ABD li Barrack: Güçlü ulus devletler bir tehdittir
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
ABD Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükeçlisi Tom Barrac, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler hakkında verdiği demeçte, “Güçlü ulus devletler bir tehdittir, özellikle Arap devletleri İsrail için bir tehdit olarak görülür. Bence tüm azınlık toplulukları, birlikte ve merkezi olarak daha iyi olacağımızı söyleyecek kadar akıllılar” dedi.
ABD basınına konuşan Tom Barrack, Washington'un tek planının Suriye'yi bir araya getirmeye çalışan hükümetle iş birliği yapmak olduğunu belirtti.
"İSRAİL’İN KENDİNİ SAVUNMA OLARAK GÖRDÜĞÜ KONULARDA BİZİM SORUMLULUĞUMUZ YOK"Son birkaç haftadır İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarda ABD'nin sorumluluğu olmadınından bahseden Tom Barrack, saldırların bölgede istikrar sağlanması çabalarını zorlaştırdığını ifade etti.
Barrack, İsrail’in müdahalesine ilişkin, “ABD’ye ne soruldu ne de ABD, karar sürecine katıldı; İsrail’in kendini savunma olarak gördüğü konularda bizim sorumluluğumuz yoktur” ifadelerini kullandı. Ancak aynı zamanda bu müdahalenin “çok karışık yeni bir bölüme yol açtığını” ve “çok yanlış bir zamanda geldiğini” sözlerine ekledi.
Barrack, ateşkese giden görüşmelerde, Suriye güçlerinin ve teçhizatının Şam'dan Süveyda'ya taşınmasıyla ilgili belirli konularda anlaşmaya varmak için “her iki tarafın da elinden geleni yaptığını” söyledi. “İsrail'in egemen bir devlete müdahale edebileceğini kabul edip etmediğiniz farklı bir sorudur” diyen Barrack, İsrail'in Suriye'yi kontrol eden güçlü bir merkezi devlet yerine parçalanmış ve bölünmüş görmeyi tercih edeceğini öne sürdü.
"Güçlü ulus devlet bir tehdittir, özellikle Arap devletleri İsrail için bir tehdit olarak görülür" diyen Barrack şöyle konuştu:
"Bence tüm azınlık toplulukları, birlikte ve merkezi olarak daha iyi olacağımızı söyleyecek kadar akıllılar"
Barrack, hafta sonu Suriye ve İsrail arasında ateşkes ilan edildiğini duyurmuş ancak ayrıntı vermemişti. Suriye hükümet güçleri Dürziler ve Bedeviler arasında yeniden başlayan çatışmaları durdurmak için Süveyda'da yeniden konuşlandı ve her iki taraftan sivillerin bugün tahliye edilmesi planlandı.
Şam yönetimi, kuzeydoğu Suriye’nin geniş kesimini elinde bulunduran Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ile kurulacak ulusal orduya entegrasyonlarını öngören bir anlaşmanın hayata geçirilmesine ilişkin müzakereler yürütüyor.
SDG lideri Mazlum Abdi ile hafta sonu görüşen Barrack, "Süveyda'daki şiddetin bu görüşmeleri rayından çıkaracağına inanmadığını ve önümüzdeki haftalarda bir ilerleme kaydedilebileceğini" söyledi.
'ÇEVREDEKİ ÜLKELERE NE YAPACAĞINI SÖYLEMEK BİZİM İŞİMİZ DEĞİL'Türkiye'nin Suriye'ye savunma yardımı teklif etmesi hakkında da konuşan Barrack, "ABD'nin Suriye ve Türkiye arasında bir savunma anlaşması olasılığı konusunda bir pozisyonu olmadığını" dile getirerek, "Çevresindeki ülkelere ne yapacaklarını söylemek ABD'nin işi ya da çıkarı değil" dedi.


