2025 verileri korkuttu! İcrada yıl sonu 26 milyon dosya
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Enflasyonun yükselmesi, hane halkı satın alma gücünü aşındırırken, borçluluk oranları ve ödenemeyen borçlardan kaynaklı icra-iflas dosyaları da her geçen gün artıyor. TÜİK’in verilerine göre, Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,00 artarken, yıllık bazda yüzde 37,86 seviyesine ulaştı. Bu oran, sadece bir istatistik olmanın ötesine geçerek, halkın gündelik yaşamında temel ihtiyaç maddelerinde hissedilen fiyat artışlarıyla doğrudan hissediliyor. Tüketici kredilerine yönelim artarken, bu borçlar zamanında ödenemediği için çok sayıda kişi icralık oluyor. Adalet Bakanlığı’nın 15 Nisan 2025 tarihli verilerine göre, Türkiye genelinde icra ve iflas dairelerinde kayıtlı toplam dosya sayısı 23 milyon 147 bin 955’e ulaştı. Bu sayı, 2025 yılı başında 22 milyon 256 bin 120 olarak kayda geçmişti. Sadece 3.5 ayda, sisteme 891 bin 835 yeni dosya eklendi.

Bu yıl ilk üç ayda eklenen icra dosyalarıyla icralık sayısının 23 milyona yaklaştığını vurgulayan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, icra dosyalarıyla ilgili giderek büyüyen krizin boyutlarını değerlendirirken, şu bilgileri verdi: "Bu rakamlar 2025 sonunda 3,5 milyon dosya ekleneceğini gösteriyor. Tüketici borcunu ödeyemiyor. Takiplerde banka takip sayısı nedir, GSM sayısı nedir değerlendirmek lazım. En az yarısının banka ve GSM olduğunu tahmin ediyorum. Bu kurumların tüketiciye karşı yapıcı hareket etmesi gerekiyor. Faizlerin yüksek olması olumsuz bir durum. Kamu hizmeti niteliği olan bankaların ve telefon operatörlerinin tüketiciyle barış sağlaması ve ödeme kolaylığı getirmesi gerekiyor."
DÜNYADA İLK ÜÇTEYİZBu kurumlar tüketicilerden çok fazla para kazandığını belirten Güllü, "Mevcut tablo sürdürülebilir bir durum değil. 26 milyona yaklaşacak icra dosya sayısı katlanılmaz bir durum. Bu konuda dünyada ilk üçte veya beşte olabiliriz. Devletin de araya girip icra barışını, borç barınışı sağlaması gerekiyor. Bankalar alacaklarını alamadıkları zaman varlık şirketlerine aktarıyorlar. Ana paranın bile altında bir yapılandırmaya gidiyorlar. Bunu tüketici için de yapabilirler" dedi.
Önünüzdeki dönemde enflasyonda talep kaynaklı düşüş olabileceğini belirten Ekonomist Arda Tunca ise şu değerlendirmeleri yaptı. "Enflasyonda başlanan sürecin başına geldik. Bu arada gelir dağılımı bozuldu. Ücretlerin ortalaması asgari ücret seviyesine geldi. Halkın alım gücü etkilendi. Ödenmeyen borçları konkordatolarla ilişkilendirmek lazım. Üretim tarafı çok zayıfladı. Üreticiler plan yapılamıyorlar bu yüzden istihdam olanakları gelişmiyor. Bu da alım gücünde bir zayıflama olarak karşımıza çıkıyor. Bütüncül bir bakış açısına ihtiyaç var. İşsizlik çok yüksek. Genç işsizliğe bakmak gerek. Enflasyon talep kaynaklı olarak düşse bile yapısal bir açmazın içindeyiz. Faizin yüksek olması iş çevrelerin iş yapamaması anlamına geliyor."

"TÜİK verileri günlük ortalama yaklaşık 8.500 yeni dosya açıldığını ortaya koyuyor. Dosyaların büyük bölümünü banka kredileri, kredi kartı borçları, ödenmeyen elektrik-su-doğalgaz faturaları, e-ticaret kaynaklı ödemeler ve kira tahliye talepleri oluşturuyor. Verilere göre büyükşehirlerde yoğunlaşan icra dosyaları, Anadolu şehirlerinde de hızla artıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde yoğunluk dikkat çekerken; son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerde de dosya sayısı artıyor."
Kaynak: Web Özel


