Açlık grevindeki köylü ıslanırken zeytinlik yasası geçti! AKP zeytin dalını Meclis te kırdı
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
TBMM’de zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasa teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi.
Görüşmelerin sürdüğü sırada Ankara'da sağanak hakim oldu. Şiddetli yağış nedeniyle Keçiören ilçesinde sel yaşandı. Sağanak devam ederken de zeytinlik yasasına karşı açlık grevinde olan köylüler, TBMM önünde oturma eylemi yaptı. Yoğun yağışın altında çıplak ayakla zeytinlikleri için direnen Türk köylüleri, saatlerce ıslandı. Bu sırada da AKP iktidarının zeytinliklerin katledilmesinin önünü açan yasanın 18 maddesi kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, kamuoyunda “Süper İzin” olarak bilinen ve zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören torba yasa teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi.
AKP’nin önergesiyle, teklifin 11. maddesine yapılan eklemeyle taşınacak zeytin ağaçlarının yerine en az iki katı kadar yeni zeytin ağacı dikilmesi zorunlu hâle getirildi. Birçok uzman, zeytinliklerin taşınmasıın zeytinlilerin öldüreceğini söylerken bazısı da buna karşı çıkıyor.
Ayrıca kamulaştırılan arazilerin sahiplerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülmesi hâlinde Hazine taşınmazları veya kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) ait araziler 20 yıl süreyle, harca esas bedelin yüzde biri karşılığında kiraya verilebilecek.

Kira süresi sonunda bakım yükümlülüklerini yerine getiren kiracılar, kira süresini onar yıl uzatabilecek.
Teklife göre, bir alanın hem zeytinlik hem maden sahası olarak çakışması ve başka bir yerde faaliyetin mümkün olmaması hâlinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kamu yararını gözeterek madenciliğe izin verebilecek. Bu durumda zeytin ağaçlarının aynı il veya ilçede başka bir yere taşınması gerekecek.
Madencilik yapılan zeytinlik alanlar için, ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ilave ücret alınacak.

Yasa teklifinde ayrıca yenilenebilir enerji üretim tesisleri için özel mülkiyete ait taşınmazların 2030 sonuna kadar “acele kamulaştırma” ile alınabilmesine imkân tanındı. Bu tesisler için kira, izin ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak ve bu indirim süresi 5 yıl daha uzatılacak.
MUHALEFETTEN KÜRSÜ İŞGALİYasa görüşmeleri sırasında CHP ve DEM Parti milletvekilleri kürsü işgaliyle yasa teklifini protesto etti. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı’nın kürsüyü işgal etmesiyle başlayan protestoya diğer vekiller de katıldı. Vekiller, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları attı. Protestolar nedeniyle TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl oturuma ara verdi.

Torba yasa teklifine karşı Türkiye’nin birçok ilinden Ankara’ya gelen köylüler, TBMM önünde eylemlerini sürdürüyor. Cemal Süreya Parkı’nda iki haftadır nöbet tutan köylüler, “seslerinin duyulmaması” üzerine açlık grevine başladı.
Meclis’in Dikmen Kapısı önünde açıklama yapan Esra Işık, şöyle konuştu:
“14 gündür Cemal Süreya Parkı'nda gece gündüz, sıcak soğuk demeden nöbetteyiz... Bugün Mecliste görüşeceğiniz maden yasası, bizim ölüm fermanımızdır... Bu yasa geri çekilene kadar açlık görevindeyiz.”
Aynı eylemde konuşan Ayişe Günay ise şu ifadeleri kullandı:
“Atatürk'ün Meclisinde, halkın Meclisinde siz bizim adımıza karar veremezsiniz... Yaşam hakkımızı elimizden alamazsınız.”
Nejla Işık da şunları söyledi:
“Bir aydır haykırıyoruz. Ama o kulaklar bizi ne duydu ne de gördü... Siz bize diyorsunuz ki, 'Siz yaşamayın.' Biz de diyoruz ki, 'Açlık grevine giriyoruz.'”


