmalar ile Türkiye'nin bu ülkelerdeki nüfuzunu artıracağı, ticaret ve savunma sanayi gibi diğer alanlarda da işbirliği fırsatları yaratacağı ifade ediliyor.
Bloomberg'e konuşan Atlantik Konseyi Türkiye Kıdemli Direktörü Defne Arslan, "Türkiye, enerji diplomasisini daha büyük bir siyasi hedefle, yani ülkenin bölgesel bir güç olarak statüsünü güçlendirmekle birlikte yürütüyor" dedi.
SOMALİ'DEKİ ARAMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Makalede ayrıca bir hidrokarbon arama gemisinin Somali'deki 7 ay süren çalışmalarını tamamladığı da belirtiliyor. Sonuçların açıklandığı zaman Türkiye'nin Somali ile yaptığı anlaşma sonucu burada bulunan doğal kaynaklarda belirli haklara sahip olacağı da ifade ediliyor.
Türkiye'nin Karadeniz'deki hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinin bu anlaşmalara referans olduğu haberde yer alıyor. Ayrıca Türkiye'nin jeopolitik konumu ve diğer batılı ülkelere göre sömürgeci bir geçmişi olmaması da bu anlaşmalar için diğer referanslar.
BOTAŞ ULUSLARARASI BİR ŞİRKETE DÖNÜŞÜYOR
Haber BOTAŞ konusuna ayrı bir parantez açıyor. Yazıya göre BOTAŞ, sadece ithalat yapan bir firmadan küresel çapta kâr amacıyla alım satım yapabilen uluslararası yapıya sahip bir şirkete dönüştüğü ifade ediliyor. Konuya yakın kaynaklara göre, şirket ilk kez nakliye üzerinde kontrol sahibi olma imkanı sağlayan LNG ithalat sözleşmeleri imzaladı ve özellikle ABD'den esnek LNG alımları için görüşmelerde bulunuyor. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa'nın enerji ihtiyacı göz önünde bulunduğunda makale BOTAŞ'ın ihtiyacı olana gaz satabilen küresel bir tedarikçi konumuna geleceğini ifade ediyor. Bunun yanında şirketin yakında İsviçre'de ofis kuracağı da iddia ediliyor. Bu ofis ile BOTAŞ'ın dev enerji şirketlerine önemli bir rakip olacağının altı çiziliyor.


