1 milyon liralık süper lüks daire oyunu! Emlakta vatandaşa büyük tuzak
SonTurkHaber.com, Haber7 kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.

GİRİŞ 08.07.2025 07:46 GÜNCELLEME 08.07.2025 07:46
İlk Yorum Yapan Sen Ol
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Son dönemde popüler ilan platformlarında 1 milyon TL civarında fiyatlarla satışa sunulan 2+1 veya 3+1 lüks daire ilanları dikkat çekiyor.
“Otomobil alınamayan” bu fiyatlara lüks konut ilanı gören vatandaşlar telefona sarılıyor. Aslında bir pazarlama taktiği olan bu ilanlar mağduriyete de sebep oluyor. Telefonda yapılan görüşmede “Evler sorunsuz, krediye uygun, iskan ve kat mülkiyetinde eksik yok. Ev sahibinin paraya ihtiyacı var” denilerek alıcılar ofise davet ediliyor. Emlak ofisleri tarafından uygulanan ve sektörde ‘oltalama’ tabir edilen bu ilanlarla emlak ofisine gelen vatandaş, ancak o zaman çoğunun iskansız, tapusuz olduğu ya da proje aşamasında olduğunu öğreniyor. Vatandaşa “Biz de şimdi öğrendik, iskansızmış. Ev sahibi bizi de yanılttı” diyen emlak danışmanları, bu kez de ellerindeki daireleri pazarlamaya çalışıyor.
Şikayet platformlarında ve tüketici bloglarında benzer pek çok mağduriyet örneği yer alıyor. Bursa’dan İstanbul’a gelerek uygun fiyatlı bir ev için görüşmeye giden bir vatandaş, konutun vadedilen niteliklere sahip olmadığını anlayınca eli boş döndüğünü ifade ediyor.
Bazı alıcılar ise kapora ödemesi yaptıktan sonra evin büyük eksiklerini görüp almaktan vazgeçiyor. Böyle olunca da kaporasının iade edilmediğinden dert yanıyor. Araştırmalara göre, bir emlak ofisine gelen müşterinin satın alma ihtimali yüzde 55’e kadar çıkıyor. Bu oran, telefonda yapılan görüşmelerde yüzde 20 seviyelerinde kalıyor. Bu nedenle birçok emlak ofisi, müşteriyle yüz yüze görüşme gerçekleştirmek için dikkat çekici ilanlarla vatandaşları ofise yönlendirmeyi tercih ediyor.
Konuya ilişkin görüşüne başvurduğumuz bir emlak ofisi sahibi “Sektörde büyük rekabet var. Dikkat çeken ilanlar, pazarlama aracı gibi kullanılıyor ama müşteriyi yanıltmak yanlış” diyor.
Bir diğer danışman ise vatandaşı uyardı ve “Bir ilan piyasa ortalamasının altındaysa dikkatli olunmalı. İskan, kat mülkiyeti ve tapu belgesi istenmeli. Görmeden ofise gidilmemeli, kapora verilmemeli” diyor.

Ticaret Bakanlığı’nın genelgesine göre, satışı yapılan gayrimenkulün mevcut durumu ilan açıklamasında eksiksiz ve doğru biçimde belirtilmek zorunda. Bakanlık son düzenlemeleriyle sahte ilanların önüne geçmeye çalışsa da, bu “oltalama” ilanlar hâlâ gri bir alan oluşturmaya devam ediyor. Dikkat çekme amaçlı konut ilanları maddi kayıplara sebep olabildiği için vatandaşın dikkatli olması öneriliyor.
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Özgür Bayrak Haber7.com - Editör

Editör Hakkında Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
GÖNDER


