‘Yeşil havacılık dönemi başlıyor’
Hurriyet sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Uraloğlu, “Türk sivil havacılığı, çevresel sorumluluklarını yerine getiren, yerli üretimi önceleyen ve uluslararası standartlara tam uyumlu yeni bir döneme geçiş yapıyor” dedi.
Türkiye’nin havacılıkta sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli bir düzenlemeyi uygulamaya aldığını ifade eden Uraloğlu, “Türkiye, SAF ile çevre dostu ve iklim sorumluluğu taşıyan bir havacılık politikası dönemine adım attı. Bu düzenleme, sadece çevre için değil aynı zamanda sanayi politikalarımız ve enerji arz güvenliğimiz için de stratejik önem taşıyor” diye konuştu.
Uraloğlu’nun verdiği bilgilere göre havacılıkta kullanılan yakıtların kullanımı, tedariki ve denetimi belli esaslara bağlandı. Bakan Uraloğlu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) uluslararası havacılığa yönelik Karbon Denkleştirme ve Azaltma Şeması (CORSIA) programı ve “ASTM D7566” gibi uluslararası teknik standartlara uygun yakıtların kullanımının zorunlu hale geleceğini belirtti.
YERLİ RAFİNERİ YATIRIMLARINA TEŞVİK
Bakan Uraloğlu, SAF talimatlarıyla ilgili sözlerine şöyle devam etti:
“Kullanılan SAF’ın büyük ölçüde ülkemizde üretilmesi şartıyla yerli rafineri yatırımlarının teşvik edilmesini de sağlıyoruz. Bu sayede dışa bağımlılığı azaltan ve teknoloji odaklı üretim altyapısını destekleyen bir sistemi kurgulamış olduk. Bu talimat, dış hat uçuşları gerçekleştiren tüm ulusal ve uluslararası havayolu işleticilerini, havaalanı işletmecilerini, gayrisıhhi işyerlerini ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca ilgili konuda lisanslandırılmış kişileri, Türkiye kalkışlı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün Uluslararası Havacılık İçin Karbon Dengeleme ve Azaltma Planı (CORSIA) ile ilgili raporlama dönemini kapsayan CORSIA ülkelerine yapılan uçuşları, maksimum kalkış ağırlığı 5 bin 700 kilogramdan fazla olan uçaklarla yapılacak faaliyetleri kapsıyor.”


