Yeni yöntemle karpuza 25 kat değer kattılar Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Osmaneli Belediyesi, daha önce başarıya ulaşan ayva lokumu projesinden ilham alarak, Ayva Lokumu ve Yöresel Ürün Üretim Tesisi’nde bu kez karpuz pekmezi üretimine yöneldi. AR-GE çalışmaları sonucu başlatılan üretim süreci, ilçede kadınların istihdam edildiği tesiste tamamen doğal yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
25 KAT DAHA DEĞERLİ HALE GELİYORGünlük ortalama 200 ton karpuzun işlendiği tesiste, meyvenin suyu posasından ayrılıp süzüldükten sonra 7 ila 10 saat boyunca kazanlarda kaynatılıyor. Yaklaşık 10 kilogram karpuzdan 1 litre pekmez elde ediliyor. 250 liradan satışa sunulan bu ürün, tarladaki karpuzun kilogram fiyatına göre 25 kat daha fazla gelir sağlıyor.
Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun, ilçede yılda yaklaşık 70 bin ton karpuz üretildiğini belirterek, "Bu yıl fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle üreticimiz zorluk yaşadı. Biz de bu ürünü nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük ve karpuz pekmezi üretimine başladık" dedi.
RAF ÖMRÜ 2 YILA KADAR UZUYORTorun, pekmezin tamamen katkısız ve yüzde 100 karpuzdan üretildiğini vurgularken, ürünün raf ömrünün 2 yıla kadar uzatıldığını ve depolama açısından büyük avantaj sağladığını ifade etti. Yapılan analizlerde elde edilen sonuçların başarılı olduğunu söyleyen Torun, kendisinin de her sabah bu pekmezi tükettiğini aktardı.

Belediye Yöresel Ürünler Üretim Merkezi Koordinatörü Abdullah Tetik ise, bu yeni ürünün üreticilere umut olduğunu belirtti. “Karpuz fiyatları o kadar düşüktü ki çiftçi artık kar edemez duruma gelmişti. Bu projeyle hem üreticiden kar getirecek şekilde karpuz alıyoruz, hem de katma değerli bir ürüne dönüştürüyoruz” dedi.
Tetik, kadınların yoğun olarak çalıştığı tesiste karpuz pekmezine yönelik coğrafi işaret ve marka tescil çalışmalarının da sürdüğünü belirtti. Ürünün Türkiye genelinde tanıtımı için Tarım Kredi Kooperatifi ile iş birliği yapılacağı açıklandı.


