Bir restorantta müşterinin garsona yardım etmesinin aslında psikolojik bir nedeni varmış Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
İnsanların empati kurma yeteneğinin, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler geliştirmede temel rol oynadığı belirtiliyor. Psikoloji bilimi, “prososyal” davranışların bireylerin karşısındakine duyduğu içten ilgi ve özveriyle şekillendiğini ortaya koyuyor.
Bu bağlamda, bir restoran ortamı araştırma sahası olarak kullanıldı. Garsonların iş yükünü hafifletmek için misafirlerin tabak, çatal-bıçak ve peçete gibi araçları kendilerine uzatma tercihi, müşterilerin “sosyal dayanışma” refleksi gösterdiklerinin işareti sayılıyor. Uzmanlar, müşterilerin ekmek kırıntılarını temizlemeyi veya masayı toparlamayı gönüllü olarak üstlenmesinin, dayanışma duygusunun somut bir yansıması olduğunu vurguluyor.
Toplumsal sorumluluk bilinciİngiliz gazeteci Lachan Brown’ın işbirliği ve sosyal davranışlar üzerine gerçekleştirdiği araştırma, yardıma yönelik bu girişimlerin empatiyi pekiştirdiğini ve ekip ruhunu güçlendirdiğini ortaya koydu.
Brown, “Karşılık beklemeksizin başkalarının işini kolaylaştırmak, toplumsal sorumluluk bilincini yükseltiyor” diyor.
Bilişsel sinirbilimci Paula Martínez Barral ise yüz yüze etkileşimdeki bakışların altında yatan beş ana dinamiği tanımladı. Ona göre göz teması, hâkimiyet veya meydan okuma, derin duygusal bağ, ilgi ve çekim, değerlendirme ya da yargılama ve güvensizlik veya savunma gibi farklı motivasyonları yansıtabiliyor. Örneğin, kesintisiz ve kaçırılmayan bir bakış, otorite kurma çabası anlamına gelirken; rahat bir ifade eşliğinde sabitlenen gözler, gerçek ilgi ve samimiyetin göstergesi olabiliyor.
Psikologlar, bu beş dinamiğin hem günlük iletişimde hem de profesyonel ilişkilerde kritik ipuçları sunduğunu vurguluyor. Uzmanlar, başkalarıyla kurulan duygusal bağların güçlenmesi için öncelikle empati ve prososyal niyet geliştirilmesinin şart olduğu görüşünde birleşiyor.


