Türkiye yi bekleyen riskler! Orta Doğu büyük savaşa mı gidiyor?
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
İsrail ve İran arasındaki karşılıklı hava saldırıları şimdilik dursa da bölgeyi izleyen askeri ve siyasi analistlere göre çatışma her an yeniden başlayabilir. Ateşkes kararının hemen ardından İran, nükleerle ilgili uluslararası kurumlarla iletişimini askıya alırken, bu durumun yeni bir müdahale gerekçesi yapılabileceği belirtiliyor. İran, nükleer faaliyetlerini devam ettirme kararı aldı. Tahran'ın daha sert bir siyasi tutumla ABD ve İsrail'in karşısına geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Gazze, Lübnan ve İran'ın ardından gözünü Suriye'ye diken İsrail de bölgede gerilimi tırmandırıyor. Terör örgütü PKK'nın silah bırakma süreci devam ederken, İsrail saldırganlığının Suriye'de yeni çatışmaların fitilini ateşlemesi tehlikesi bulunuyor. Barut fıçısına dönen Orta Doğu'da Türkiye'ye yönelik jeopolitik riskleri emekli diplomat Uluç Özülker bölge bölge değerlendirdi.

Orta Doğu'nun her an büyük bir karışıklığa gebe olduğunu belirten Özülker şunları söyledi: "Orta Doğu'daki gerginliğin Türkiye'ye sirayet etmesi kaçınılmaz görünüyor. Her şeyden evvel İsrail'in kendi içinde ıslah olmadığını görüyoruz. Herhangi bir şekilde silah dışında barışçıl bir yola gireceği yönünde bir işaret yok. İsrail'in bölgedeki baskısı ve bağnazlığı sürmekte. Bu durum aynı zamanda Orta Doğu genelinde başka bir çok riski beraberinde getiriyor. Son dönemde İsrailli yetkililerden Türkiye'yi ön plana çıkaran açıklamalar geliyor. 'Son hedef Türkiye' diyorlar."
İRAN'I BEKLEYEN TEHLİKETürkiye'nin, terör örgütünün silah bırakacağını açıklamasının ardından bu süreci dikkatle izleyen bir konumda olduğunu belirten Özülker, "Silahlar nereye bırakılacak, nasıl bırakılacak bunlar henüz net bir şekilde ortaya çıkmadı" dedi. Türkiye'nin bölgesel risklere açık olduğu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Özülker, terör örgütünün İran'daki kolu PJAK'tan gelen 'silah bırakmayız' açıklamasının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İsrail tehdidi ile Suriye'nin kuzey doğusundaki durumun bağlantılı olduğunu ifade eden Özülker ABD'nin buradaki konumuna da dikkati çekerek şu değerlendirmeleri yaptı: "ABD, Suriye'nin kuzey doğusunda açık bir şekilde yer alıyor. Son olarak net bir şekilde 'bir yere gitmeyeceğiz' dediler. ABD bazı üslerini kapattı, üs sayısı 8'den 1'e indi ama Suriye'yi tamamen terk etme niyeti taşımadıkları da görülüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın son dönemde Türkiye'ye yaklaşımı iyi. Ama bölgedeki politikaları nereye gidecek, buna dair net bir durum yok. Şimdi bunları alt alta sıraladığımız zaman Suriye'de Ahmed Şara yönetimi duruma hakim mi? Ülkede egemenliği tam elinde tutuyor mu bakmak gerekiyor. Bu bölge fevkalade karmaşık, kimin ne yaptığı belli olmayan bir noktada."

"Bunların üstesinden nasıl gelineceğine bakmak gerekiyor. Filli müdahale dışında bu sorunlardan kurtulmanın çözümü olacak mı? Bütün bunlarla ilgili planlama yapılması gerekiyor. İran konusu henüz kapanmış değil. Şimdi yeni bir konu da daha çıktı; Hindistan. Pakistan'a bizim desteğimiz nedeniyle Hindistan da bu bölgede plan yapıyor. Bize karşı arayış içine girdi. Ne tarafından tutsanız zordayız."
Kaynak: Web Özel


