SonTurkHaber.com
close
up
Menu

‘Türkiye’de bu kadar sevildiğimi bilmiyordum’

Pakistan dan sıradaki hedef tehditlere rest: Endişeli değiliz

Kaybın büyüğü ortaya çıktı! Dev araştırma şirketi Erdoğan en zayıf anında dedi

İşte terörist Apo’nun videosunun şifresi! Prompter’dan manifestoya! Sözcü Gazetesi

Eski milli basketbolcu İlkan Karaman ı hayattan koparmıştı! Cezası belli oldu

Adana da kız arkadaşına vurulma mizansenli evlenme teklifi eden genç polis merkezine götürüldü Güncel haberler

Galatasaray da Erden Timur depremi

Belediyenin Grup Şantiye si konsere hazırlanıyor Son dakika haberleri

PKK nın silah bırakacağı yer ve saat belli oldu

Başsavcılık Özel hakkındaki milletvekili kişi ifadesini düzeltti

Göztepe den Çeşme çıkarması İzmir Haberleri

Trump, Kanada ya yüzde 35 yeni gümrük vergisi uygulayacak

Tansiyon krizi: Ölçümle hayat kurtarılır Sözcü Gazetesi

ABD li Özel Temsilci Barrack: Lübnan da silahsızlanma hükümetin yönetiminde Hizbullah ın tam onayıyla başlamalı Dış Haberler

Küresel piyasalarda risk iştahı arttı: Trump tan Kanada ve Avrupa ya yeni vergiler Sözcü Gazetesi

Dünyanın en çok kazanan mühendisi: Rekor maaşla Meta ya transfer oldu Sözcü Gazetesi

Yeni dönem! Terör örgütü bugün silah bırakıyor Son dakika gelişmeleri

Superman sinemada, The HU sahnede! İşte haftanın kültür sanat ajandası

İBB ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı Güncel haberler Son dakika haberleri

Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...

21. Milli Eğitim Şurası na mesleki eğitimde yeni dönem sinyali: Memur Sen den radikal teklifler

21. Milli Eğitim Şurası na mesleki eğitimde yeni dönem sinyali: Memur Sen den radikal teklifler

SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.

21. Milli Eğitim Şurası'na mesleki eğitimde yeni dönem sinyali: Memur-Sen'den radikal teklifler

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine ilişkin, "21. Milli Eğitim Şurası'nda en önemli tartışma konusunun bu olması gerektiği yönünde bizim de önerimiz var. '4+4+4' düzenlemesine ilişkin yapılabilecek revizyonlar kısmında bir ön çalışmamız var, olgunlaştığında kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

Yalçın, Eğitim-Bir-Sen ve İbn Haldun Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması: Yenilikler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Kongresi"nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 2012'den bu yana uygulanan "4+4+4" zorunlu eğitim sistemine ilişkin soru üzerine Yalçın, sistemin, uygulanmaya başlanmasından bugüne kadar geçen sürede yeni tartışmaları beraberinde getirdiğini belirtti.

Eğitimin yenilik gerektiren bir alan olduğuna işaret eden Yalçın, "Yeni veriler üzerinden bu sistemi yeniden kurgulama ihtiyacı, şu an yoğunluklu olarak dillendiriliyor. 21. Milli Eğitim Şurası'nda en önemli tartışma konusunun bu olması gerektiği yönünde bizim de önerimiz var. '4+4+4' düzenlemesine ilişkin yapılabilecek revizyonlar kısmında bir ön çalışmamız var, olgunlaştığında kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Sistemin yükseköğretime etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalçın, "Bu sistem kurgulanırken mesleki eğitime önem verilmesi konusu, en önemli tespitlerden biriydi. Mesleki eğitimin önünü açma yönünde önemli başlangıç olarak görüldü ancak aradan geçen süreçte mesleki eğitimde yeterli özendirme bu kadar gayrete rağmen oluşmadı. Bu durumda artık yapısal sorunlara odaklanmak gerekiyor." diye konuştu.

Ali Yalçın, şöyle devam etti:

"Eğitim sisteminin akademik liselere çocukların tamamını yığması çok sağlıklı bir durum değil. Çünkü piyasadaki aranan ara elemanın, piyasa diliyle aranan elemanın bulunabilmesi açısından mesleki eğitime fırsat vermek gerekiyor ve öğrencileri yönlendirme mekanizmasının doğru olması gerekiyor. Şimdi akademik liselerde özellikle yoğunlaşmış olan öğrenci kitlesi, meslek lisesi tartışmasını daha da artırmış durumda. Mevcut meslek liselerinin üniversiteye geçiş kurgusu da yeniden bu konuyu çalışmak gerektiğini gözler önüne seriyor."

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) olarak "4+4+4" sistemine ilişkin odak analiz çalışması yürüttüklerini aktaran Yalçın, çalışmayı yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

- "ÖNEMLİ OLAN YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ İLE MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ ARASINDA REVİZYONLARIN GERÇEKLEŞMESİ"

Yalçın, eğitim fakültelerinin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin soruları da yanıtladı.

Yükseköğretimde en fazla rağbet gören fakülteler arasında eğitim fakültelerinin öne çıktığını belirten Yalçın, müfredatın günün ihtiyaçlarına göre yenilenmesi, uygulama bütünlüğünün sağlanması ve mezun sayısının ihtiyaca göre dengelenmesi gibi konuların gündemde olduğunu ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen'in bu tartışmaları takip ettiğini dile getiren Yalçın, mezunların hazır bulunuşluk düzeyine sahip olmaları hem de uygulama içinde yetiştirilmelerinin önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani sadece akademik bilgiyle donatıp sonra 'Uygulamayı da başladığında öğren.' diyerek deneme yanılma yöntemiyle öğrenme maliyetini artıran bir yöntemden ziyade, üniversitedeki öğrenim süresinin içerisinde, belli bir kısmı uygulamanın içerisinde geçirmeyi sağlayabilecek bir ağırlığa ihtiyaç var. Milli Eğitim Bakanlığının Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla ortaya koymaya çalıştığı yöntem aslında bu anlayışa dayanıyor. 'Bir yılı uygulamanın içerisinde izleyelim, gözleyelim, dolayısıyla sınıfa geçtiğinde hazır bulunuşluk düzeyi çok yüksek öğretmen kitlesi oluşturalım.' yaklaşımı benimseniyor.

Fakat bu süreç, yükseköğretimde eğitim fakültelerini de beraberinde bir tartışmanın içerisine çekecektir. Uzun vadede burada önemli olan sağlıklı tartışmalar ve önermelerle yükseköğretim sistemi ile Milli Eğitim sistemi arasında bir koordinasyon ve korelasyon içerisinde bu değişimlerin, revizyonların gerçekleşmesidir. Onun için Milli Eğitim Akademisi uygulaması sürecinde yeni tartışmalar yaşanacaktır. Bu konu, üniversitelerin müfredatına da yansıyacaktır diye düşünüyoruz."

Yalçın, ayrıca Milli Eğitim Akademisi üzerine yaptıkları "odak analiz" çalışmasını da yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

- "Günün gereklerine, insani yükümlülüklere uygun bir mevzuat gerektiğini ifade ediyoruz"

Yalçın, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu konusuna ilişkin de çok fazla çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Kongrenin sonuçlarına göre önermelerini gözden geçireceklerini dile getiren Yalçın, şunları kaydetti:

"2547 sayılı Kanun'un salt halinin mutlaka esnetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konunun en büyük muhataplarından birisi, çalışan örgütlenmesi olarak bizleriz. Mesela idari personelin aile bütünlüğünün sağlanamaması sorunu, yükseköğretim sisteminin bir zorunluluğudur diye atlatılabilecek bir konu değil. Çünkü personel hareketliliği, personelin aile bütünlüğünün sağlanması konusu Anayasa'nın güvencesi altında. 'Her yerde mübah ama üniversitede bu günah.' diyemezsiniz buna. Biz toplu sözleşme masasında idari personelin yer değişikliği ve aile bütünlüğünün sağlanması konusunda bir önerme getirdik. Peşinden uzun süre mücadele ettik ve 7 yıllık süreç sonunda becayiş için kapıyı araladık ve tercihler alındı. Bunun ilk uygulaması olarak bir demo çalışma yapılacak. Ama bu sorunu çözmeyecek. Bu daha da devam etmek zorunda."

Bu tür çalışmaların sürmesinin önemine değinen Yalçın, "Biz yükseköğretimin mevzuatının sorgulanamaz, yargılanamaz, tartışılamaz, tartışılması dahi teklif edilemez gibi algılanmasını doğru bulmuyoruz. Biz günün gereklerine, insani yükümlülüklere uygun bir mevzuat gerektiğini ifade ediyoruz." dedi.

Yalçın, "Örneğin üniversite senatosunda, çalışan temsilcisinin olmamasını nasıl karşılıyoruz? Bunu tartışmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Üniversitelerde bazı yönetim mekanizmalarında katılımcılığa katılımı zorunlu kılan kararla ilgili de dirençle karşılaştıklarının altını çizen Yalçın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dün 'YÖK yok olsun.' diye yapılan tartışmaların nedeni de böyle katı, dediğim dedik tutumlardır. Zaman değişti, katılımcılığa fırsat vermek lazım. Fikirlerin tartışmasından hakikat ortaya çıkar. O yüzden bu tip konularda örgütlü yapıların fikirlerini dikkate alma konusunda katılımcı yönetim uygulamasının üniversiteler için şart olduğunu düşünüyoruz. Kamunun diğer kısımlarında birçok komisyona sendikalar katılıyor. Ama üniversite olduğu zaman 'Üniversitede yasak hemşehrim.' der gibi bir yaklaşım çok sağlıklı durmuyor. Onun için üniversitelerle de tartışa tartışa, konuşa konuşa bir yere geleceğiz diye düşünüyorum."

En son güncellemeleri ve haberleri takip etmek için SonTurkHaber.com'ı izlemeye devam edin, biz durumu takip ediyor ve en güncel bilgileri sunuyoruz.
seeGörüntülenme:70
embedKaynak:https://halktv.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 27 Mayıs 2025 11:46 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

‘Türkiye’de bu kadar sevildiğimi bilmiyordum’

11 Temmuz 2025 07:02see142

Pakistan dan sıradaki hedef tehditlere rest: Endişeli değiliz

11 Temmuz 2025 06:23see142

Kaybın büyüğü ortaya çıktı! Dev araştırma şirketi Erdoğan en zayıf anında dedi

11 Temmuz 2025 15:03see141

İşte terörist Apo’nun videosunun şifresi! Prompter’dan manifestoya! Sözcü Gazetesi

11 Temmuz 2025 05:42see136

Eski milli basketbolcu İlkan Karaman ı hayattan koparmıştı! Cezası belli oldu

11 Temmuz 2025 18:49see135

Adana da kız arkadaşına vurulma mizansenli evlenme teklifi eden genç polis merkezine götürüldü Güncel haberler

12 Temmuz 2025 02:29see132

Galatasaray da Erden Timur depremi

12 Temmuz 2025 00:04see132

Belediyenin Grup Şantiye si konsere hazırlanıyor Son dakika haberleri

12 Temmuz 2025 15:30see131

PKK nın silah bırakacağı yer ve saat belli oldu

11 Temmuz 2025 08:15see130

Başsavcılık Özel hakkındaki milletvekili kişi ifadesini düzeltti

12 Temmuz 2025 01:14see127

Göztepe den Çeşme çıkarması İzmir Haberleri

12 Temmuz 2025 12:04see127

Trump, Kanada ya yüzde 35 yeni gümrük vergisi uygulayacak

11 Temmuz 2025 09:30see126

Tansiyon krizi: Ölçümle hayat kurtarılır Sözcü Gazetesi

11 Temmuz 2025 05:45see126

ABD li Özel Temsilci Barrack: Lübnan da silahsızlanma hükümetin yönetiminde Hizbullah ın tam onayıyla başlamalı Dış Haberler

12 Temmuz 2025 14:50see125

Küresel piyasalarda risk iştahı arttı: Trump tan Kanada ve Avrupa ya yeni vergiler Sözcü Gazetesi

11 Temmuz 2025 09:24see125

Dünyanın en çok kazanan mühendisi: Rekor maaşla Meta ya transfer oldu Sözcü Gazetesi

11 Temmuz 2025 16:55see123

Yeni dönem! Terör örgütü bugün silah bırakıyor Son dakika gelişmeleri

11 Temmuz 2025 08:19see122

Superman sinemada, The HU sahnede! İşte haftanın kültür sanat ajandası

11 Temmuz 2025 09:53see121

İBB ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı Güncel haberler Son dakika haberleri

12 Temmuz 2025 00:39see121

Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...

12 Temmuz 2025 15:51see121
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları