Afrika ikiye ayrılıyor: Bilim insanları nedeninin buldu Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kenya’daki Menengai jeotermal sahasında yaptıkları çalışmalarda, bu ayrılmayı tetikleyen asıl gücün yeryüzüne çok daha derinden gelen bir kaynak olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, Afrika kıtasının altındaki süper magma yükselmesi (African Superplume) isimli devasa bir sıcak kaya kütlesi, bu ayrışmanın itici gücü.
Daily Mail'de yer alan habere göre; Araştırma ekibi, soy gazlardan neon izotoplarını kullanarak bu enerjinin yüzey değil, çekirdek-manto sınırından geldiğini doğruladı. Çalışmanın baş yazarı Prof. Fin Stuart, “Derin Dünya’nın yüzeye nasıl ulaştığını, ne kadarının taşındığını ve Dünya yüzeyindeki büyük ölçekli topoğrafyayı nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışıyoruz” dedi.
Bu süper sıcak kaya kütlesi, yerkabuğundaki çatlakları genişletirken aynı zamanda Afrika kıtasının yükselmesine de neden oluyor. Araştırmacılara göre bu olay, birkaç milyon yıl içinde Somali, Doğu Etiyopya, Kenya ve Tanzanya gibi ülkelerin Afrika’dan ayrılarak yeni bir kıta oluşturmasıyla sonuçlanabilir.

Bu jeolojik süreç, yüzeyde de kendini hissettiriyor. 2005 yılında Etiyopya’daki Afar bölgesinde 400’den fazla depremin ardından 60 kilometre uzunluğunda bir yarık oluştu. 2018 yılında ise Kenya’daki Büyük Rift Vadisi’nde ortaya çıkan dev yarık, ulaşımı kesintiye uğrattı ve kıtadaki ayrılmanın ne kadar aktif olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndan gelen suların zamanla bu yarıkları doldurarak yeni bir okyanus oluşturacağını belirtiyor. Deniz bilimci Ken Macdonald, “Aden Körfezi ve Kızıldeniz’in suları, Afar bölgesine ve Doğu Afrika Rift Vadisi’ne dolarak yeni bir okyanus yaratacak” dedi.


