SonTurkHaber.com
close
up
Uzayın kokusu sandığınız gibi değil! Bilim insanları açıklıyor Sözcü Gazetesi

Uzayın kokusu sandığınız gibi değil! Bilim insanları açıklıyor Sözcü Gazetesi

Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.

Bilim insanları, Evren'in yapısını anlamak için, yüzlerce ışık yılı uzaklıkta, gezegenlerden kuyrukluyıldızlara kadar uzayın kokularını analiz ediyor. Bu araştırmalar, sadece uzayın kimyasını çözmeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda Evren hakkında şaşırtıcı bilgiler de ortaya koyuyor.

Marina Barcenilla, Londra’daki Westminster Üniversitesi'nde uzay bilimci, astrobiyoloji doktora öğrencisi ve koku tasarımcısı olarak görev yapıyor.

Barcenilla, Jüpiter'in "biraz koku bombasına benzediğini" belirtiyor. Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olmasının yanı sıra, farklı kimyasal bileşimlere sahip bir dizi bulut katmanına sahip. Barcenilla, gezegenin bulutlarının "zehirli badem ezmesi" gibi tatlı bir aroma yayabileceğini, fakat daha derinlere indikçe kokunun "çok daha kötü" hale geldiğini ifade ediyor.

Üst katmanlar, amonyak buzlarından oluşurken, daha derinlerde amonyum sülfürle karşılaşıldığında, kükürt ve amonyak birleşerek, çürük yumurtaların korkunç kokusuna neden oluyor. Barcenilla, üst bulut katmanlarının amonyak buzlarından oluştuğunu ve bu kokuyu kedi idrarına benzettiğini söylüyor.

Barcenilla'ya göre, Jüpiter'in renkli bantları, amonyak ve fosfor bulutlarından kaynaklanabilir. Ayrıca, tholins adı verilen organik moleküllerin varlığı, benzinle ilişkili "yağlı" bir kokuya yol açabilir. Jüpiter'de bu, sarımsak patlamasıyla birlikte petrol gibi bir "yağlılık" notası da içerebilir.

Barcenilla, uzayın kokusu üzerine çalışmaya başladığı ilk yıllarda sürekli olarak "bu nasıl kokardı?" sorusunu merak ettiğini fark etmiş ve laboratuvarında bu molekülleri gerçekten yaratabileceğini düşündü. Bu düşünceyle, uzayın kokularını yeniden yaratmak amacıyla kokular tasarlamakla da meşgul oldu. Londra Doğa Tarihi Müzesi'nin "Uzay: Dünya’nın Ötesinde Yaşam Var Mı?" sergisinde, Mars'tan Jüpiter'e kadar farklı gezegenlerin ve kuyrukluyıldızların kokularını yaratmaya yönelik çalışmalar yaptı.

"Koku her zaman kötü değil"

Uzay, kokusuz bir ortam olmasına rağmen, astronotların geri dönerken uzay kıyafetlerinden yayılan kokulara dair pek çok rapor bulunmaktadır. Barcenilla, uzayın kokusunu tanımlarken, "koku her zaman kötü değildir; bazen tatlı bir badem gibi, bazen ise çürük yumurta kokusu gibi olabilir" diyor. Kuyrukluyıldızlar, gezegenler ve gaz bulutlarının her biri, eğer koklanabilseydi, kendine özgü bir kokuya sahip olurdu.

Koku, insanlar için belki de en eski duyulardan birisidir. İlk tek hücreli organizmalar, çevrelerinden aldıkları kimyasallarla yaşamlarını sürdürürken, bu duyuyu hayatta kalma için kullandılar. Evrimsel süreç boyunca, koku alma yeteneği, çevremizdeki tehlikeleri algılamamıza ve anıları hatırlamamıza yardımcı olmuştur.

Uzayda, astronotlar pek çok ilginç kokuya tanıklık etmişlerdir. 1991 yılında, Sovyet uzay istasyonu Mir’de sekiz gün geçiren İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, pelin dalı tutarak adaçayı kokusu aldığını anlatıyor. Ancak uzayda kokular, mikro yerçekimi nedeniyle, genellikle uzay istasyonunun havasına yayılamaz. Bununla birlikte, astronotlar uzay yürüyüşünden sonra özellikle belirgin bir koku duyduklarını rapor etmişlerdir. Sharman, bu kokunun "araba tamirhanesindeki metalik kokuya" benzediğini söylüyor.

Bu koku, genellikle uzay giysilerine yapışan atomik oksijenden kaynaklanıyor olabilir. Uzay istasyonuna geri döndüğünde, bu atomik oksijen, atmosferdeki oksijenle birleşerek ozon (O₃) oluşturuyor ve bu da kendine has bir koku yayılmasına neden oluyor. Aynı koku, Dünya'da fırtına sonrası hissedilen metalik kokuya benzer bir etki yaratıyor.

Ölen yıldızlardan gelen molekülleri soluması da diğer bir olasılık

Bir diğer olasılık ise, astronotların uzayda ölen yıldızlardan gelen molekülleri solumasıdır. Yıldızların ölmesiyle ortaya çıkan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar), kömür ve petrol gibi maddelerde bulunan ve genellikle organik maddelerin eksik yanması sonucu oluşan moleküllerdir. Bu bileşiklerin kokusu genellikle naftalin ya da yakılmış plastik gibi tanımlanır.

Uzaydan gelen veriler ise, Evren’in kokularını anlamamıza yardımcı olabilir. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, dış gezegenlerin atmosferinde karbondioksit gibi kimyasalları tespit etti. Satürn’ün uydusu Titan’ın atmosferinin kimyasal analizi, tatlı badem, petrol ve çürüyen balık kokusunu ortaya koydu. K2-18b gezegeninde yapılan araştırmalar, deniz yaşamı ile ilişkilendirilen kimyasal bileşiklerin varlığını gösterdi.

Sonuç olarak, uzay sadece bilimsel olarak değil, aynı zamanda duyusal olarak da bize Evren hakkında pek çok ipucu veriyor. Uzay, Dünya’daki bilinen kokulardan pek çok benzerliği taşırken, araştırmalar daha fazla gizemi gün yüzüne çıkarıyor ve yaşamın izlerini arama yolculuğumuzda yeni ufuklar açıyor.

Daha fazla bilgi ve son haberler için SonTurkHaber.com'ı takip edin.
seeGörüntülenme:77
embedKaynak:https://www.sozcu.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 26 Mayıs 2025 12:42 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Belediyenin Grup Şantiye si konsere hazırlanıyor Son dakika haberleri

12 Temmuz 2025 15:30see140

Göztepe den Çeşme çıkarması İzmir Haberleri

12 Temmuz 2025 12:04see140

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 14:04see137

Özge Özder den radikal imaj değişikliği

12 Temmuz 2025 16:02see137

Van Kültür Yolu Festivali çocukları sanatla buluşturuyor Van Haberleri

13 Temmuz 2025 16:48see136

Okan Buruk: Yabancı sayımızı hafifletmemiz gerekiyor Galatasaray Haberleri

13 Temmuz 2025 00:26see136

Burçin Orhon hastalığıyla ilgili gerçeği yıllar sonra açıkladı

13 Temmuz 2025 16:05see135

Okan Buruk tan ayrılık açıklaması! Bu maçlar onlar için önemli

13 Temmuz 2025 01:40see134

ABD basınından Netanyahu yu zora sokacak iddia

13 Temmuz 2025 00:27see134

Erdoğan’ın konuşması sonrası Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 14:41see133

Almanya Başbakanı Merz den Gazze çıkışı: Kabul edilemez

14 Temmuz 2025 00:10see130

Özel milli judoculardan 8 altın madalya Spor Haberleri

14 Temmuz 2025 01:05see130

İmamoğlu’ndan konut müjdesi

13 Temmuz 2025 14:27see130

Almanya: Rusya huzur içinde yaşamamıza izin vermiyor Dış Haberler

13 Temmuz 2025 01:04see130

Akülü arabayla oyun faciaya döndü: 4 yaşındaki çocuk havuza düştü Samsun Haberleri

13 Temmuz 2025 14:57see129

Restoranda hesap tartışması kavgaya dönüştü: 7 yaralı

13 Temmuz 2025 02:37see129

Ankara da 3 kişinin öldüğü yangın faciasında ihmal skandalı! Sözcü Gazetesi

13 Temmuz 2025 16:16see129

Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...

12 Temmuz 2025 15:51see129

Bayburt ta feci kaza! Anne ve oğlu hayatını kaybetti; 6 yaralı

13 Temmuz 2025 20:49see129

ABD li Özel Temsilci Barrack: Lübnan da silahsızlanma hükümetin yönetiminde Hizbullah ın tam onayıyla başlamalı Dış Haberler

12 Temmuz 2025 14:50see128
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları