Yerel kalkınmaya 240 milyon TL’lik teşvik
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında koşulları taşıyan her bir yatırıma 240 milyon liraya kadar finansman desteği verileceğini duyurdu. Atıl kaynakları üretime kazandırmak ve bölgesel rekabetçiliği artırmak amacıyla uygulamaya aldıkları programla her bir il için 4 adet olmak üzere, toplam 324 yatırım konusu belirlediklerini kaydeden Erdoğan, “Bu spesifik yatırımlara özgü ve nitelikli destekler sunma kararı aldık. Sanayi Bakanlığımız, teşvik programının ilk çağrısını yapacak. Belirlenen yatırımların her birine, 240 milyon lirayakadar finansman desteği sağlayacağız” dedi.
BAŞVURUSU İNTERNETTEN
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da başvuruların 1 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında yapılacağını duyurdu. Kacır, “Doğudan Batıya Kuzeyden Güneye ‘topyekun kalkınma’ için şehirlerimizin potansiyelini harekete geçiriyoruz. İş dünyamızı, geleceğe yönelik yatırımlarında Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programından yararlanmaya davet ediyoruz” dedi. Programdan yararlanmak için başvurular yerelkalkinmahamlesi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden yapılacak.
İŞTE İL İL 4 YATIRIM ALANI
Her bir il için 4 yatırım alanı, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, bölgelerin rekabet güçlerinin artırılması, atıl kaynakların değerlendirilmesi, bölgede üretimi olmayan ancak başarı olasılığı yüksek sektörlerin geliştirilmesi gibi kriterler çerçevesinde belirlendi. Buna göre illere göre yatırım alanları şöyle:
* ADANA: Teknolojik tarım makineleri, meyve atıklarından katma değerli gıda, sentetik/taş kağıt, tornalama ve frezeleme için kesici uç üretimi.
* ADIYAMAN: Dört yıldız üzeri konaklama tesisi, asgari 500 büyükbaş kapasiteli entegre süt üretimi ve süt işleme tesisi, entegre mermer işleme tesisi, badem işleme tesisi ve yüksek katma değerli ürünler.
* AFYON: Gıda kıvam artırıcılar, bitkisel gıda takviye ürünleri; yüksek ekonomik değere sahip endüstriyel süt ürünleri, mermer atıklarından yapı malzemeleri, jeotermal kaynaklar ile su ürünleri yetiştiriciliği (sazan, karides, mikroalg vb.)
* AĞRI: Dört yıldız üzeri konaklama tesisi, asgari 500 büyükbaş kapasiteli entegre süt ile besi ve et ürünleri, koyun yapağı işleme tesisleri.
* AKSARAY: Motorlu kara taşıtları için airbag ile motosiklet, moped ve motorlu bisiklet üretimi; bu taşıtlar için dış lastik üretim tesisi; emniyet kemeri üretimi.
* ANKARA: Medikal kullanıma yönelik enzim ve boyar madde, havuçtan beta karoten ve bitkilerden katma değerli gıda takviyesi vb. üretimi; atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşüm tesisi; tıbbi ürün ve ambalajları üretimi (alüminyum tüpler, cam flakonlar, ampuller vb.)
* BATMAN: Siklon olefin kopolimeri (coc) üretimi, tarımsal atıklardan selüloz ve/veya mikrobiyal gübre üretim tesisi, sıvı karbondioksit işleme tesisi, medikal estetik ve sağlık yaşam kompleksi.
* BAYBURT: Bayburt taşı entegre işleme, su paketleme tesisi; asgari bin büyükbaş entegre besi ve et ürünleri işleme tesisi; Kop dağı kayak ve konaklama merkezi, şerbetçiotu ve diğer tıbbi aromatik bitkilerden katma değeri yüksek ürünler üretim tesisi.
* BİTLİS: Dondurulmuş patates ve patatesten mamul ürünler üretimi; asgari 500 baş kapasiteli manda süt hayvancılığı yatırımı; dört yıldız ve üzeri konaklama tesisi; asgari 2 bin 500 baş entegre yarı entansif tipte keçi yetiştirme ve keçi ürünleri işleme tesisi; geriatri (yaşlılık) turizm kompleksi.
* ÇORUM: Raylı sistemler imalatı, iş makineleri ile likit yumurta ve yumurta tozu üretimi.
* DİYARBAKIR: Paketli hazır gıda üretimi, alüminyum folyo, entegre kumaş üretimi; bitkisel girdilerden katma değerli endüstriyel gıda üretimi.
* ERZURUM: Asgari bin büyükbaş kapasiteli entegre besi ve et ürünleri işleme tesisi, asgari 10 bin ton hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar lisanslı depo; deriden katma değerli gıda takviyesi üretimi, ham deri işleme tesisi.
* HAKKÂRİ: Çinko ve kurşun izabe tesisi, dört yıldız ve üzeri konaklama tesisi; su paketleme, keratin üretimi ve yün işleme tesisi.
* HATAY: Filtre kağıdı üretim tesisi, deri işleme tesisi, yıkıntı atıklarının geri kazanımı tesisi, paslanmaz hassas döküm tesisi.
* İSTANBUL: Tasarım, moda ve kreatif üretim atölye yatırımları; simgesel mimari yatırımlar, görsel-işitsel prodüksiyon ve stüdyo altyapısı yatırımları, nitelikli kültür endüstrileri yatırımları.
* İZMİR: Rulman üretimi, yüzer deniz üstü rüzgar türbini platformu üretim tesisi. Sürdürülebilir havacılık yakıtı (saf) için bitkisel atık yağdan hammadde üretimi. Tarımsal atıklardan selüloz üretim tesisi.
* RİZE: Doğa temelli turizm merkezi, çay atıklarından aktif karbon üretimi. Silah ve silah parçaları üretimi, butik çay turizm kompleksi.
* TEKİRDAĞ: Asgari 2 bin büyükbaş kapasiteli entegre besi ve et ürünleri işleme tesisi. Akıllı küçük ev aletleri üretimi. Tıbbi araç gereç imalatı (steril kan tüpü, steril tek/çok dozlu şişe vb.) Tekstil boyama ve benzeri tekstil makineleri imalatı.
* YOZGAT: Paketlenmiş hazır gıda üretim tesisi, bakliyat ürünlerinden katma değerli hazır gıda üretimi, tarım ve bahçe makinaları aksam ve parçaları imalatı, asgari bin büyükbaş kapasiteli entegre besi ve et ürünleri işleme tesisi.


