Yusuf Tekin LGS devam ederken soruların paylaşıldığı bir kez daha kabul etti
Halktv sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 15 Haziran'da yapıldı. LGS devam ederken bir Whatsapp grubunda sınav sorularını paylaştıldığı ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) soruların sınav esnasında paylaşıldığını kabul etti.
Whatsapp grubunda paylaşılan soruların sözel sınav soruları olduğu görüldü.
SAYISAL OTURUMU DEVAM EDERKEN PAYLAŞILDI O YÜZDEN ŞAİBE YOK SAVUNMASI
MEB, soruların paylaşıldığı sırada sayısal sınavının gerçekleştiğini bu yüzden sınav güvenliğinin tehlikeye atılmadığını savundu.
Sayısal oturum 11.30'da başlayıp 12.50'de bitti.
Soruların 11.57'de paylaşılması ve sözel sorular olması nedeniyle sınavda güvenlik zaafiyeti olmadığı iddia edildi.
718 birinci çıkınca da gelen eleştirilere Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 15 Temmuz'da ağzını bozarak yanıt verdi:
"Anlatıyoruz, bunu söylüyoruz. Yani çok özür diliyorum. Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz."
LGS skandalında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ağzını bozdu
Tekin, dün (16 Temmuz) TRT Haber'e konuk oldu.
Tekin, sınav sorularının LGS devam ederken paylaşıldığı bir kez daha kabul etti fakat paylaşılan PDF dosyasının kendilerine ait resmi dosya olmadığını söyledi.
Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce yaptığı sayısal oturumda sözel soruları paylaşıldığı için şaibe yok savunmasını tekrar etti.
Paylaşılan PDF materyallerini incelediklerini aktaran Tekin, şöyle konuştu:
"Bir kere bizim PDF materyalimiz değil. Yani soruların çalındığı iddiası külliyen yalan. Böyle bir olay yok. Yayınlanan PDF görüntüsü, sınav saat 10.45'te bitiyor, saat 11.57'de yayınlanmış. Buradan sınavın güvenliğiyle ilgili bir iddiayı ileri sürmek hangi mantık çerçevesinde yapılıyor bilmiyorum. Bakanlığımızın çok geniş bir bilişim altyapısı var ve bu altyapı bu türden analizleri yapabilir. Yani anomali tespit edildiğinde bu anomalileri görebilecek bizim uygulamalarımız var. Ortada herhangi bir konunun yani çocuklarımızın sınav güvenliğini risk altına atacak, onları rahatsız edecek herhangi bir çalınma ya da benzeri şeyin olmadığını açıkladık."
Tekin sınav esnasında PDF'lerin paylaşılması ile ilgili 29 kişiye soruşturma açıldığını duyurdu:
BAKANLIĞIN O AÇIKLAMASI NEYDİ?"Okuldaki 29 kişiyle ilgili soruşturma açıldı. Ama dediğim gibi nihayetinde soruşturma süreci devam ediyor. Biz idari soruşturma yaparız. İdari soruşturma neticesinde ilgiliye disiplin cezası uygulayabiliriz. Disiplin cezası ve idari soruşturmanın sonucunda da eğer ceza davası açılmasını gerektiren bir durum varsa ceza davası da açılır ve ilgililer en ağır şekilde cezalandırılır."
Sadece istediğimiz saatten veya sınavın soru kitapçıklarının dağıtılmasıyla ilgili istediğimiz saatten biraz erken sosyal medyada paylaşılmış oldu bu. Ama tekrar altını çizerek söylüyorum, sınavın bitmesinden bir saatten daha fazla bir zaman sonra bu olmuş. Dolayısıyla bu sınavın güvenliğiyle ilgili, çocuklarımızın bu anlamdaki gelecek umutlarıyla ilgili herhangi bir risk oluşturabilecek bir durum kesinlikle söz konusu değil."
Bakanlık, sorular sayısal oturumunda paylaşıldı diyerek sınav güvenliğinde bir zafiyet olmadığını iddia etmişti.
MEB 26 Haziran'da şu açıklamayı yaptı:
"Sözel alan oturumu saat 09.30'da başlayıp 10.45'te sonlanmaktadır. Bu oturum tamamlandıktan sonra, salon yoklama listeleri ve cevap kâğıtları geri açılamayan zarfa yerleştirilmekte ve özel seri numaralı kilitlerle sınav kutularına konulmaktadır.
Sözel oturumun bitişiyle birlikte ikinci oturum olan sayısal alan sınavı, saat 11.30'da başlayıp 12.50'de görevlilerce tüm güvenlik önlemleri aynı şekilde eksiksiz uygulanarak sona ermektedir. Soru kitapçıkları ise isteyen öğrencilerin/velilerin alması için okullarda bırakılmaktadır.
if (!$ISMOBILE) : ?>include(__DIR__.'/320x100.php');?>Dolayısıyla haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45'te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikârdır.
15 Haziran 2025 tarihinde okullarımızda titizlikle gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınavın güvenliğine gölge düşürecek herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.
Toplumu yalan, yanlış ve tezviratlarla manipüle eden ve öğrencilerimizin ailelerini endişeye sevk eden bu tür haberlere itibar edilmemesi önem arz etmektedir."

MEB Basın Müşaviri Yılmaz Güney, sınav esnasında soruların paylaşıldığı Habertürk'ten Bülent Aydemir'e yaptığı şu açıklama ile de kabul etmişti:
Sözel sınav 09.30’da başlayıp, 10.45’te sona erdi. Bahse konu soru paylaşımları 11.57’de yapıldı. Bu sırada sözel sınav bitmişti ve öğrenciler sayısal sınav için sınıflara alınmıştı. Kapılar kapalıydı, öğrencilerin dışarıyla hiçbir fiziki ve mobil bağlantısı yoktu. Sözel sınav 09.30’da başlayıp, 10.45’te sona erdi.
Bahse konu soru paylaşımları 11.57’de yapıldı. Bu sırada sözel sınav bitmişti ve öğrenciler sayısal sınav için sınıflara alınmıştı. Kapılar kapalıydı, öğrencilerin dışarıyla hiçbir fiziki ve mobil bağlantısı yoktu. Söz konusu paylaşım sözel sınav soru kitapçığı ya da PDF değil. Sınav kitapçığını ele geçiren bir okul görevlisi ya da öğretmen soruların fotoğraflarını çekip özel bir programla birleştirmiş ve PDF’e dönüştürmüş.
MEB’in sözel sınav kitapçığı 32 sayfa, bahse konu paylaşım ise 30 sayfadan oluşuyor. Bir diğer konu ise bu sınav kitapçığının nasıl ele geçirildiği... Sınava katılmak zorunlu değil. Sınava girmeyen bir öğrencinin kitapçığı ya da çözülmüş bir kitapçık öğretmen ya da sınav görevlisi tarafından usule aykırı bir şekilde fotoğraflanıp mesajla dışarı atılmış.
Kitapçığın okul dışına çıkarılması söz konusu değil. Bir saat sonra dışarı çıktığı öne sürülen kitapçık gerçek sınav kitapçığı değil, programla oluşturulmuş. Sınav bittikten sonra optik cevap kağıtları kilitli kutulara konulup saklanıyor. Bu arada cevap kağıtlarına müdahale edilmesi ya da işaretleme yapılması mümkün değil.
Paylaşımı yapan kişinin elinde sayısal sınav cevap anahtarının olup olmadığını bilmiyoruz. O kişi sadece elinde bu kitapçığın olduğunu söylüyor. Bu kitapçık elinde bile olsa aynı yöntemden söz edebiliriz. - Sonuç olarak saat 11.57’de sözel sınav bitmiş, sayısal sınav başlamış. Kapıları kapanmış; okula giriş çıkışlar yok. Görevli usule aykırı, suç içeren bir şey yapmış ancak sınav güvenliğini tehlikeye atan bir durum yok.
Bu iddiaları araştırmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu inceleme başlattı. MEB’den verilen bilgide, “İddialarla ilgili soruşturma başlatıldı. Teftiş Kurulu Başkanlığımız bütün görevlileri, sınav yapılan yeri, kamera kayıtlarını, her türlü detayı titizlikle inceleyecek. Sınav güvenliğini zedeleyecek, ailelerimizi endişeye sevk edecek bir durum söz konusu değil ancak biz her türlü iddiayı araştırmak üzere müfettiş görevlendirdik. İnceleme ve soruşturma sonucunu kamuoyuyla paylaşacağız”


