Uçakta taşınması yasak olan maddeler ve uyulması gereken kurallar
Haber7 sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Birçok gezgin, seyahat alternatiflerinin gelişmesi ve hava yolu firmalarının çeşitliliği sayesinde kara yolu yerine hava yolunu tercih eder hale geldi. Hava yolu firmalarının çeşitlenmesi, bilet fiyatlarının da çok uyguna bulunması imkanını beraberinde getirdi. Fakat hava yoluyla seyahat ederken çok sıkı güvenlik kurallarına uymak gerekiyor ve kara ile gemi yollarından ayrı olarak farklı bagaj tipleri ve bagajınızda taşıyamayacağınız maddeler bulunuyor.

Uçak yolculuğuna hazırlanıyorsanız ve eşyalarınızın hangilerinin el bagajında hangilerinin kargo bölümünde taşınması gerektiğini ya da uçağa hangi maddeleri sokmanın yasak olduğunu merak ediyorsanız bu yazıyı sizler için hazırladık.
Uçakta taşınması yasak olan maddeler
Güvenlik ve uçuş emniyeti nedeni ile uçakta taşınması yasak olan maddeler uluslararası kurallar çerçevesinde belirlenmektedir. Hava alanı kuralları, ülkeden ülkeye ve hava yolu firmasına göre değişiklik gösterse de genel sınırlar hemen hemen aynıdır. Bu kurallar el bagajında taşınması yasak olan maddeler ile kayıtlı bagajda taşınması yasaklar olarak ayrılmaktadır.
El bagajı ve Kayıtlı (kargo) bölümü

Uçak yolculuklarında bagajlar, kayıtlı (kargo) ve el bagajı olmak üzere ikiye ayrılıyor. İki bagaj tipinin de belirli ağırlık kısıtlamaları bulunmakla beraber el bagajı her zaman daha hafif olmak zorundadır. Kabin bagajı ya da el bagajı, uçakta yolcuların yanına alabildiği eşyaları kapsayan bagaj türüdür. İster kabin içerisinde bulunan dolaplara isterseniz de öndeki koltuğun altına yerleştirebileceğiniz el bagajının azami ağırlığı, hava yolu firmasına göre değişiklik gösterse de taşınabilir eşyalar benzerlik göstermektedir. El bagajında taşınabilir eşyalar; su, şurup, diğer yiyecek ve içecekler, ilaçlar, kısıtlı bir miktar; dizüstü bilgisayar, kamera ve telefona izin verilirken hiçbir yanıcı kesici, delici, zarar verici eşyalara izin verilmemektedir.
-El bagajında taşınması yasak olan eşyalar;
Saç maşası, düzleştirici, saç kurutma makinesi Paten, kaykay, bisiklet Dağcılık malzemeleri Olta, zıpkın, mızrak Çelik halat Çekiç, balta Havai fişek benzeri patlayıcılar vb.Kayıtlı ya da kargo bölümü bagajı ise daha büyük valizlerinizi ve eşyalarınızı, uçuşa kabul (check-in) sırasında teslim ettiğiniz kısımdan oluşur. Kayıtlı bagajda taşınmasına müsaade edilen eşyalar, el bagajındaki kurallarla aynıdır yani herhangi bir yanıcı, patlayıcı gaz ve sıvı maddeleri çantanızda bulunduramazsınız. Kayıtlı bagajların yük sınırı genel olarak 15-20 kilogramdan oluşsa da ek ücret ödeyerek ekstra bagaj hakkına da sahip olabilirsiniz.

Kayıtlı bagaj içerisinde taşınması yasak olan eşyalar;
Sprey gazlar, kamp gazları Patlayıcılar, Havai fişek, meşale Sıvı yakıtlar, yanıcı sıvılar Yangın söndürücü Asitler Radyoaktif maddeler ZehirSilah, tüfek gibi mühimmatlar uçuş öncesinde bildirildiği ve kayıt edildiği durumlarda taşınabilir.
Uçak yolculuklarında suç olarak kabul edilen davranışlar
Uçuş esnasında cep telefonu kullanmak, emniyet kemeri bağlamayı reddetmek, sigara içmek, alkollü bir şekilde uçağa binmek ve uçaktaki eşyalara zarar vermek ciddi sonuçlar doğurabilir fakat uçakta kesin olarak suç kabul edilen belli başlı davranışlar da vardır. Bunlar;
Fiziksel saldırı Taciz, ahlak dışı davranışlar Hırsızlık Hakaret ve küfür Talimatlara uymama

