Ülkede yarasa virüsü alarmı: Bir kişi yaşam mücadelesi veriyor Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
NSW Sağlık yetkilileri, halkı yarasalarla temastan kaçınmaları konusunda uyardı. Sağlık Koruma Direktörü Keira Glasgow, virüsün enfekte yarasalardan insanlara, yarasanın salyasının ısırık veya tırmalama yoluyla vücuda girmesiyle bulaştığını belirtti. Glasgow, “Bu çok trajik bir durum. Adam birkaç ay önce bir yarasa tarafından ısırılmış ve yaralanmanın ardından tedavi görmüştü” dedi.
Olayla ilgili soruşturma sürerken, başka temaslar veya etkenlerin hastalığın gelişmesinde rol oynayıp oynamadığı araştırılıyor. 2024 yılında 118 kişinin yarasa tarafından ısırılması veya tırmalanması nedeniyle tıbbi değerlendirmeden geçtiği, ancak bu vakanın NSW’deki ilk, Avustralya’daki ise dördüncü teyitli vaka olduğu bildirildi.
Glasgow, virüsün insanlara bulaşmasının “son derece nadir” olduğunu ancak semptomlar başladıktan sonra “etkili bir tedavinin bulunmadığını” vurguladı. Halkın Avustralya’daki tüm yarasaların lyssavirüs taşıyabileceğini varsayarak yalnızca eğitimli, korumalı ve aşılı yaban hayatı görevlilerinin yarasalarla temas etmesi gerektiğini söyledi.
Yarasa tarafından ısırılan veya tırmalanan kişilerin derhal 15 dakika boyunca sabun ve su ile yarayı yıkaması, antiviral özellikli bir antiseptik uygulaması ve ardından kuduz immün globulin ile kuduz aşısı tedavisi alması gerektiği ifade edildi.
Avustralya yarasa lyssavirüsü, kuduz virüsünün yakın bir akrabası olarak biliniyor ve meyve yarasaları, uçan tilkiler ve böcek yiyen yarasalarda tespit ediliyor. Yarasalarla iş, gönüllülük veya eğlence nedeniyle yakın temasta bulunan kişilerin virüse yakalanma riski daha yüksek kabul ediliyor.
Virüsün, kan, omurilik sıvısı, deri veya sinir dokusundan alınan örneklerle teşhis edilebildiği belirtildi. NSW Sağlık, yaralı veya yerde sıkışmış bir yarasa gören kişilerin yarasaya dokunmadan WIRES veya yerel yaban hayatı kurtarma ekiplerini aramaları gerektiğini hatırlattı.
Avustralya’da virüs ilk olarak 1996’da Ballina yakınlarında bir yarasada tespit edilmiş ve gen dizilimi sonucu lyssavirüs olduğu belirlenmişti. Aynı yıl bir yarasa bakıcısı olan Queenslandli bir kadın, kolda uyuşma ile başlayan belirtilerin komaya ilerlemesi sonucu hayatını kaybetmişti. 1998’de başka bir kadın ve 2013’te ise sekiz yaşındaki bir çocuk yarasa ısırması veya tırmalaması sonrası hayatını kaybetmişti.


