Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
2024-2025 sezonunda Türkiye, 3 milyon 750 bin tonluk zeytin üretimiyle tarihi bir rekor kırarak zeytinyağı üretiminde en yüksek seviyeye ulaştı.
Ancak benzer yüksek verimlilik, diğer önde gelen zeytin üreticisi ülkelerde de yaşanınca, dünya genelindeki arz artışına bağlı olarak zeytinyağı fiyatlarında düşüş gözlendi.
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; geçen yıl raflarda 500-600 lira ortalama fiyatla satılan natürel sızma zeytinyağının litre fiyatı bu yıl yaşanan bolluğun etkisiyle içte ve dışta neredeyse yarı yarıya düştü.
Birçok markette yapılan kampanyalar sonrası fiyatlar 200-250 liraya kadar geriledi.
ÜRETİMİN AZALMASI BEKLENİYOR2025-2026 sezonunda ise üretimin azalması bekleniyor.
TÜİK’in bu yıla ilişkin birinci bitkisel üretim tahminine göre, zeytin üretiminin yüzde 40 oranında azalarak 3 milyon 750 bin tondan 2 milyon 250 bin tona düşmesi bekleniyor.
Bu azalma, zeytinyağı üretimini de olumsuz etkileyebilir ve arz daralması nedeniyle fiyatlarda yeniden yükselişe neden olabilir.
Bu nedenle yeni sezon başlamadan önceki dönemde zeytinyağı alımı, tüketiciler için ekonomik açıdan avantaj sağlayabilir.
AZ ÜRÜN YILI OLACAKUlusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Zeytin Konseyi (COI) Danışmanlar Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Tan, gelecek sezonun az ürün yılı olacağını dile getirdi ve “Geçen yıl arz miktarı rekor seviyede olan Türkiye için inanılmaz bir fırsattı ancak ihracat hızının kısıtlamaya dayalı azalması sebebiyle sezon başı devir stoklar arttı.
Geçen yıl ve önceki yıl İspanya, İtalya ve Tunus’tan aşırı kuraklığın etkisiyle üretim yaklaşık yüzde 50-60 düşüktü. Türkiye’de ise verim nispeten her iki yılda da bu ülkelere göre iyiydi. Fiyatlar da bu konjektüre uyarak ihracatın da artması ile üreticinin ve ihracatçının yüzü çok uzun yıllar sonra gülmüştü” dedi.
Tan’ın diğer sözleri şu şekilde:
“Şu anda Türkiye’de fiyatlar tüketici için çok iyi ama üretici için iyi değil. Sadece bir taraf mutlu olursa sürdürülebilir bir zeytincilik olmaz. 200-250 lira üretici maliyeti var, üretici borçlu, geçimini düşünüyor. Üretim maliyetleri yüzde 100 artarken fiyatlar yarıya düşerse üreticinin üretme şevki kırılır ve üretimden uzaklaşabilir.
Zeytinciliği geliştirmek için 20 yıldır süren fidan dikim teşvikleri diğer yardımlar heba olur. Oysa dünya ikinciliğine yükselen Türkiye zeytin ve zeytinyağında yakaladığı bu ivmeyle daha da ileri gidebilir.
Desteklerin artarak devam etmesi, zeytin ve zeytinyağının iç ve dış tanıtımı özel ve kamu destekleri ile desteklenmesi ve 85 milyon nüfuslu ülkemiz halkının yılda tükettiği 2 litre zeytinyağının en az 4-5 kilograma çıkarılması, sofralık zeytin tüketiminin ikiye katlanması sağlanmalıdır. Bu durum fiyatların stabilitesi için gereklidir”


