Yunus Emre Vakfı ndaki vurgun yok artık dedirtti! Bakın nasıl soyup soğana çevirmişler
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Yunus Emre Vakfı'ndaki milyonlarca liralık yolsuzluk iddiasının ardından kurumun eski başkanı Şeref Ateş, kayıplara karışmıştı. Yurt dışında firari olduğu söylenen Ateş, geçtiğimiz gün Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame ile vakıftaki yolsuzluk iddialarının bir kısmının perdesi aralandı.
İddianameye göre; milyonlarca liralık kamu kaynağı sahte faturalarla şirketlere aktarıldı.
İddianamede yer alan bilgilere göre, Evrim Taylan Erol’un 24 Eylül 2021’de kurduğu Evrim CNC adlı şirket, kısa süre içinde Enstitü’ye bağlı Abuja, El-Bab, Afrin ve Azez’deki kültür merkezi binalarının tadilatı ve donatımı için toplam 664 bin 887 TL’lik fatura düzenledi. Halı, inşaat malzemesi, bayrak ve lokum gibi kalemlerle kesilen bu faturaların tamamı ödendi.
HAYALİ ETKİNLİĞE MİLYONLARCA LİRAAll Production adlı bir başka şirket, 29 Mayıs-3 Haziran 2024 tarihleri arasında enstitüye 5 ayrı fatura ile toplam 8 milyon 400 bin TL'lik harcama bildirdi. Bu tutarın 6 milyon TL’sinin karşılıksız olduğunu Vakıflar Genel Müdürlüğü Müfettişleri tespit etti. Ortaya çıkınca şirket geri ödeme yaptılar. Faturaların “Brüksel'deki Coğrafi İşaretler Zirvesi” için kesildiği belirtilse de böyle bir etkinliğin düzenlenmediği açıkça biliniyordu.
İddianamede eski Başkan Şeref Ateş’in oğlu Enes Ateş ile ilişkili olduğu iddia edilen Anka Kongre adlı şirketin sözleşmesiz olarak Enstitü’ye hizmet verdiği tespit edildi. 30 Aralık 2023 - 3 Haziran 2024 tarihleri arasında yalnızca bir çalışanı olan şirkete uçak bileti, konaklama ve araç kiralama bedeli adı altında 59 milyon 144 bin TL (yaklaşık 1.8 milyon dolar) ödendi.
HAYALİ SEYAHATLERE 6 MİLYON 780 BİN LİRANefes'in haberine göre; Han Kültürel Eğitim Danışmanlık şirketi, 8 milyon 672 bin TL’lik 21 fatura kesti. Bunlardan 10’u yurtdışı hizmet alımına dairdi. Ancak şirket yetkililerinin fatura kesilen ülkelere hiç gitmediği tespit edildi. Yine de imzalanan sahte belgelerle 6 milyon 780 bin TL ödeme yapıldığı belirlendi.
Yolsuzluk iddiaları ortaya çıkmasına rağmen Yunus Emre Vakfı’na kamu kaynaklarının aktarımı sürdü. 2025’in ilk yarısında Hazine’den 930 milyon 421 bin TL, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ise 778 milyon 571 bin TL transfer edildi. Böylece toplamda 1 milyar 708 milyon TL kamu kaynağı vakfa aktarıldı.
Öte yandan Bakanlığın aynı dönemde cemevlerine 7.5 milyon TL, kültürel yayım faaliyetlerine 7.6 milyon TL ve Türk edebiyatına yalnızca 4.1 milyon TL ayırması, vakfa yapılan yüksek aktarımın yarattığı çelişkiyi ortaya koydu.


