450 milyar dolar yastık altında! Sisteme kazandırılsa dış borç biter
Haber7 sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
11.06.2025 15:04
PAYLAŞ Facebook'ta Twitter'da
Türkiye'deki yastık altında bulunan altın miktarı 4500 ton mali değeri de 450 milyar dolar olarak belirlendi. Altınların yastık altında olması Türkiye ekonomisine de zarar veriyor.Eğer bu para sisteme kazandırılırsa ne olur? Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz ile konuştuk.
Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz şunları söyledi:
Sistemde olmayan hiçbir paranın, sermayenin bir anlamı yok ülke için net bir şekilde. Yani bugün cebimizdeki paranın hiçbir ehemmiyeti yok. Sisteme entegre olmayan hiçbir sermayenin ülkeye hiçbir artı değeri yok. Şimdi bizim gibi ülkeler sermaye yetersiz ülkeler. Yani iş yapmak için şirketlerimizin sermaye ihtiyacı var. O yüzden bizde borçlar çok yüksek. Yastık altındaki sermayenin ülke ekonomisine hiçbir katkısı yok. Bizim gibi ülkeler sermaye yetersiz ülkeler. İş yapma isteğimiz var, evet, reel sektörümüz iş yapmak istiyor vesaire ama genel itibarıyla şirketleri özetleyecek olursak sermaye yetersizliği var. O yüzden bizde borçluluk çok yüksek. Çünkü borcu bir sermaye haline getiriyoruz.
DIŞ BORÇ VE SİSTEME ENTEGRASYONUN ÖNEMİ
Bahsettiğimiz rakam 450 milyar dolar. Türkiye’de sürekli dönen borç, yani dış borç, 200 milyar dolar. Biz bunu sürekli yüzdürüyoruz. Yani bahsettiğimiz para 450 milyar dolar. Biz bunu sisteme entegre ettiğimizde zaten o dışarıda ihtiyaç duyduğumuz 200 milyar dolara ihtiyaç duymayacağız. Sene içinde ödediğimiz o yüksek faizleri ödemeyeceğiz. Yani bu paraların, bu yastık altındaki altınların bir şekilde sisteme entegre olması gerekir. Yatırımcı gözüyle bile bakacak olursak, fiziki altını muhafaza etmek büyük bir sıkıntı. Çalınma riski var, kaybolma riski var. Aslında çok büyük bir risk. Bu yüzden bunun sisteme entegre olması gerekir.
TÜRKİYE’DE BANKACILIK SİSTEMİ GÜÇLÜ
Bir kere şunu söyleyeyim: Türkiye’de bankacılık sistemi çok güvenilir bir sistem. Dünyanın belki de bir numarası. Biz 90’ların sonunda biliyorsunuz ciddi krizler yaşadık bankacılık namına. Orada BDDK’nın kurulmasıyla birlikte çok ciddi güvenilir bir sistem getirdik. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranları ciddi anlamda yüksek. Türkiye’de bir bankacılık krizi çıkması, bir bankanın batması açıkçası ihtimal dahilinde bile değil. O eski Türkiye yok. Bir kere ondan sıyrılmak gerekir. Zaten devlet güvenceniz var mevduatlarda belli oranda. Belki paranızı birkaç bankaya bölebilirsiniz, farklı şeyler yapabilirsiniz ama evinizde sakladığınız altından daha riski değil. Bugün evimize hırsız girebilir, her şey olabilir. Hepimizin başına da gelmiştir. Bankalarda batma riski, açıkçası evin soyulma riskinden milyon defa daha düşük bir ihtimal.
ALTIN SİSTEME GİRERSE KUR NE OLUR?
İlla ki etkisi olur. Şimdi bizim sermayemizin güçlü olması, bunun üretime entegre edilmesi… Bugün şöyle düşünelim: 450 milyar doların sisteme dair olduğunu düşünelim. Ciddi bir sermaye. Bununla üretim yaptığımızı düşünelim. Bir şeyin fiyatını ne belirler? Ülkenin üretim gücü belirler.Biz üretimimizi ne kadar güçlü kılarsak ve bunu ne kadar kendi paramızla yaparsak, o kadar da ister istemez faiz maliyeti, finansman maliyeti olmaz. Hal böyle olunca üretimimiz de daha uygun olur. O yüzden her şeye katkı sağlayacaktır bu. Sizin üretim gücünüz yüksekse, dünyaya mal satıyorsanız, zaten kurla ilgili bir endişeniz olması da mümkün değil.
Ama biz bugün ne bekliyoruz? Sürekli bir yabancı gelsin, ülkeye döviz girsin. Sürekli bunun peşindeyiz. Ama içeride belki de aradığımız paranın on katı, yirmi katı para var. Yani çok ciddi bir rakam bu. O yüzden bu daha sağlıklı bir büyümeye ve kurla ilgili daha az endişe edeceğimiz bir Türkiye’ye bizi götürür. Çünkü dediğim gibi 450 milyar dolar, belki söylerken çok kolay bir rakam ama bizim için çok büyük bir rakam. O paranın sisteme entegre olması, ekonominin her alanında bize destek sağlayacaktır. Hem üretimde hem kur istikrarında vesaire her yerde bize ciddi katkı sağlayacaktır.
DEVAMINI GÖR
Yorumlar 0 Yorum Var
Bir Yorum Yapın
Yorumunuz
Adınız
GÖNDER
“EKONOMİ” Kategorisine Ait Diğer Videolar
Bakan 2026 yılını işaret etti! Yatırımcı ne yapmalı?
Videoyu İzle
KAAN'a olan ilgi rekor boyutlara ulaştı! 48 adet siparişi verdiler bile
Videoyu İzle
Altın yükselişe geçti!
Videoyu İzle
ABD'den sonra dünyanın beklediği açıklama Çin'den geldi!
Videoyu İzle
Coca-Cola hakkında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldı
Videoyu İzle
Dünya Bankası, Türkiye beklentilerini yukarı yönlü revize etti
Videoyu İzle


