“Yerevan’ın Urartu Mirası” ile “Garni Arkeolojik Kompleksi ve Taşların Senfonisi” UNESCO Listesi’nde Agos
SonTurkHaber.com, Agos kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Paris’te gerçekleşen 47’nci oturumunda, Ermenistan’ın “Yerevan’ın Urartu Mirası” ve “Garni Arkeolojik Kompleksi ve Taşların Senfonisi” başlıklı iki başvurusu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Paris’te 47’nci oturumu gerçekleşti. Oturumda, Ermenistan tarafından sunulan “Yerevan’ın Urartu Mirası” ve “Garni Arkeolojik Kompleksi ve Taşların Senfonisi” başlıklı iki başvuru, tartışıldıktan sonra UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmek üzere onaylandı.
Ermenistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan NEWS.am’e verilen bilgiye göre, başvurular söz konusu bakanlığın koordinasyonunda, “Tarihi-Kültürel Miras Bilimsel Araştırma Merkezi” ile “Tarihi Ortamın Korunması ve Müzeler Servisi” kamu kurumları tarafından ilgili bilim insanlarının katılımıyla hazırlandı.
Oturum, 6-16 Temmuz tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilecek. Ermenistan heyetine, UNESCO nezdindeki Ermenistan Büyükelçisi Aram Hakobyan başkanlık ediyor.
Bakanlıktan oturuma, 1972 tarihli sözleşmenin ulusal koordinatörü olarak Tarihi ve Kültürel Anıtların Korunması Dairesi Başkanı Harutyun Vanyan da katıldı.
“Yerevan’ın Urartu Mirası” ile Kotayk bölgesindeki “Garni Arkeolojik Kompleksi ve Taşların Senfonisi”, Ermenistan tarafından UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine kaydedilen 6. ve 7. başvurular olarak kayıtlara geçiyor.
Daha önceki dört başvuru ise 1995 yılında listeye dahil edilmişti: Dvin antik kenti, Ereruyk Tapınağı ve arkeolojik alanı, Noravank ve Amaghu Nehri’nin yukarı vadisi, Tatev Manastırı, Tatev Çölü ve Vorotan Nehri vadisine komşu alanlar. Beşinci başvuru da, 2024 yılında Tirinkatar arkeolojik alanının ejderha taşları ve kültürel peyzajı oldu.
Ermenistan’dan UNESCO Dünya Mirası Ana Listesi’ne dahil edilen alanlar arasında, Sanahin ve Haghpat manastırları, Eçmiadzin Ana Katedrali ve kiliseleri ile Zvartnots antik kenti, Geğard Manastırı ve Azat Nehri’nin yukarı vadisi bulunuyor.
Kaynak: Arm Radyo


