SonTurkHaber.com
close
up
Zehirle gelen umut! Bilim insanlarını şaşırttı, 650’den fazla kez ısırıldı! ‘Yıllardır bunu bekliyordum, harika bir duygu’

Zehirle gelen umut! Bilim insanlarını şaşırttı, 650’den fazla kez ısırıldı! ‘Yıllardır bunu bekliyordum, harika bir duygu’

Hurriyet sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.

Bilim dünyası, Tim Friede adlı herpetologun (sürüngenler ve amfibiler üzerinde uzmanlaşmış bir zoolog) kanından elde edilen antikorlarla evrensel panzehir geliştirme yolunda büyük bir adım attı.
57 yaşındaki Tim Friede’nin yılanlara olan ilgisi, daha çocukken başladı. Wisconsin’de büyüyen Friede, küçük yaşlarda jartiyer yılanlarını (Thamnophis cinsine ait, genellikle zararsız, küçük ila orta boy yılan türleri) yakalayarak bu canlılara hayranlık beslemeye başladı.
Beş yaşında ilk kez bir yılan tarafından ısırıldığında, bu deneyim onu korkutmak yerine daha da cezbetti. Yetişkinliğinde bu ilgi, tehlikeli boyutlara ulaştı. Önce örümcek ve akreplerle başlayan deneysel çalışmaları, 2000’li yılların başında zehirli yılanlara yöneldi.
Hedefi açıktı: Zehirli yılanlara karşı bağışıklık kazanmak ve bunu bilimsel bir temele oturtarak, küresel bir sağlık krizine çözüm üretmek.
KENDİSİNE 650’DEN FAZLA KEZ YILAN ZEHRİ ENJEKTE ETTİ

Friede, bu süreçte kendisine tam 650’den fazla kez yılan zehri enjekte etti ve 200’den fazla kez kobralar, kara mambalar, taypanlar, kraitler gibi ölümcül yılan türleri tarafından ısırılmasına izin verdi. Friede, yılanlarla kurduğu bu ölümüne ilişkiyi şöyle tanımlıyor: “Beni öldürmek istiyorlar, ben ise hayatta kalmak istiyorum.”

Bu gönderiyi Instagram'da gör

EPIC GAG (@epic.gag)'in paylaştığı bir gönderi

HAYATINI TEHLİKEYE ATTI, ÖLÜMDEN DÖNDÜ
2001 yılında bir Mısır kobrasını sağmaya çalışırken yanlışlıkla ısırıldığında, aylarca süren mikrodoz deneylerinin (bir madde veya bileşiğin çok düşük dozlarda vücuda verilmesi) sayesinde hayatta kaldı. Ancak birkaç ay sonra, bir başka kobranın pazısını ısırmasına izin verdiğinde durumu bu kez daha kritikti. Hayvanat bahçesinden temin edilen altı doz panzehirle hayata döndürüldü. Tam dört gün boyunca komada kaldı.

Gözden KaçmasınDoğa yürüyüşünde hazine buldular! Türkiye’den de izler taşıyor… ‘Büyük bir gizemi barındırıyor, kariyerimde böyle bir şeye ilk kez tanık oluyorum’Haberi Görüntüle

Bu olaydan sonra daha dikkatli bir yaklaşım benimsese de denemelerine devam etti. “İlk ısırıklar çılgıncaydı” diyen Tim Friede, “Bin kere arı sokması gibi. Tavana kadar çıkan kaygı seviyeleri yaşayabilirsiniz. Ama zamanla zihninizin sizi nereye götürebileceğini öğreniyorsunuz” ifadelerini kullandı.


BİLİM DÜNYASININ DİKKATİNİ ÇEKTİ

2017 yılında, immünolog Jacob Glanville, Friede’nin alışılmadık deneylerini fark etti. Evrensel bir grip aşısı üzerinde çalışan Glanville, benzer şekilde tüm yılan türlerinin toksinlerine karşı etkili olabilecek evrensel bir panzehir geliştirme fikrini ortaya attı.
Glanville, farklı yılan türlerinin zehirlerinde ortak bir moleküler hedef belirleyerek bu hedefe yönelen insan antikorları bulmayı amaçlıyordu. Ancak bunun için yoğun zehir maruziyetine uğramış bir insanın bağışıklık sistemine ihtiyaç vardı. Aradığı kişi belliydi: Tim Friede!
Glanville “Garip olduğunu biliyorum ama kanınızın bir kısmına bakmakla gerçekten ilgileniyorum” dediğinde, Friede hiç tereddüt etmedi: “Yıllardır bu çağrıyı bekliyordum” diye yanıtladı.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Adn 24 (@adn24_news)'in paylaştığı bir gönderi

KANI EVRENSEL PANZEHİRE İLHAM OLDU
Friede’nin bağışıklık sisteminin yaklaşık 25 yıllık zehir maruziyetine nasıl tepki verdiğini incelemek isteyen Glanville ve ekibi, kanında bulunan antikorları analiz etti. Sonuçlar çarpıcıydı.
Araştırmacılar, nörotoksinlerin felce neden olan kısmını hedef alan ultra geniş etkili bir antikor keşfetti. Bu antikor, özellikle kara mamba ve kobra gibi nörotoksik türlere karşı güçlü bir koruma sağlıyordu. Ardından Friede’nin kanından elde edilen ikinci bir geniş etkili antikor daha tanımlandı.

Gözden KaçmasınBilim dünyasını şaşkına çevirdi: 7 gizli mesaj keşfedildi! 3 bin yıllık sırrı çözüldü...Haberi Görüntüle

Ekip, bu iki insan antikorunu, bazı panzehir çalışmalarında daha önce etkili olduğu bilinen varespladib adlı küçük bir molekülle birleştirdi. Bu üç bileşenli ‘panzehir kokteyli’, farelerde 13 yılan türüne karşı tam, 6 türe karşı ise kısmi koruma sağladı. Kapsam, Asya, Afrika, Avustralya, Kuzey Amerika gibi çeşitli coğrafyalardaki genetik olarak farklı yılanları içeriyordu.


Bu atılım, geçtiğimiz hafta Cell dergisinde (biyoloji ve yaşam bilimleri alanında dünyanın en prestijli ve etkili bilimsel dergilerinden biri) yayımlandı. Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı Peter Kwong, daha fazla yılan türüne karşı etki gösteren bir kokteyl formülüne yöneldiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti.
Liverpool Üniversitesi’nden Stuart Ainsworth ise araştırmanın sentetik insan antikorlarıyla bu kadar geniş etki gösteren ilk antivenom çalışması olduğunu vurguladı. Ancak insan denemeleri yapılmadan kesin başarıdan söz edilemeyeceğini de belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’nden David Williams da bu gelişmenin doğru yönde bir adım olduğunu, ancak zehirlerin karmaşık yapısı nedeniyle her bileşenin etkisini nötralize etmenin zorluklarını hatırlattı. Williams, “Zehirdeki yalnızca temel bileşenleri nötralize edersek, diğer toksinlerin ne yapacağını bilmiyoruz. Bu nedenle klinik deneyler çok önemli” dedi.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Dedalo Multimedia (@dedalo.multimedia)'in paylaştığı bir gönderi

ZEHİRLE GELEN MİRAS
Friede, artık Centivax’ta (biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren bir şirket) herpetoloji direktörü olarak görev yapıyor. Son yılan ısırığını 2018 yılında bir su kobrasından aldı. Bugün deneylerine son vermiş durumda olsa da bu sürecin kendisini ne kadar değiştirdiğini anlatırken duygulanıyor:
“İnanamadım. Gerçekten inanamadım. İnsanlık için bir şey yaptığımı ve bilime katkıda bulunduğumu bilmek harika bir duygu.”

Gözden KaçmasınKumru yuvalarındaki görünmez tehlike! Nisan-Haziran aylarına dikkat | Asıl risk yuvadan uçtuklarında başlıyorHaberi Görüntüle

Friede’nin hikâyesi, sıra dışı bir kişisel takıntının, milyonlarca hayatı kurtarabilecek bilimsel bir atılıma nasıl dönüştüğünü gösteriyor. Ancak bilim insanları onun yönteminin aşırı tehlikeli ve tekrar edilemez olduğunu net şekilde vurguluyor. Glanville, “Kimse bunu denememeli, Tim’in yaptığı şey tek ve tekrarlanamaz bir fedakârlık” şeklinde konuştu.
New York Post'un 'I’ve let hundreds of venomous snakes bite me on purpose — it’s painful and put me in a coma but there’s a medical upside' il NPR'nin 'He let snakes bite him some 200 times to create a better snakebite antivenom' başlıklı haberlerinden derlenmiştir.
Fotoğraflar: iStock

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:58
embedKaynak:https://hurriyet.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 08 Mayıs 2025 22:36 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Kontrolden çıkan Tofaş otomobil bariyere saplandı

14 Temmuz 2025 00:38see185

Bayburt ta feci kaza! Anne ve oğlu hayatını kaybetti; 6 yaralı

13 Temmuz 2025 20:49see146

Van Kültür Yolu Festivali çocukları sanatla buluşturuyor Van Haberleri

13 Temmuz 2025 16:48see143

Özel milli judoculardan 8 altın madalya Spor Haberleri

14 Temmuz 2025 01:05see142

Almanya Başbakanı Merz den Gazze çıkışı: Kabul edilemez

14 Temmuz 2025 00:10see139

Yeni fakülteler ve enstitüler kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete de

14 Temmuz 2025 01:19see139

15 Temmuz un unutulmaz anları! İnsan bir kere ölür, adam gibi ölür

15 Temmuz 2025 01:43see139

Bahçeli’den ’15 Temmuz’ paylaşımı: ‘İhanete karşı milletin kıyamıdır’

15 Temmuz 2025 00:51see137

Orkun Kökçü Beşiktaş taraftarını mest etti Fanatik Spor Haberleri Video

14 Temmuz 2025 03:07see137

AK Partili Usta, 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı: Türkiye, Suriye den farklı olmazdı

14 Temmuz 2025 02:41see136

Kanun yürürlüğe girdi, en düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseldi

14 Temmuz 2025 01:33see136

15 Temmuz 2025 resmî tatil mi? 14 Temmuz yarım gün mü? Kamu ve özel sektör için son durum Son Dakika Haberleri

14 Temmuz 2025 00:23see135

Abbas: Gazze de tek çözüm İsrail in tamamen çekilmesi

14 Temmuz 2025 02:24see135

Kanatlı tim in mücadelesi sürüyor! 1.400 tanesi daha doğaya salındı...

14 Temmuz 2025 15:56see135

Bakan Tunç: 15 Temmuz da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar

15 Temmuz 2025 00:52see134

Fındık üreticilerine yüzde elli bedelle hasat filesi desteği

14 Temmuz 2025 16:00see133

Şile Belediye Başkanı Kabadayı ve 4 şüpheli hakkında tutuklama talebi Son dakika haberleri

13 Temmuz 2025 21:42see132

Fransa da firar skandalı: Akılalmaz planı ortaya çıktı

14 Temmuz 2025 17:12see132

MHP’de DEM’le ittifak istifaları Sözcü Gazetesi

14 Temmuz 2025 05:37see129

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Netanyahu başarısız oldu Dış Haberler

14 Temmuz 2025 02:35see129
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları