Yutulan sakız gerçekten 7 yıl vücutta kalır mı? Uzmanlar yanıtladı Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Sakızın sindirilemediği bir gerçek... Bunun sebebi ise içeriğinde bulunan kauçuk benzeri polimerler, reçineler ve elastomerlerdir. Vücudumuz bu maddeleri parçalayacak enzimlere sahip değildir. Ancak bu, sakızın midede yıllarca kaldığı anlamına gelmiyor.
VÜCUT SAKIZI BU SÜREDE ATIYORUzmanlara göre yutulan sakız, sindirilemeyen diğer lifli gıdalar gibi bağırsaklardan geçerek dışkı yoluyla atılır. Bu süreç genellikle 1 ila 3 gün içinde tamamlanır. Yani sakız, bağırsak duvarına yapışıp orada yıllarca kalmaz.
İstisnalar var ancak çok nadir. Eğer bir çocuk çok miktarda sakız yutarsa ve bu durum hazmı zor yiyeceklerle birlikte gerçekleşirse, bağırsaklarda tıkanıklık riski oluşabilir. Bu ise tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ancak 7 yıl süren bir "sakız depolaması" asla söz konusu değildir.
Gastroenterologlar bu konuyu şöyle özetliyor:
"Sakız sindirilemese de vücuttan atılır. Tek başına yutulması tehlikeli değil ama alışkanlık haline gelmemeli."
Uzmanlara göre bu efsane, çocukları sakız yutmaktan caydırmak için bilinçli olarak uydurulmuş labilir. Basit bir uyarıdan çıkan bu yanlış bilgi, nesiller boyu "bilimsel gerçekmiş" gibi aktarıla geldi... Ancak yutulan sakız vücudumuzda yıllarca kalmaz. Sindirilmeden geçer ama vücudu terk eder...


