SonTurkHaber.com
close
up
Yapay zekâ destekli dolandırıcılığa karşı kuşak dayanışması

Yapay zekâ destekli dolandırıcılığa karşı kuşak dayanışması

Haber7 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.

Dolandırıcılık. Bu mağduriyeti her yeni teknolojiyle farklı şekillerde yeniden yaşıyoruz. Şimdi de yapay zekâ! Sadece bizim için değil aynı zamanda kötü niyetli kullanıcılar için de yeni fırsatlar anlamına geliyor.

İnterneti ve cep telefonlarını nasıl kullandıklarını yıllardır acı bir şekilde deneyimliyoruz ve hâlâ kayda değer bir mesafe alabilmiş değiliz. Şimdi yapay zeka ile birlikte daha ikna edici, kafa karıştırıcı, sofistike ve yaygın saldırılar düzenleyebilme yeteneğine kavuştular. Potansiyel tehditler konusunda panik değil, tedbirli ve uyanık olmak gerekiyor.

Evlenmeye veya arkadaş olmaya çalıştığınız kişi yapay zekâ figürü olabilir!

Yapay zekâ teknolojisi kullanılarak üretilmiş kadın ve erkek figürlerle görüntülü ve sesli konuşmalar gerçekleştirilebiliyor. Bu figürler, gerçek insanlarla iletişim kuruyormuş izlenimi vererek çeşitli vaatlerde (örneğin evlilik ya da ilişki vaatleri) bulunabiliyor ve para transferi yapılmasını isteyebiliyor. (Yani internet üzerinden evlilik veya başka niyetlerle görüştüğünüz kişi aslında bir yapay zekâ figürü olabilir. Ve sizi bir süre sonra çeşitli nedenlerle para transferi yapmaya ikna edebilir.)

Bu yöntemin bir önceki versiyonunda mağdurlar, çeşitli mesajlaşma programları aracılığıyla en azından gerçek kişiyle muhatap olmaktaydılar. Hali hazırda, karşınızdaki size bir yapay zekâ ile muhatap olduğunuzu söylemediği sürece bunu anlamanızın mümkün olamayacağı bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz.

OpenAI’ın geliştirdiği GPT-4.5'nin, Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde, katılımcıların büyük çoğunluğunu insan olduğuna inandırdığına dair haberler var. İster zekâsından ister taklit yeteneğinden olsun bir şey fark etmez. Neticede, deneyde, katılımcılar biri insan biri yapay zekâ olan iki farklı kişiyle hangisinin kim olduğunu bilmeden sohbet etmişler. Sohbetin sonunda tahmin yapmaları istenince, GPT-4.5, katılımcıların %73’ü tarafından insan sanılmış.

Deepfake Teknolojisi

Sahte ses veya videolar üretilerek kişilerin kendi adlarına ya da yakınları veya güvendikleri kişiler adına sahte talimatlar oluşturulabiliyor. Bunun için CEO olmanıza falan gerek yok. Bir aile büyüğü adına acil paraya ihtiyacı olduğunu söyleyen deepfake ses kaydı pekâlâ oluşturulabilmekte. Hesabınızın bulunduğu bankanın bir çalışanı adına deepfake videosu oluşturularak hesap bilgileriniz ele geçirilebilir örneğin.

Konuyla ilgili bir haberde:

- Kapalı sosyal medya gruplarında kadınlara yönelik iş ilanlarının paylaşıldığı,

- Kendilerine yapay zekâ destekli animasyon filmleri üretmek amacıyla pazarlama elemanı olarak çalışacaklarının söylendiği,

- Görüşme sırasında yapay zekâyı eğitmek için kızlardan, farklı açılardan çekilmiş yüksek kalitede yüz fotoğraflarının istendiği,

- Sonrasında yapay zekâ ile deepfake teknolojisi kullanılarak, kurbanların yüzlerinin önceden kaydedilmiş müstehcen videolara monte edildiği,

- İlk görüşme sırasında alınan ses kaydının yapay zekâ aracılığıyla taklit edilerek, videolara gerçekçi bir seslendirme eklendiği,

- Daha sonra şantaj aşamasının başladığı,

- Kurbandan yüklü miktarda para istenerek, aksi takdirde videoların internette paylaşılacağı tehdidinde bulunulduğu,

- Ödeme yapılmazsa, sahte videoların bulut depolama platformlarına yüklendiği ve sosyal medyanın kapalı kanallarında satıldığı ifade edilmektedir.

Sahte Sağlık Danışmanlık Hizmetleri

Yapay zekâ kullanılarak oluşturulan sahte sağlık danışmanları aracılığıyla sağlık bilgileriniz ele geçirilebilir. Gereksiz veya sahte tedavi yöntemleri önerilerek para talep edilebilir. Pandemi gibi olağanüstü durumlar, yapay zekâ destekli sahte sağlık platformları için en elverişli zamanlardır. Özellikle bu dönemlerde, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini iddia ettikleri sahte ilaçları yüksek fiyatlara satıp, üstüne kişisel bilgilerinize de sahip olabilirler.

Sahte Danışmanlık ve Eğitim Platformları

Dolandırıcılar, yapay zekâyı kullanarak sahte danışmanlık veya online eğitim platformları yaratabilir. Bu platformlarda yüksek meblağlı üyelikler satılabilir veya kullanıcıların kart bilgileri ele geçirilebilir.

Duygusal Manipülasyon

Yapay zekâ algoritmaları ile kullanıcıların sosyal medya paylaşımları analiz edilerek duygusal hassasiyetlerini belirleyebilmek mümkündür. Bu yönde manipülatif içerikler oluşturularak kullanıcılar, duygusal zaaflarından faydalanılıp dolandırıcılığa sürüklenmektedir. Örneğin yapay zekâ algoritmaları ile depresyon belirtileri gösteren bireylerin sosyal medya paylaşımları analiz edilerek, manipülatif reklamlarla sahte psikolojik destek hizmetleri ücreti mukabilinde sunulabilmektedir. Dolandırılmayı masum bırakacak farklı yönlendirmelere de tanık olabiliriz.

Sahte Tehlike Çanları

Yapay zekâ algoritmaları kullanılarak otomatik olarak sahte haber içerikleri üretilip sosyal medyada hızla yayılabilir. Bu içerikler insanları paniğe sürükleyerek belirli finansal işlemleri yapmaya, yatırım kararlarını değiştirmeye ya da para transferi gerçekleştirmeye yönlendirebilir. Sahte haberler nedeniyle borsa ve döviz piyasalarında kısa süreli dalgalanmalar yaşanarak yatırımcılar zarara uğratılabilir.

Sahte Kimlik ve Kimlik Hırsızlığı

Yapay zekâ algoritmaları veri analiz yetenekleri ile sahte kimlikleri daha gerçekçi ve ikna edici hâle getirebilmektedir. Sosyal medya ve açık kaynaklardan toplanan verilerle oluşturulan sahte profiller aracılığıyla kişileri kandırmak daha da kolaylaşmıştır. Yapay zekâ kullanılarak oluşturulmuş sahte LinkedIn profilleriyle şirket yöneticilerine ulaşıp şirketle ilgili mahrem verileri bile ele geçirmek mümkündür. 

Yapay zekânın dolandırıcılık amacıyla kullanılmasına karşı bireyler:

- Kuşak dayanışması sergileyerek (dijital yerlilerin-melezlerin ve göçmenlerin birbirlerine, ailelerine ve yakın çevrelerine rehberlik etmesi yoluyla),

- İnanılamayacak ya da gerçek olamayacak kadar güzel tekliflere şüpheli yaklaşarak,

- Yüz ifadeleri, jest ve mimikler ya da beden dili uyumunu gözleyerek,

 - Yapay zekânın temel prensiplerini, algoritmalarını ve çalışma şekillerini anlamaya çalışarak,

 - Yapay zekâ tarafından sunulan bilgileri sorgulayarak ve kaynaklarını değerlendirerek,

 - Yapay zekânın etik sonuçlarına, toplumsal etkilerine ve potansiyel risklerine dair farkındalık geliştirerek,

 - Yapay zekâ araçlarını ve uygulamalarını kullanarak ve yapay zekâ ile etkileşim kurmayı deneyerek mesafe almaya çalışabilirler.

Yine özellikle para transferi gibi hassas konularda, tanınmayan kişilerden gelen talepleri dikkatle inceleyerek, görüntülü veya sesli iletişimde olunan kişinin gerçek olduğundan emin olmak için ek doğrulama adımları kullanarak (örneğin, kişisel sorular sorarak), sosyal medya hesaplarındaki kişisel bilgileri ve paylaşımları sınırlandırarak temel düzeyde korunmak mümkündür.

Prof. Dr. Hakan Aydın / Haber7

En son güncellemeleri ve haberleri takip etmek için SonTurkHaber.com'ı izlemeye devam edin, biz durumu takip ediyor ve en güncel bilgileri sunuyoruz.
seeGörüntülenme:95
embedKaynak:https://www.haber7.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 23 Mayıs 2025 09:03 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Bu işte hala para var! Ustası: Getirsinler yetiştireyim

23 Temmuz 2025 03:49see184

Türk kim? Kürt ve Alevi temsili zararlı deyip Bahçeli’ye çemkirenler kim? Mehmet Metiner

22 Temmuz 2025 04:06see168

Yılda 12 bin ton üretim yapıyordu! 30 yıllık sanayi devi iflasın eşiğinde

22 Temmuz 2025 17:54see166

Ankara’da bir şeyler oluyor

22 Temmuz 2025 05:13see165

Gizli pandemi: Lyme Sözcü Gazetesi

22 Temmuz 2025 05:43see159

Yazın kilo vermek daha kolay! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

22 Temmuz 2025 16:13see157

Konut satışları düştü: Arz yetersizliği rekor fiyatlara götürdü

23 Temmuz 2025 19:24see156

İsrail yardımlara izin vermiyor, Gazze de çocuklar

22 Temmuz 2025 16:51see147

Bahçeli “Ebedi rejim” istiyor ama... Agos

23 Temmuz 2025 20:50see144

Fatma Şahin, Maraş ı Kerbela ya çevirdi Sözcü Gazetesi

22 Temmuz 2025 14:44see132

Gram altında yeni rekor!

23 Temmuz 2025 02:10see132

Kurultay krizi AYM’ye taşındı Yerel Gündem Haberleri

22 Temmuz 2025 04:04see125

Cinayet gibi kaza! Ters yöne girip kafa kafaya çarpıştı

22 Temmuz 2025 04:24see123

Altan Öymen’e Meclis’te son görev

22 Temmuz 2025 07:11see121

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

23 Temmuz 2025 00:12see120

AJet kampanya 22 23 Temmuz 2025: AJet yurt içi indirimli bilet kampanyası tarihleri, seyahat tarihi ve ucuz bilet fiyatları

23 Temmuz 2025 01:20see119

Elektrikli scooterdan düşen 2 çocuk yaralandı Samsun Haberleri

23 Temmuz 2025 01:00see118

Ukrayna Rusya arasındaki 3 üncü tur görüşmeleri sona erdi

24 Temmuz 2025 00:10see114

UNRWA Direktörü uluslararası topluma çağrıda bulundu: Eylemsizlik suç ortaklığıdır Dünya Haberleri

22 Temmuz 2025 04:05see114

Ailesini yakarak katletmişti, gizlice defnedildi

23 Temmuz 2025 00:27see113
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları