Ateşkeste yeni perde: İsrail Hamas’ın yanıtını inceliyor
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.
WITKOFF: HAMAS İSTEKSİZ
Doha’da devam eden görüşmelere aşina olan Filistinli bir kaynağın AFP ajansına aktardığına göre yanıtta yardım girişine ilişkin maddelerde değişiklik önerileri, İsrail ordusunun çekilmesi gereken bölgelerin haritaları ve savaşa kalıcı bir son verilmesine ilişkin garanti talepleri yer alıyor. ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff da ateşkes anlaşmasını İsrailli ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere İtalya’ya geldi. Ancak dün ilerleyen saatlerde Witkoff, müzakere ekibini Katar’dan geri çağıracağını söyledi. Witkoff, “Hamas, ateşkes çalışmalarında isteksiz davranıyor. Arabulucular büyük çaba sarf etmesine rağmen, Hamas koordineli hareket etmiyor. Halihazırda rehineleri eve getirmek için alternatif seçenekleri değerlendireceğiz” dedi. Filistinli örgütün süreç içerisinde bencilce davrandığını vurgulayan Witkoff, “Bu çatışmaya son vermek ve Gazze’de kalıcı barış sağlamak için kararlıyız” ifadelerini kullandı. Hamas ise ABD temsilcisinin açıklamalarına henüz yanıt vermedi. Öte yandan tarafların talepleri arasındaki büyük farklar, ateşkesin uzun süredir sürüncemede kalmasına yol açmıştı. İsrail, Hamas’ın silah bırakarak Gazze’yi terk etmesini kırmızı çizgi olarak belirlerken, Filistinli örgüt ise savaşın tamamen sona ermesi, İsrail birliklerinin bölgeden tamamen çekilmesi ve insani yardımların Gazze’ye serbest akışı konularında kesin garantiler talep ediyor.
FRANSA’DAN FİLİSTİN ADIMI
FRANSA Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze’deki açlık krizine yönelik artan küresel öfke ortamında, Fransa’nın Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. Macron, X’teki paylaşımında, kararın Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda resmileşeceğini belirtti. Macron, “Gazze’deki savaşın sonlandırılması ve sivil halkın kurtarılması acil bir durum” dedi. Özellikle son aylarda, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşı sık sık eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı, geçen ay da iki devletli çözüm sürecine öncülük etme çağrısı yapmıştı. Bu açıklamayla birlikte Fransa, Filistin’i tanıyan en büyük ve en güçlü Avrupa ülkesi konumunda olacak. Halihazırdan 140’tan fazla ülke Filistin’i bir devlet olarak tanıyor. Diğer yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Macron’un kararına tepki gösterdi. Netanyahu, X’ten, “Macron’un Tel Aviv’in yanı başında bir Filistin devletini tanıma kararını şiddetle kınıyoruz. Böyle bir hamle, terörü ödüllendirir” ifadelerini kullandı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da Macron’un açıklamasını, “utanç verici ve terörizme teslimiyet” diyerek eleştirdi.
KNESSET’İN İLHAK KARARINA DÜNYA ‘HAYIR’ DEDİ
İSRAİL parlamentosu Knesset’in önceki gün işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhakını öngören bir tasarıyı onaylaması büyük tepki çekti. Bahreyn, Mısır, Endonezya, Ürdün, Nijerya, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ortak bir bildiriyle oylamayı kınadı. Avrupa Birliği Komisyonu ve Rusya Dışişleri Bakanlığı da karara tepki gösterdi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı ayrıca bir açıklaması yayınladı.
TÜRKİYE’DEN KINAMA
Ortak bildiride işgal altındaki Batı Şeria üzerinde sözde “İsrail egemenliğini” dayatan tasarının İsrail meclisi tarafından onaylanması kınanırken, kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve uluslararası hukukun açık ve kabul edilemez bir ihlali olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı da yayımladığı açıklamayla, İsrail’in kararının uluslararası hukuk bakımından “hükümsüz” olduğunu belirtti. “Batı Şeria, Filistin toprağıdır ve 1967’den bu yana İsrail’in işgali altındadır. İsrail’in ilhak yönündeki her türlü teşebbüsü, barış çalışmalarını baltalamayı hedefliyor” denilen açıklamada, uluslararası topluma İsrail’in saldırganlığına karşı bağlayıcı önlemler alma çağrısı yapıldı. Knesset’in 71’e karşı 13 oyla onayladığı ilhak tasarısı yasa niteliği taşımıyor ancak uluslararası hukuka göre işgal altında bulunan Batı Şeria’nın ilhakı için hükümete çağrı yapıyor.


