Türklerin 200 yıllık haritası dünyanın en küçük ülkesinde korunuyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Bünyesinde koca bir medeniyeti barındıra Vatikan, Vatikan Apostolik Kütüphanesi'yle de dikkat çekiyor. Milattan sonra 4. yüzyılda beri arşiv oluşturulan bu kütüphanede 80 bin el yazması, 300 binden fazla sikke madalya, yaklaşık 150 bin görsel eser, 2 milyon basılı antik ve modern kitap bulunuyor.
13. yüzyılda dağılan kütüphaneyi aynı yüzyılda dönemin papalarınca yeniden toparlandı. 1475 yılında dönemin papası 4. Sixtus'un fermanıyla kurulan ve bugün Vatikan Apostolik Kütüphanesi olarak bilinen bu kütüphanede sadece dini değil tarih, hukuk, felsefe, bilim, teoloji ve edebiyat gibi pek çok farklı alanda ve dilde önemli eser bulunuyor.

Raf uzunluğu 50 kilometreyi bulunan kütüphane önemli kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Kütüphanede Osmanlı İmparatorluğu'na da dair de unsurlar bulunuyor. Bunlar arasında 17. yüzyılda ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Nil Haritası yer alıyor. 200 yıldır muhafaza edilen eserlerden biri. Yakın zamanda restore edilen Nil Haritası, son olarak Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde "İslam Sanatları Bienali"nde sergilendi.

Vatikan Apostolik Kütüphanesi Direktörü Rahip Mauro Mantovani, kütüphaneye dair, "Vatikan Apostolik Kütüphanesi çok büyük, çok anlamlı bir mirası muhafaza eder, toplar ve sonra kullanıma sunar. Bu miras, yüzyıllar boyunca oluşmuştur." dedi.
Kütüphane, Türkiye'den akademisyen ve araştırmacıları ağırladı.


