Bir kedinin size miyavlaması sandığınız gibi sevgi göstergesi değilmiş Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Kediniz sürekli sizinle “konuşuyor” ama evdeki diğer kişilere karşı sessiz mi kalıyor? Pek çok kişinin sevgi gösterisi olarak yorumladığı bu davranışın arkasında aslında bambaşka bir neden olabilir. Evcil hayvan davranış uzmanı Amanda Campion, kedilerin neden sadece belirli kişilere miyavladığını açıkladı. Ortaya çıkan gerçek, birçok kedi sahibini şaşırtacak.
SEVGİ DEĞİL EĞİTİM STRATEJİSİUzmanlara göre, kedilerin miyavlaması çoğu zaman bir sevgi belirtisi değil, insanları yönlendirmek için kullandıkları öğrenilmiş bir davranış. Campion, sosyal medyada yayınladığı videosunda şunları söyledi:
“Kediniz sizi yorabilir ama başkalarını görmezden gelir bunun bir nedeni var. Miyavlama, kedilerin insanlarla iletişim kurmak için geliştirdiği özel bir yöntem. Birbirlerine miyavlamazlar, bunu yalnızca insanlara yaparlar.”
Yani evin içinde kimin daha “kolay ikna edildiğini” anlayan kedi, o kişiyi eğitir ve onunla daha fazla sesli iletişime geçer.
KİMİ SEÇTİĞİNİZ DEĞİL KİMİ İKNA ETTİĞİ ÖNEMLİCampion'a göre kediler, kendilerine en iyi tepkiyi veren kişiyi hedef alır derken, “Eğer sürekli size miyavlıyorsa, bunun nedeni sizden hızlı sonuç alıyor olmasıdır. Partneriniz aynı şeyi sağlamıyorsa, onunla iletişim kurmaz" ifadelerine yer verdi. Ayrıca kedilerin ses tonlarını farklı kişilere göre değiştirdiğini ve her bireyle farklı bir “konuşma biçimi” geliştirdiğini de ekliyor. Onlarla konuşan ve etkileşim kuran insanların, daha bağlı bir ilişki geliştirdiği de uzmanlarca doğrulanmış durumda.
Her miyavlama davranışı sadece iletişim amaçlı değildir. İngiltere merkezli hayvan yardım kuruluşu Cats Protection, kedinizin normalden fazla miyavlamasının fiziksel veya psikolojik bir problemin habercisi olabileceğini söylüyor. Özellikle ses tonunda ve sıklığında değişiklikler varsa, dikkat edilmesi gerekiyor.
Kedinizin vücut dili de önemli bir gösterge olabilir:
Kulaklar geriye yatıksa endişe, göz bebekleri büyümüşse: korku veya stres, sürekli miyavlama varsa rahatsızlık veya istek belirtisi. Uzmanlar, bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir veterinere danışılmasını öneriyor.


