Bahçeden sofraya uzanan yolculuk Agos
SonTurkHaber.com, Agos kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Saint Michel ve Notre-Dame de Sion Fransız Liseleri Permakültür kulüpleri tarafından 2016’dan bu yana düzenlenen “Tarım Ürünlerinin Yolculuğu” projesinin 6’ncısı olan ve sanatçı Alberto Modiano’nun objektifinden “Bir Bardak Çayın Deminde” fotoğraf sergisi, 16 Mayıs’a kadar açık. Sergiden elde edilen gelir ise kız çocuklarının eğitimine bağışlanacak.
Zeytin, pamuk, gül, üzüm, kırmızı soğan ve son olarak da çay… Notre Dame de Sion ve Saint Michel Fransız liselerinin Sürdürülebilir Yaşam ve Çevre Kulüpleri, 2016’da süt sergisi ile başladı. O tarihten bu yana düzenlenen 6. Tarım Ürününün Yolculuğu projesi kapsamında liselerin kulüpleri son olarak da Rize’de çay hasadına katıldı.
Proje kapsamında yapılan tüm çalışmalar sanatçı Alberto Modiano tarafından fotoğraflandı. Modiano ayrıca NDS öğretmenlerinden Seval Erol ve St. Michel Permakültür ve Coğrafya öğretmenleri St. Michel ve İnci Kimyonşen ile birlikte projede çalışma yürüttü. Bu fotoğraflardan oluşan “Bir Bardak Çayın Deminde” başlıklı sergi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi - La Galerie’de 30 Nisan’da açıldı.
Tohumdan sofrayaÇalışma ile Çeçeva, Çinçiva, Çayeli ve Of’ta bulunan çay bahçelerinde, çayın yetişme koşulları, nasıl toplandığı, çay üreticilerinin sorunları ve çayın yaşamdaki önemi öğrencilere aktarıldı. Çayın en uç kısmındaki elle toplanan filizlerden beyaz çay, uçtaki üç yapraktan yeşil çay elde edildiği, çayın sarı tohumlu beyaz yapraklı muhteşem kokulu bir çiçeğinin olduğu, ilk hasadı yapılan mayıs çayının değeri, siyah çayın ise fırınlanarak elde edildiği çalışma ile sergilendi.
Modiano’nun fotoğraflarının sunulduğu sergi salonunun girişinde, Karadeniz bölgesine özgü yöresel kıyafetler ile çay yaprakları ve toplamak için kullanılan materyaller de sanat ve doğaseverleri karşılıyor. Yine sergi salonunda çay fincanları ve semaverler de yer alıyor. Bir diğer bölümde ise Karadeniz kadını ile bütünleşen geleneksel örtü “keşan” da öğrencilerin çay topladığı ve tadımladığı fotoğrafların yanında sergileniyor.
İki okulun birlikte yürüttüğü çalışmalar üretmenin, iş birliğinin, uyumun ve geleceğe umut ile bakabilmenin de eseri niteliğini taşıyor. Sergi, 16 Mayıs Cuma gününe kadar 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Sanatçı Alberto Modiano ile proje ve sergilerinin teması ile amacına ilişkin konuştuk. ‘Bu bizim 6’ncı Permakültür sergimiz” diyen Modiano, “Biz her sene bu sergiyi yaptığımız zaman hocalar ve ben birlikte düşünüyoruz, bir bölge ve ürünü seçiyoruz. Tabii ki bu ürünün hem toplanıp hem de işleniyor olması gerekiyor ki öğrencilere anlatabilelim. Bu projelerde Permakültür kulübü öğrencilerini götürüyoruz. Öğrenciler önce bahçelerde veya tarlalarda ürünleri topluyor. Sonra da fabrikaya götürerek kendileri işliyor ve oradaki yetkililerden bilgi ediniyorlar. Son sergimizde de öğrenciler Ordu ve Trabzon bölgesinde çalıştılar. Önce bahçelerde ürünü topladılar sonra fabrikada işleyerek tüketim safhasına kadar olan bölümü gördüler” şeklinde konuştu.
Bu projede öğrencileri hem Permakültür ve ürünler konusunda eğitmek hem de Türkiye’nin doğal zenginliklerini tanıtabilmek üzerine çalıştıklarını söyleyen Modiano, “Ben fotoğrafları çekerken bir yandan ürünün aşamalarını çekiyorum, diğer taraftan da öğrencilerin bu ürünle çalışmalarını belge altına alıyorum. Daha önceden hep araştırma yapıyoruz. Örneğin çay bahçesinde çalışan insanları buluyoruz, onlarla birlikte çalışıyoruz. O ürünün nasıl bir seyahat ile sofralara geldiği veya nasıl tüketilecek duruma geldiğini doğaseverlere anlatıyoruz. Çektiğim fotoğraflarla son durağımız da bir sergi oluyor” cümleleriyle çalışmalarının sergiye evrilen sürecini anlattı.
Sergi geliri çocukların eğitimineÇektiği tüm fotoğrafların sergilenmesi ile birlikte satışa da sunulduğunu paylaşan Modiano, “Bütün bu fotoğrafları satıyoruz, sembolik ve bütçeyi sarsmayacak bir ücretle. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve onun muadili olan diğer eğitim kurumlarına yardım eden dernekler aracılığıyla satışa sunuyoruz. Ve bu yıl elde edilen gelir, kız çocuklarının eğitimi için bağışlanacak. Amacımız çocukların daha çok eğitim görmesi. Eğitimli çocuklar yetişebilsin diye çabalıyoruz” bilgisini verdi.
Tüm bu projelerin 2016 yılında süt sergisi ile başladığını dile getiren Modiano, “Süt sergisi Permakültür sergisi dışında bir sergiydi. Bizim ortaya çıkışımızı sağlayan Çerkezköy’de bulunan bir projeydi. Bunu takip eden projeler de zeytin, pamuk, gül, üzüm, kırmızı soğan ve çay olarak devam etti. Amacım uzun yıllar sürmesi ve 20 sergiye kadar ulaşabilmesi. Hem çocukları eğitebilelim hem de onlar toprak ve ürünlerinden faydalanmış olsunlar” vurgusunu yaptı.
Yazar, fotoğraf sanatçısı Modiano, 20 Kasım 1960’ta İstanbul’da doğdu. 1971’de İstanbul Şişli Ondokuz Mayıs İlkokulu’nda okuyan Modiano, Özel Hürriyet Lisesi ve Kabataş Ticaret Liselerinde eğitim gördü. Ayvansaray Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Sinema Bölümünden mezun olan Modiano, 500. Yıl Türk Musevileri Müzesi’nde çalışıyor.
İlk yazısı Şalom gazetesinde yayınlanan Modiano’nun diğer yazıları Milliyet Sanat, Fotoğraf Sanatı ve Tiryaki dergilerinde yer aldı. Fotoğraflarıyla 1985 Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin (AFAD) Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda mansiyon ile 1996 Truva Folklor Derneği Fotoğraf Ödülü’nü aldı. BASAF ve İFSAK Onur üyesi olan Modiano, fotoğraf ve sinema üzerine çalışmalar yürütmeye devam ediyor.


