Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
ING Türkiye, Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2025 yılı 1. çeyrek sonuçlarını yayımladı.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, ING Türkiye, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında finansal sağlığa katkıda bulunmak amacıyla 2011'den bu yana gerçekleştirdiği ve NielsenIQ işbirliğiyle yakın dönemde yenilediği Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın son versiyonunu paylaştı.
Araştırmanın 2025 yılı 1. çeyrek sonuçlarına göre, tasarrufu olan bireylerin oranı, yüzde 54 ile son iki çeyrekle paralellik gösterdi. Bu oran, son iki çeyrekte olduğu gibi Türkiye genelinde her iki kişiden birinin tasarruf sahibi olduğunu ortaya koydu.
Tasarruf sahibi kitleler incelendiğinde, 25-44 yaş grubu içinde tasarruf sahipliği son üç çeyrek boyunca artış eğilimindeyken, 18-24 yaş grubunda gerileme görüldü. Tasarrufu olmayan yüzde 46'lık kesimin içinde, yakın zamanda tasarruf etmeyi planlayanların oranı ise önceki çeyrekteki düşüşünü toparlayarak, yüzde 29'a ulaştı.
Tasarruf sahipleri arasında düzenli tasarruf yapabildiğini belirtenlerin oranı, önceki döneme göre 7 puanlık artışla yüzde 86 seviyesine ulaştı. Tasarruf yapma gerekçeleri arasında "geleceğe yatırım" cevabı, yüzde 43'le ilk sırada yer alırken, yüzde 2'yle "beklenmedik durumlara karşı güvence" ikinci sırada yer aldı. Aynı hanede başka bir bireyin de tasarruf yaptığını belirtenlerin oranı 2 puan artarak yüzde 21'e çıktı. Bu oran, kadınlarda yüzde 25, erkeklerde ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
Tasarrufu olan bireylerin tercihleri incelendiğinde, son iki çeyrek verilerine göre ilk sırada, yüzde 31 oranla yastık altı birikimler yer aldı. Bu araçları, yüzde 19 oranla "TL vadeli mevduat" ve "altın, değerli taş ve metal hesapları" takip etti. Yatırım yapanların yüzde 18'i hisse senetlerini, yüzde 11'i bireysel emeklilik fonlarını, yüzde 5'i ise kripto paraları tercih etti. Yastık altı tasarruf sahipliği, özellikle 55 yaş üzeri grupta en yüksek düzeye ulaştı.
Tasarrufu olanların getiri beklentileri ise ortadan uzun vadeye doğru kaydı. Uzun vade getiri beklentisi olanların oranı, 4 puan artışla yüzde 46'ya yükselirken, orta vade getiri bekleyenlerin oranı yüzde 35'e geriledi. Finansal durumdan memnuniyet oranı yüzde 42 ile önceki çeyrekle benzer seviyede kaldı. "Finansal dengeyi korumak adına harcamalarımı kontrol ediyorum." diyenlerin oranı, yüzde 69 olarak ölçüldü.
Yatırım ürünleri hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtenlerin oranı genel katılımcı kitlesinde yüzde 52 oldu. Bu oran, erkeklerde yüzde 60 ile kadınlara kıyasla 17 puan daha yüksek olarak tespit edildi. Katılımcıların yüzde 94'ü bankacılık hizmetlerinden faydalanırken, son bir ayda internet veya mobil bankacılığı kullananların oranı, önceki çeyrekle benzer şekilde yüzde 90 seviyesinde görüldü.
UZUN VADELİ YATIRIM ÖNCELİKLENDİRMEGetiri beklentisinin uzun vadeye kaydığını gösteren araştırma verisini değerli bulduklarını vurgulayan Kılıç, "Uzun vadeli getiriyi önceliklendiren bu eğilim, sermaye piyasalarına ilgiyi ve yatırım fonlarına yönelimi de destekliyor. Bu ilgiye paralel olarak müşterilerimizin karar alma süreçlerini desteklemek ve üstün bir müşteri deneyimi sunmak amacıyla yatırım fonksiyonlarımızı geliştirdik. Müşterilerimiz yatırım fonlarının getirilerini karşılaştırabiliyor, varlık dağılımları, işlem bilgileri ve dönemsel performanslarını detaylı şekilde izleyebiliyor." ifadelerini kullandı.


