Bir zamanlar altın zenginiydi şimdi hayatta kalmaya çalışıyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Kaliforniya'nın Sierra Nevada dağlarında yer alan Bodie kasabası, 1876 yılında altın yataklarının keşfedilmesiyle hızla büyüyen bir maden yerleşimi haline geldi. Sadece üç yıl içinde bölgeye binlerce kişi göç etti ve 8 bin nüfusa ulaştı. Aynı dönemde 2 binden fazla yapı inşa edildi.
ALTIN KEŞFİ İLE KURULAN KASABABölgedeki ilk altın bulgusu, 1859 yılında WS Bodey isimli bir arayıcı tarafından tespit edildi ancak Bodey, bir kar fırtınasında hayatını kaybettiği için kasabanın kuruluşunu göremedi. İsmi, onun anısına Bodie olarak benimsendi. 1876’daki cevher keşfiyle birlikte kasaba, Batı Amerika’nın en hızlı büyüyen maden merkezlerinden biri haline geldi.
1880 yılında Bodie’nin Kaliforniya’nın en büyük üçüncü şehri olduğu yönünde rivayetler bulunsa da bu bilgi resmi nüfus verileriyle doğrulanmamaktadır. Buna rağmen kasabada bankalar, demiryolu, gazeteler, hapishane ve 65 bar gibi birçok sosyal ve ticari yapı bulunmaktaydı.
SOSYAL HAYAT VE SORUNLARBodie, renkli bir sosyal yapıya sahip olsa da cinayetler, silahlı saldırılar ve bar kavgaları kasabanın sık yaşanan olayları arasındaydı. 1880’li yıllardan itibaren Arizona, Utah ve Montana gibi eyaletlerde yeni maden alanlarının keşfedilmesiyle, bölgedeki nüfus azalmaya başladı. Bekar madencilerin yerini zamanla ailelerin almasıyla birlikte Bodie daha yerleşik bir yapıya dönüştü. 1882 yılında inşa edilen Metodist Kilisesi, bu dönüşümün bir simgesi olarak hala ayakta durmaktadır.
1914 yılına gelindiğinde madenlerden elde edilen yıllık gelir 6.821 dolara düştü. 1915 yılında kasaba ilk kez “hayalet şehir” olarak anılmaya başlandı. 1917’de demiryolu söküldü, 1940 yılına gelindiğinde nüfus yalnızca 90 kişiydi. 1950’lere gelindiğinde ise kasabada hiç kimse yaşamamaktaydı.
AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR1962 yılında Bodie, Kaliforniya eyaleti tarafından Bodie Eyalet Tarihi Parkı olarak ilan edildi. Günümüzde yaklaşık 110 yapı ayakta durmakta ve bu yapıların çoğu 19. yüzyıldaki orijinal haliyle korunmaktadır. Restorasyon çalışmaları, Bodie Vakfı tarafından desteklenmektedir. Kasaba, her yıl yaklaşık 200.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.


