ABD ve NATO dan yeşil Işık! TSK’ya füze ve jet takviyesi
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava gücü ve caydırıcılığını doğrudan etkileyecek iki önemli gelişme, gündemde. Ankara-Washington hattında stratejik savunma iş birliği ivme kazanırken, ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye toplam değeri 305 milyon doları bulan iki ayrı füze paketinin satışına onay verdi. Öte yandan 40 adet Eurofighter alımının önünü açacak son açıklama ise NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'den geldi. Rutte, Türkiye'nin NATO içindeki önemli rolüne vurgu yaparak, müttefik ülkeler arasında silah satışlarında kısıtlama olmaması gerektiğini belirtirken, gözler TSK'nın envanterine girecek yeni sistemlere çevrildi.

Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı, tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’ye 53 adet AIM-120C-8 AMRAAM ve 6 adet AIM-120C-8 güdüm biriminin satışına onay verdiği belirtildi. Söz konusu füze sistemlerinin 225 milyon dolar değerinde olduğu ifade edilirken, ikinci paket kapsamında ise 60 adet AIM-9X Sidewinder Blok 2 havadan havaya füze sistemi ile 11 adet AIM-9X Blok 2 taktik güdüm biriminin 79.1 milyon dolarlık ek satış olarak onaylandığı açıklandı. Şayet, Kongre’den olumsuz karar çıkmazsa, satışlar 15 gün için otomatik olarak yürürlüğe girmiş olacak.
ÜSTÜNLÜK SAĞLIYORTürkiye’nin tedarik edeceği AIM-120C-8 AMRAAM füzesi, orta menzilli ve aktif radar güdümlü bir sistem olarak dikkat çekerken, F-16 gibi çok maksatlı savaş uçaklarında kullanılıyor. En gelişmiş AMRAAM varyantlarından biri olarak öne çıkan C-8 modeli, 105 kilometreye kadar ulaşan menziliyle hava-hava angajmanlarında kritik bir üstünlük sağlıyor. Radar parazitine karşı geliştirilmiş direnç sistemi sayesinde elektronik harp ortamlarında yüksek etkinlik gösteren füze, düşman hedeflerini uzun menzilden etkisiz hale getirebiliyor.
AIM-9X Sidewinder Blok 2 ise kısa menzilli, kızılötesi güdüm teknolojisi ile 35 kilometre menzilde etki gösteriyor. Yüksek manevra kabiliyetiyle dünyanın en gelişmiş kısa menzilli "havadan-havaya" füzeleri arasında gösterilen sistem, uzmanlar tarafından Türk Hava Kuvvetleri’nin hava üstünlüğü kapasitesini güçlendirmeye yönelik önemli bir teknoloji olarak değerlendiriliyor.
2 MİLYAR EURO HARCAMATürk Hava Kuvvetlerinin envanterine katılması için yoğun çaba harcanan Eurofighter savaş uçaklarına ilişkin yürütülen görüşmeler de aralıksız sürüyor. Türkiye’nin hava savunma ve taarruz kapasitesini önemli ölçüde güçlendireceği belirtilen Eurofighter uçağının envantere girmesi halinde, Türkiye 2 milyar Euro ödeyecek. Milli Muharip Uçak (KAAN) projesiyle paralel yürütülen envanter planlamasının stratejik öneme sahip olduğu da vurgulanıyor.

Eurofighter alımına ilişkin merak edilenleri 'Haberglobal.com.tr'ye anlatan Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Hüseyin Fazla ise "Hava Kuvvetleri envanterinde toplamda en az 400 modern savaş uçağı bulunmalı. Türkiye'nin elinde halihazırda yaklaşık 240 adet F-16 mevcut. Milli Muharip uçağın envantere girmesi 2030’u bulacak. Eurofighter alımı 2030'a kadar sürecek ara dönem için doğru tercih. Eurofighter savaş uçaklarının tedarik edilmesiyle Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk kez AESA sahip uçaklar da girmiş olacak. AESA radar sistemi savaş uçağının düşman radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştırıyor. Eurofighter alımı 'ara dönem B planı' olarak değerlendiriliyor" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel


