Adım adım yaklaşıyor! Bingazi ve Ankara anlaşmaya hazır
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus yönetimi ve Hafter güçlerinin elindeki Bingazi, Türkiye ile yapılan deniz yetki alanı anlaşmasında ortaklaşıyor. Temsilciler Meclisi'nde yer alan ve ismi açıklanmayan bir milletvekiline dayandırılan habere göre ikiye bölünmüş durumdaki Kuzey Afrika ülkesi söz konusu kararı oybirliğiyle almak üzere anlaşmış durumda. Söz konusu rapor ilk olarak Libya Observer yayın kuruluşu tarafından sosyal paylaşım sitesi X'te yayımlandı. İddiaya göre bu gelişme, ülkenin Batı yarısında nüfuz sahibi olan ve BM tarafından tanınan Ulusal Birlik Hükümeti'nin Türkiye ile imzaladığı anlaşmanın, Başbakan Usame Hamad başkanlığındaki ve Temsilciler Meclisi (TM) ile General Halife Hafter komutasındaki Doğu Libya merkezli Ulusal İstikrar Hükümeti (GNS) tarafından da imzalanacağı anlamına geliyor. Doğu yönetimi Libya Ulusal Ordusu (LNA) tarafından destekleniyor.

Raporlar, Bingazi merkezli GNS'nin Yunanistan'ın Girit'in güneyinde hidrokarbon araştırma ve işletmesi için deniz blokları ihalesine olumsuz tepki göstermesinden birkaç gün sonra geldi. Yunanistan, Avrupa Birliği ve konuyu gündeme getiren üçüncü ülkelerin çoğunun Türkiye-Libya anlaşmasını hukuka ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (BMDHS) aykırı olduğunu öne sürüyor. Yunan medyasında şu yoruma yer veriliyor: "Türkiye'nin deniz hukuku ve sınırlandırma konusundaki benzersiz pozisyonu, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne aykırı. Trablus'taki Libya hükümeti, Girit Adası da dahil olmak üzere tüm Yunan ada topraklarının Orta ve Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgelerin (MEB) belirlenmesinde etkili olmasını görmezden geldi."
Öte yandan Libya Dışişleri Bakanlığı'nın geçen Perşembe günü Yunanistan'ı Libya'nın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlayan bir açıklama yapmasının ardından tartışmalar başladı. Libya'nın, Yunanistan'ın Girit adasının güneyindeki iki deniz bloğunda hidrokarbon arama ve çıkarma haklarının tahsis edilmesiyle ilgili rahatsızlık yaşadığı belirtiliyor. Libya'nın doğu ve batı hükümetleri, Afrika'nın en büyüğü olan petrol zenginliklerine nüfuz ve erişim için yarışıyor.

Mısır'ın gelişmeler karşısında nasıl bir tutum takınacağı belirsizliğini korurken Greek Times adlı yayın kuruluşunda Mısır'ın tavrına ilişkin şu değerlendirme yer aldı: "Mısır'da benzer şekilde Libya-Türkiye anlaşmasını 'Libya'nın deniz haklarının ihlali' ve kendi ekonomik çıkarlarına yönelik bir tehdit olarak nitelendirdi. Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri, 2020 Mısır-Yunanistan paktının UNCLOS ile uyumlu olduğunu ve adalar da dahil olmak üzere kıyı devletlerinin kıta sahanlıkları ve MEB'lerine ilişkin haklarını koruduğunu vurguladı. Şukri, olası diplomatik veya yasal karşı önlemlere işaret etti."
[email protected]
Kaynak: Web Özel


