Yeşil doğan OSB’de geri sayım başladı
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Hem Çukurova’nın hem de İç Anadolu’nun tarımsal ürünlerinin işlenerek dünyaya ulaşmasını sağlayacak olan TÜİOSB’de üretim için gün saydıklarını belirten Balta, gelinen durumu şöyle özetledi:
“Dünya Bankası finansmanıyla, Türkiye’nin en kısa sürede kurulan OSB’lerinden biriyiz. Türkiye’de organize sanayi bölgelerinin kuruluşu ortalama 10 yıl iken biz 7’nci yılın sonunda temel alt yapının yüzde 90’ını bitirdik. Yatırımcımıza fabrikasının inşaatına başlayabilecek şekilde, anahtar teslimi parsel veriyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın tüm kriterlerine uygun doğan ilk OSB’yiz. Altyapı çalışmalarımız bu yıl içinde tamamlanarak, 2025 sonunda üretime; 2026 itibariyle de ihracata başlıyoruz. 1 milyar doların üzerinde yatırımla, en az 100 fabrika, 10 bin istihdam, yıllık 500 milyon doların üzerinde ihracat hedefliyoruz. İnşaat ruhsatını alan birinci bölgedeki 15 yatırımcımızdan bazıları fabrika inşaatlarına başladı, bir yatırımcımız da bitirdi. 2 ve 3. genişleme alan çalışmalarımızı da tamamladık.”
İLGİ BÜYÜK KARMAYA GEÇİLDİ
TÜİOSB’nin davetiyle gittiğimiz Mersin’de sorularımızı yanıtlayan Balta, bölgeye gelen yoğun ilgi üzerine iki ve üçüncü genişleme alanlarında karma OSB kararı alındığını söyledi. Birinci alanda tarım ve gıda ürünleriyle ilgili, ihracatçı sanayicilerin yer aldığını; genişleme alanındaysa orta ve yüksek teknoloji üreten, ihracatçı, yeşil kriterlere uygun tüm karma sektörlerin yatırımcı olabileceğini vurguladı. Balta, yatırımcıların yarısını Mersinli sanayicilerin, yarısını ise İstanbul, Ankara, Bursa, Giresun gibi diğer iller ile yurtdışından yatırımcıların oluşturduğunu söyledi.
DEPREM RİSKİNE B PLANI MERSİN
Bölgede dijital tarım istasyonları, tarladan çatala dijital değer zinciri, DigiGreenValley Sertifika Sistemi, gıda inovasyon merkezi, bulut tabanlı veri merkezi, maliyetleri düşürecek ortak lojistik merkez, karbon yutak alanları, güneş enerji santrali, yağmur ve atık suları tarımsal sulamaya kazandıran sistemlerin olacağını kaydeden Balta, olası İstanbul depremi riskine karşın Mersin’in İstanbul merkezli holdingler için B planı olduğuna dikkat çekti. Balta, karma OSB niteliğindeki 2 ve 3.genişleme alanları için İstanbul’dan bazı holdinglerle görüşmeler yaptıklarını, gizlilik anlaşmaları gereği, durum netleşene kadar isim açıklayamayacağını belirterek şunları söyledi:
BEYAZ YAKALI GELDİ SIRA YATIRIMCIDA
“Çukurova Havalanımızın açılması, Türkiye’nin en büyük limanı olan Mersin Limanımızın genişlemesi ile bir süredir İstanbul’dan yoğun ilgi görüyoruz. Birinci bölgemizde birkaç İstanbullu yatırımcımız var. Diğer genişleme alanlarımız için de büyük yatırımcılarla görüşmelerimiz sürüyor. İstanbul çok önemli bir sanayi kenti, depremin göbeğinde kalacak riskli sanayi alanlarından yatırımcılarımızı Mersin’e bekliyoruz. Burası İstanbul’un sahip olduğu tüm özelliklere, hammadde, lojistik, insangücü, sahip. Zaten beyaz yakalı çalışanlar, yatırımcılarımızdan önce kentimize geldiler bile. Malum İstanbul’da yaşamak zorlaşınca çalışanların öncelikli tercih ettiği illerin başında biz varız. Özellikle de Mersinli beyaz yakalıların büyük bölümünün döndüğünü söyleyebilirim. İstanbul’un tüm kurumsal tecrübesiyle bize dönüyorlar. Tersine göç başladı.”
300 HEKTARLIK DEV BİR KENT
2018 yılında 58 hektarlık birinci bölge için yola çıkan TÜİOSB’nin büyüklüğü 2022’de 60 hektarlık ikinci, 2025’te 108 hektarlık üçüncü genişleme alanıyla 226 hektara ulaştı. Bölgenin 4.genişleme alanıyla birlikte toplamda 300 hektara ulaşılması hedefleniyor. Bölgede şekerlemeden makarnaya, likit yumurta, süt tozu, meyve suyundan helvaya, konserveye, tıbbi aromatik bitki işlemesinden, kozmetiğe, doku kültürüne, tarımsal üretim makinalarına kadar nitelikli çok sayıda ihracatçı yatırımcı bulunuyor.


