Bazı bebeklerin huysuzluğu doğuştan geliyor: Ağlayan bebeği susturmanın en etkili yolu Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
İsveç Uppsala Üniversitesi'nden araştırmacılar, 998 ikiz bebek üzerinde iki aylık ve beş aylık olduklarında inceleme yaptı. Tek yumurta ikizleri (DNA'larının yüzde 100'ünü paylaşan)ve çift yumurta ikizlerini (DNA'larının yaklaşık yarısını paylaşan) karşılaştırarak, genetik ve çevresel etkileri birbirinden ayırt etmeyi başardılar.
Ebeveynlerinden bebeklerinin uyku alışkanlıkları, ağlama süreleri ve sakinleşme becerileri hakkında bilgi toplayan araştırmacılar, sonuçları JCPP Advances dergisinde yayımladı. Bulgulara göre bebeklerin ağlama sürelerindeki farklılıkların yüzde 70'e kadarı genetik sebeplerle açıklanabiliyor.
"EBEVEYNLERİN MÜDAHALE İMKANI SINIRLI"Araştırmanın başyazarı, psikoloji alanında doktora sonrası araştırmacı Dr. Charlotte Viktorsson, şunları söyledi:
"Bebeklerin ne kadar ağlayacağı büyük oranda genetik olarak belli. İki aylıkken ağlama davranışının yaklaşık yüzde 50'si genetik sebeplerle açıklanırken, beş aya gelindiğinde bu oran yüzde 70'e kadar çıkıyor. Bu durum, ebeveynlerin bebeklerinin ağlaması üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu gösteriyor ve ailelere bir ölçüde rahatlama sağlayabilir."
Araştırma ayrıca bebeklerin sakinleşme yeteneğinin de büyük oranda genetikle ilişkili olduğunu ortaya koydu. Beş aylık bebeklerde sakinleşebilme becerisindeki farklılıkların yüzde 67'si DNA ile açıklanıyor.
AĞLAYAN BEBEĞİ SAKİNLEŞTİRMENİN EN ETKİLİ YOLUDr. Viktorsson, "Bebeklerin sakinleşme hızı, iki aylıkken daha çok çevresel faktörlere bağlı olsa da beş aylık olduklarında genetik faktörler daha etkili hale geliyor. Bu durum, bebeklerin ilk aylarında ebeveynlerinin sakinleştirme çabalarının daha büyük önem taşıdığını gösteriyor" dedi.
Öte yandan araştırma, gece uyanma sıklığının büyük ölçüde çevresel faktörlerle, örneğin uyku rutinleri ve uyunan ortam ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Bebekleri sakinleştirmek için daha önce yapılan bir başka araştırmada ise Japonya'daki RIKEN Beyin Bilimi Merkezi'nden uzmanlar, ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en etkili yolunun bebeği beş dakika boyunca kucakta taşımak, ardından beş ila sekiz dakika oturarak kucakta tutmak ve sonrasında yatağına yatırmak olduğunu belirlemişti. Bu yöntemin bebeklerin uzun vadeli uyku kalitesini artırıp artırmadığı ise bilinmiyor.


