Ünsal Ban’ın THK Üniversitesi diye bir çiftliği varmış!.. Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Borsada manipülasyon yaptığı iddiasıyla geçen hafta yurt dışına kaçmak üzereyken Fethiye’de yakalanıp tutuklanan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Eski Rektörü Ünsal Ban hakkında, rektörlük dönemiyle bağlantılı yargıya intikal etmiş birçok dava dosyası bulunuyor.
Bazıları devam eden dava ve soruşturmalarla Ban’a yöneltilen suç iddialarını aşağıda özetliyorum:
★★★
- Prof. Dr. Ünsal Ban, 2010 yılında üniversite kurmak isteyen dönemin Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım’a yardımcı oluyor ve aynı yıl kurulan THK Havacılık Vakfı’nda Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyor.
2011 yılında THK Üniversitesi’nin kurulmasından sonra da rektör olarak 2015 yılına kadar görevini sürdürüyor.
- THK Üniversitesi eski Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ile eski Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban’ın gerçekleştirdikleri usulsüzlük ve yolsuzluklar basında yer almaya başlayınca iddialar ihbar kabul ediliyor ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca çeşitli soruşturmalar başlatılıyor.
★★★
Ban’ın rektörlük görevinden ayrılmasından sonra THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ve bazı üniversite çalışanlarıyla birlikte “THK Üniversitesi’ni zarara uğratmaktan dolayı” gerek Yıldırım, gerekse Ban hakkında çok sayıda dava açılıyor.
Bu davaların konuları kısaca şunlar:
- Ankara Macun Mahallesi’nde, İller Bankası’nın üstünde yer alan, anayola cepheli, gelir sağlamak amacıyla mülkiyeti THK Başkanlığınca üniversiteye devredilen 11.593 m2 arsayı usulsüz bir şekilde kat karşılığı inşaata dönüştürmek...
Bunu yaparken de üniversiteye % 20’den az pay almak ve bu yolla elde edilen 70 daireyi de üçte bir fiyatına bir emlakçıya toptan sattırmak!
★★★
- Ünsal Ban 2012 yılında verdiği bir talimatla Mütevelli Heyet Karar Defterine -heyetin bilgisi olmaksızın- eklemeler yaptırarak rektörlük maaşını 100.000,-TL’ye çıkarıyor... Böylece haksız maaş alıyor.
- 2013 ve 2014 yıllarında üniversitenin tanıtımı ve reklamı adı altında harcama yapmak suretiyle üniversite gelirlerini şirketlere aktarıyor ve bunlardan birinde de
aynı iş için mükerrer olarak 619.500,-TL ödemede bulunuyor...
- 2012-2014 yılları arasında üniversitede görevli olmayan kişilerin yakını ve akrabası birçok kişiyi seyahat yönergesine aykırı olarak yurt dışı seyahatlere gönderip giderlerini üniversiteden ödetiyor...
- Osman Yıldırım ve Ünsal Ban akraba ve yakınlarını (eş, çocuk, yeğen vb.) sanki üniversite öğrencisiymiş gibi, tüm masrafları üniversite tarafından karşılanmak koşuluyla A.B.D’ye gönderiyorlar...
- Ünsal Ban pahalı hediyeler kabul ediyor...
- Kendisinin yazdığı “Bir Liderin Ekonomi Gündemi 365” adlı kitabı 75.600,-TL ye bastırıyor ve masraflarını üniversiteye ödetiyor...
- Üniversite yöneticilerine ve bazı çalışanlara çeşitli görevler verilmiş gibi göstererek haksız ödemeler yaptırıyor...
- Kimi akademik personeli kendisine özel yardımcı olarak çalıştırıyor ve onları üniversitede ek ders yapıyormuş gibi göstererek ödemelerde bulunduruyor...
- Bunlara ilaveten ve THK Üniversitesi, Pilotaj Bölümü’ne -kaldıracak gücü olmamasına rağmen- 2012 yılından itibaren uçuş bedeli dahil, dört yıl sabit Türk Lirası olarak eğitim-öğretim ücreti belirliyor ve bunun sonucunda üniversite büyük maddi külfet ve maliyetle karşılaşıyor.
- Aynı şekilde, o yıllarda yurt dışından getirilen 200 civarında öğrencinin eğitim-öğretim maliyetlerinin THK’ca karşılanması Rektör Ünsal Ban tarafından talep ediliyor ve bu istek, THK Genel Kurulu’nun onayı alınmaksızın Osman Yıldırım’ın imzasıyla uygun görülüyor.
Bu konular YÖK’e 08.04.2021 tarihli raporla intikal ettiriliyor. Adı geçen kişilerin; üniversiteyi büyük mali yük altına soktukları, bundan dolayı SGK ve vergi borçlarına neden oldukları öne sürülüyor. Sonuçta 70 milyon 698 bin TL zarara uğratmaktan dolayı soruşturma yapılması isteniliyor...
★★★
THK’nın eski Başkanı Osman Yıldırım ile oğlu Emre Yıldırım ve Prof. Ünsal Ban’ın da aralarında bulunduğu, 2’si Fransız 41 kişi hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada çeşitli suçlardan hapis cezaları veriliyor.
Osman Yıldırım; zimmet, rüşvet, emniyeti suistimal, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ve suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama gibi suçlardan toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırılıyor.
Osman Yıldırım’ın oğlu Emir Yıldırım’a 40 yıl, Ünsal Ban’a da yine çeşitli suçlardan 13 yıl 6 ay hapis cezası uygun görülüyor.
Yıldırım ve Ban’ın devam eden başka davaları da bulunuyor.
★★★
Bunların üzerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Turhan Çömez’in, AKP eski Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşandığı eşi Ünsal Ban hakkında dile getirdiği iddiaları da ilave edince, insan “Ünsal Ban’ın THK Üniversitesi diye bir çiftliği varmış” demeden geçemiyor.


