Bakanlık 9 bin kişinin peşinde, tapuyu düşük gösteren yandı!
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışıyla mücadele edebilmek için Mekansal Veri Analizi Sistemini (MEVA) İstanbul'da hayata geçirdi. Sistem ile taşınmaz satışları değerinden düşük fiyat gösterenlerin önüne geçilmesi hedeflenirken, şimdiye kadar 16 bin mükellef incelendi, Yapılan incelemeler sonucunda Bakanlık tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olan 9 bin 150 kişiden açıklama istendi; ayrıca 2 bin 475 kişinin gönüllü ise 5,9 milyar liralık alım-satım bedel artışı üzerinden 113.9 milyon liralık tapu harcını cezasız olarak ödedi. MEVA sistemine göre, tapu ve gerçek değer bilgileri hem görsel olarak harita üzerinden sorgulanıp analiz edilebiliyor hem de bir gayrimenkulün gerçek alım satım ve kira bedeli, çeşitli algoritmalar kullanılarak tespit ediliyor.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, sistemde İstanbul'un pilot il seçildiğini belirterek, "Vergi kaçaklarının önlenmesi için gayrimenkullerin tapuda gerçek değerleri üzerinden işlem görmesi gerekiyor. Bugüne kadar tapu harcı yüksek olduğu için birçok vatandaş, gerçek satış fiyatını düşük göstererek harç bedellerini azaltıyordu. Bu durum ciddi bir vergi kaybına neden oluyordu" dedi.
YAPTIRIM UYGULANMALIAkçam, sistemin etkin çalışması için gayrimenkul değerleme uzmanlarının devreye girmesi ve denetim mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini de vurguladı. Akçam, vergi kaçaklarının sadece gayrimenkul değerleme uzmanları aracılığıyla değil, banka hesaplarının incelenmesi yoluyla da tespit edilebileceğine dikkat çekerek, "Örneğin, 10 milyon TL’ye satılan bir konutun değeri tapuda 2 milyon TL olarak gösteriliyorsa, banka hesapları incelenerek gerçek ödeme tespit edilebilir. Eğer tapuda gösterilen rakamla banka hesaplarındaki ödeme tutarı arasında fark varsa, hem aradaki vergi farkı talep edilmeli hem de yaptırım uygulanmalı" ifadelerini kullandı.
Akçam, sistemin başarısı için tapu harcının yüzde 4’ten yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini ve böylelikle vatandaşların gayrimenkulün gerçek değerini tapuda beyan etmekten kaçınmayacağını savunurken, şunları söyledi: "Tapu harcı düşük olursa, vatandaşlar gayrimenkulün gerçek piyasa değerini göstermekten çekinmez. Ayrıca denetimler sıkılaştırılırsa, hem devlet daha fazla vergi geliri elde eder hem de sektörde şeffaflık sağlanır."
HAKSIZLIK GİDERİLMELİTürkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan ise vergi kayıplarının önlenmesi için bakanlığın dijital bir dönüşüme önderlik ettiğini belirterek, konutların gerçek piyasa değerlerinin belirlenmesinin güçlüklerinden söz etti. Taylan, "Bir bölgede fiyatı artıranlar oldukça diğerleri de fiyat arttırıyor. 3 milyonluk eve 5 milyon isteyenler oluyor. Bu da tapu harcını da düşürüyor ve devlet vergi kaybına uğruyor. Bakanlık da bir yazılım kurarak bu haksız fiyat artışlarının önüne geçmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

Harçlarının düşürülmesi durumunda bu yola başvuran vatandaşların da azalacağını anlatan Taylan, şu tespitleri sıraladı: "Harçlar, yüzde bire düşürülebilir. Bir sefere mahsus vatandaşımıza beyan etme ve gelir vergisinden muafiyet hakkı tanınabilir. Yani örneğin 10 milyonluk gayrimenkulü 1 milyon gösterip yüzde 4 tapu harcı aldığında ya da yüzde 10 milyon gösterip yüzde 1 aldığında devletimiz daha çok vergi geliri elde etmiş oluyor."
Kaynak: Web Özel


