5 tonu toplatılıyor! Ölüm riski var Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), listeria kontaminasyonu şüphesiyle geri çağrılan 5 bin 443 kilogramlık organik yaban mersini partisine en yüksek risk seviyesini verdi. FDA’nın 1 Temmuz’da yayınladığı açıklamada, geri çağırmanın “Class I” kategorisinde olduğu belirtildi. Bu seviye, ürünün tüketilmesi ya da maruz kalınması durumunda ciddi sağlık sorunlarına veya ölüme yol açma ihtimalinin bulunduğunu gösteriyor.
Geri çağırma, Atlanta, Georgia merkezli Alma Pak International şirketi tarafından üretilen organik yaban mersinlerini kapsıyor. FDA verilerine göre ürünler yalnızca Kuzey Carolina eyaletindeki bir müşteriye gönderildi.
GÖNÜLLÜ GERİ ÇAĞIRMA BAŞLATILDIAlma Pak International, 9 Haziran’da tesislerinde yapılan rutin testlerde pozitif listeria bulgusuna rastlanması üzerine gönüllü olarak geri çağırma başlattı. Şirketten konu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
Geri çağrılan ürünlerin lot numaraları şöyle:
13325 G1060 ve 13325 G1096. Bu numaralara sahip ürünleri satın alanların tüketmemesi ve yerel sağlık yetkilileriyle iletişime geçmesi öneriliyor.
Listeria, özellikle gıda kaynaklı bulaşan bir bakteridir ve enfeksiyona yol açarak listeriosis adı verilen hastalığa neden olur. Bu hastalık, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, yaşlı yetişkinlerde, hamile kadınlarda ve yenidoğanlarda ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.

Listeriosis’in yaygın belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, ense sertliği, denge kaybı, bilinç bulanıklığı ve nöbetler yer alır. Bu belirtiler, bazen ishal veya mide-bağırsak rahatsızlıklarıyla da başlayabilir.
Hamile kadınlarda enfeksiyon, düşük, ölü doğum, erken doğum ya da yenidoğanda yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara yol açabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde ise enfeksiyon ölümcül olabilir.
Yetkililer, risk grubundaki bireylerin, şüpheli gıdayı tükettikten sonra iki ay içinde grip benzeri semptomlar göstermeleri durumunda derhal tıbbi yardım almaları gerektiğini belirtiyor.
Listeriosis, antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak erken teşhis, özellikle yüksek risk grubundakiler için hayati önem taşıyor.


