SonTurkHaber.com
close
up
YPG de silah bırakacak mı? Suriyeli Kürtlerin önde gelen isminden merak edilen soruya yanıt

YPG de silah bırakacak mı? Suriyeli Kürtlerin önde gelen isminden merak edilen soruya yanıt

SonTurkHaber.com, Sondakika kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.

Suriyeli Kürtlerin önde gelen siyasetçilerinden İlham Ahmed, Türkiye'yle ilişkiler ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile merkezi Suriye yönetimi arasındaki müzakerelerle ilgili BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Fiili olarak kurulan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin Dış İlişkiler Komitesi Eşbaşkanı olan Ahmed, halihazırda Türkiye ile doğrudan iletişim içinde olduklarını söyledi. Suriye'nin kuzey ve doğusundaki "sakin durumu" olumlu gördüklerini belirten Ahmed, Türkiye ile "daha fazla diyalog ve koordinasyona ihtiyaçları olduğunu" belirtti.

Türkiye, SDG ve bu grubun ana omurgasını oluşturan YPG'yi PKK'nın uzantısı ve "terör örgütü" olarak görüyor. Türkiye, yeni süreç kapsamında bu grupların da silah bırakmasını istiyor. Yeni süreçle ilgili olumlu ifadeler kullanan Ahmed, Suriye'deki şartların farklı olduğunu, bu yüzden kendileri açısından konunun silah bırakmaktan ziyade entegrasyon olduğunu vurguladı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, SDG lideri Mazlum Abdi, ABD'nin Suriye özel temsilcisi Tom Barrack'ın bulunduğu toplantıda Ahmed de vardı. Ahmed, bu toplantıda Suriyeli Kürtler ile Şam arasındaki müzakerelerin çöktüğü yorumlarını reddetti. Bölgelerindeki askeri ve sivil kurumların entegrasyonun bu müzakerelerdeki en zorlu başlıklardan biri olduğunu söyleyen Ahmed, bu tür müzakere süreçlerinde "anlaşmazlıklar yaşanmasının" normal olduğunu belirtti. Ahmed, Tom Barrack'ın SDG'ye yönelik son eleştirileriyle ilgili ise "Kendisiyle daha fazla diyalog kurmamız gerekiyor" dedi.

"TÜRKİYE İLE İLETİŞİM KANALIMIZ VAR"

"Terörsüz Türkiye" süreciyle ilgili olumlu ifadeler kullanan Ahmed, "Bu adımların karşılıklı adımlarla karşılanmasını, böylece tüm bu olumlu hamlelerin hem Kürt halkı hem de Türkiye için olumlu sonuçlar doğurmasını umuyoruz" dedi. Ahmed, son dönemde Türkiye ile aralarında doğrudan iletişim olduğunu savundu:

"Aramızda açık bir kanal (iletişim kanalı) var. Kuzey ve doğu Suriye, Kürt sorunu ve Suriye'deki siyasi çözümle ilgili konuların yanı sıra Türkiye'nin ilgilendiği konular da tartışılıyor. Genel olarak bu açık kanal sadece bir koordinasyon kanalı."

YPG SİLAH BIRAKACAK MI?

Türkiye süreç kapsamında, bölgede PKK'nın kolu olarak görülen YPG ve SDG'nin de silah bırakması gerektiğini savunuyor. Bu çağrılar kapsamında silah bırakıp bırakmayacakları sorulan Ahmed, "Suriye'deki durum gerçekten farklı" diyor ve ekliyor:

"Suriye toplumunun yapısı içinde kendine özgü bir karakterimiz var. IŞİD'e karşı mücadele ve direnişimizin kendine özgü bir doğası var. Bu gruplar hâlâ varlıklarını sürdürüyor ve tehdit devam ediyor. Bu nedenle Suriye'de bir silahsızlanma sürecinden ziyade bir entegrasyon sürecinden bahsediyoruz."

Ahmed, bunlara ek olarak Suriye'de hâlâ bir güvenlik sorunu olduğunu söylüyor:

"Suriye hâlâ kalıcı bir anayasaya sahip değil. Güvenlik durumu kaotik olmaya devam ediyor. Suriye hâlâ güvenlik sorunları yaşıyor. Bu nedenle SDG, Suriye ordusunun güçlü bir parçası olabilir ve Suriye topraklarının tamamında güvenlik ve istikrarı sağlayıcı bir güç olarak rol oynayabilir."

"ŞAM İLE MÜZAKERELER ÇÖKMEDİ"

Suriye'nin yeni lideri Ahmed Şara ve SDG lideri Mazlum Abdi, 10 Mart'ta sekiz maddelik bir anlaşma imzalamıştı. Yıl sonuna kadar uygulanması üzerinde mutabık kalınan anlaşma kapsamında SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesi ve SDG kontrolündeki bölgelerin Şam'a bağlanması öngörülüyordu. Bu anlaşmanın uygulanabilmesi için taraflar 9 Temmuz'da Şam'da bir araya geldi.

Bazı medya organlarında müzakerelerin çöktüğüne dair yapılan yorumları hatırlattığımız Ahmed, bunu reddetti:

"Müzakereler çökmedi. Müzakereler sırasında yapılan bazı toplantılarda yanlış anlaşılmalar ve anlaşmazlıklar olması normaldir. Özellikle de Suriyeliler yıllardır kendi aralarında diyalog kurmadığı için."

Ahmed, Suriye'nin güvenli bir ortama geçiş yapabilmesi ve "gerçekten yeni bir Suriye'nin kurulabilmesi için" bu görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi. İlham Ahmed toplantıyla ilgili "her iki taraftan pozitif işaretler" gördüklerini söyledi ve ekledi:

"Suriye'nin toprak bütünlüğü ve devletin birliği gibi geniş ulusal konularda fikir birliği var. Bunlar, ortak payda olarak kabul edilebilecek temel noktalar. Ancak, ciddi sonuçlara ulaşmak için yoğun diyalog gerektiren başka konular da var."

Ahmed, 10 Mart anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili "entegrasyon sürecine ilişkin vizyonların birleştirilmesi" gerektiğini söyledi.

"ŞEHİRLERE, BÖLGELERE GENİŞLETİLMİŞ YETKİ VERİLMELİ"

Entegrasyonun müzakerelerdeki en zor başlıklardan biri olduğunu söyleyen Ahmed şunları ekledi:

"Elbette bu zor bir konu. Ancak entegrasyon konusunda anlaşmada yansıtılan ortak bir karar olduğunu düşünüyorum. Bizim, devletin çerçevesi dışında, askeri veya idari alanda alternatif yapılar oluşturma niyetimiz yok. Önemli olan, Suriye'de kadınların haklarını garanti altına alan ve toplumun farklı bileşenlerinin haklarına ve farklılıklarına saygı duyan bir demokrasi modelini korumaktır. Ayrıca, tüm yetkilerin merkezi hükümetin bakanlıklarının elinde yoğunlaşmaması için şehirlere ve bölgelere genişletilmiş yetki verilmelidir. Bu çerçeve içinde, entegrasyon süreci için mekanizmalar geliştirmemiz gerekiyor."

ABD'NİN ELEŞTİRİLERİNE NE DİYOR?

Tom Barrack, Şam'daki toplantıdan kısa süre sonra yaptığı açıklamada, Washington'ın Suriye'deki Kürtlerin ayrı bir devlet kurmasını desteklemediğini söyledi. Şam yönetimi ile SDG'nin 10 Mart'ta imzaladığı entegrasyon anlaşmasının "işe yaramadığını" savunan Barrack, "Anlaşamazsanız anlaşmayın, ama biz sonsuza kadar burada bebek bakıcılığı ve arabuluculuk yapmayacağız" diye konuştu.

Barrack'ın bu eleştirilerine Ahmed, şu yorumu yaptı: "Durum ve ortama göre biraz farklılık gösteren birkaç açıklama yaptı. Ancak her halükarda, ABD yönetiminin Suriye meselesinde ilk kez bu kadar iddialı bir şekilde sorumluluk üstlendiğini söyleyebilirim. ABD'nin çabaları takdir ediliyor. Fransa'nın çabaları da öyle. Bu görüşmeler onlar açısından daha uzun sürebilir, ancak dürüst olmak gerekirse biz Suriyelilerin acelesi var. Suriyelilerin savaştan, kaostan ve yerinden edilmelerden yorulduğunu görüyoruz."

Ahmed yanlış anlaşılmalar yaşanmaması için Barrack ile "sürekli iletişim halinde olmaları gerektiğini" söyledi.

BAĞIMSIZLIK HEDEFLERİ VAR MI?

Tom Barrack, söz konusu açıklamalarında, "Dürziler Dürzi toprağı olmasını istiyor. Aleviler Alevi toprağı olmasını istiyor. Kürtler Kürdistan olsun istiyor. Şam ise bunun olmayacağını ve tüm yolların Şam'a çıkacağını söylüyor: Tek ülke, tek millet, tek ordu" sözlerini de kullandı.

Ahmed bağımsız bir Kürt devleti ya da federalizm hedefleri olduğu iddiasını reddetti:

"Ulus devlet modeli artık geçerliliğini yitirmiştir. Günümüz modelleri daha gelişmiştir ve kültürel, siyasi, sosyal veya ekonomik haklar olsun, farklı kültürlerin ve etnik grupların haklarını tam olarak güvence altına alıyor. Suriye'deki tüm etnik grupların haklarının anayasada tanınmasını savunan Ahmed, yerel toplulukların ihtiyaçlarının karşılanması için yetki sahibi olmalarını sağlayacak bir modeli desteklediklerini belirtti.

"Tam olarak talep ettiğiniz modeli nasıl tarif ediyorsunuz" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Yerel yönetişim çerçevesinde ademi merkeziyetçilik ifadesi bu ortak bir arada yaşama durumunu ifade ediyor. Bu, içinde yaşayan tüm gruplar tarafından temsil edilen, ademi merkeziyetçi yetkilere sahip bir bölgeniz olduğu anlamına geliyor. Başka bir deyişle, bu bir yerel yönetişim biçimidir."

* Bu söyleşi, Suriye'nin Süveyda bölgesindeki çatışmaların derinleşmesi ve İsrail'in Şam'a yönelik hava saldırısı düzenlemesinden hemen önce gerçekleştirildi.

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:62
embedKaynak:https://www.sondakika.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 17 Temmuz 2025 12:35 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

ANA KADRODA! MasterChef ana kadroya kim girdi? MasterChef kadroya giren 5. isim kim oldu? 15 Temmuz Salı MasterChef kim kazandı?

16 Temmuz 2025 01:02see247

Beşiktaş Wolfsberger maçına hazır Futbol Haberleri

16 Temmuz 2025 15:52see198

ABD, Zengezur’a niye talip oldu

16 Temmuz 2025 07:14see190

ABD den Netanyahu nun yolsuzluk soruşturmasına müdahale... Hediyesi gündem oldu

16 Temmuz 2025 14:29see181

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: KAAN üretim sürecinde 2028 de Hava Kuvvetleri ne teslim ediyoruz VİDEO İZLE

17 Temmuz 2025 00:50see173

Çifte koltuk, ballı maaşlar Sözcü Gazetesi

16 Temmuz 2025 04:30see173

Bakan Fidan Suriyeli mevkidaşı ile görüştü Ortadoğu Haberleri

16 Temmuz 2025 18:15see172

Kokuyu bıçak gibi kesen yöntem! Buzdolaplarının içinde kötü kokudan eser bile bırakmıyor

16 Temmuz 2025 16:05see171

Çalışan ve emeklinin yoksulluğu iktidarın tercihi Sözcü Gazetesi

16 Temmuz 2025 05:01see140

Özgürlük… Tuvalete bile gidemiyorsun! Ersin Çelik

16 Temmuz 2025 04:04see137

15 Temmuz şehitleri için 90 bin camide sela okundu

16 Temmuz 2025 00:55see135

15 Temmuz şehitleri dualarla anılıyor! 90 bin camide aynı anda sela sesleri yükseldi

16 Temmuz 2025 00:20see134

Son dakika... 15 Temmuz un yıl dönümünde tüm Türkiye de 253 şehidin anısına selalar okundu

16 Temmuz 2025 00:30see134

TBB Başkan Vekili belli oldu

16 Temmuz 2025 18:11see133

Tabancayı kurcalarken kazara kendisini vurdu

16 Temmuz 2025 00:26see132

Şehitler rahmet ve minnetle anıldı: 15 Temmuz şehitleri için tüm yurttaki camilerde sela sesleri yükseldi Gündem Haberleri

16 Temmuz 2025 00:18see132

Murat Bakan: 15 Temmuz anmasında CHP ye yer verilmedi

16 Temmuz 2025 02:41see132

‘Nadir’ bürokrat Erdoğan’ı 4’e katladı Sözcü Gazetesi

16 Temmuz 2025 04:01see129

Çalık’ı İBB Başkanı yapmak istiyordu Gündem Haberleri

16 Temmuz 2025 04:04see129

Erzincan da kumaş ve kozmetik yüklü TIR seyir halindeyken alev aldı Güncel haberler

16 Temmuz 2025 02:03see127
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları