Boş tarlada deneme amaçlı ekti rekor verim aldı: Hasat başladı, köylülerin yeni gelir kapısı oldu Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Enginar Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında, atıl durumdaki araziler hibrit enginarla buluşturuldu. Projeyle yüzde 75 hibe destekli toplam 46 bin 456 fide, 21 üreticiye dağıtıldı.
10 KAT ARTTIHasadı yapılan enginarların bir bölümü doğrudan semt pazarlarında satışa sunulurken, kalan kısmı özel tesislerde paketleniyor ya da salamura haline getirilerek raflara taşınıyor. Proje kapsamında hibrit üretim modeliyle elde edilen verimin, geleneksel yöntemlere kıyasla 10 kata kadar arttığı bildirildi.
450 TON ENGİNAR ÜRETİLDİMuğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, amaçlarının hem üretim desenini çeşitlendirmek hem de üreticilere yeni bir geçim kapısı açmak olduğunu vurguladı. Baydar, "Kent genelinde kullanılmayan arazileri üretime kazandırmak için 9 farklı proje yürütüyoruz. Bunlardan biri de enginar üretiminin artırılması. Şu anda 350 dekarlık alanda 420 tonluk enginar üretimine ulaştık" dedi.

Baydar ayrıca, Muğla'nın iklim ve toprak yapısının enginar üretimi için son derece elverişli olduğunu belirterek, “Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelirini artırmak amacıyla bitkisel üretimde çeşitliliği artırıyoruz. Üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda da altyapımız hazır. İl genelinde enginarı işleyen üç tesisimiz mevcut” ifadelerini kullandı.
TARIM TOPRAKLARI BOŞ KALMASIN DİYETarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban da 2021 yılında başlatılan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında amaçlarının “bir karış toprağın bile boş kalmaması” olduğunu dile getirdi. Çoban, hibrit üretim sayesinde hem verimin arttığını hem de üreticilerin daha kısa sürede daha yüksek gelir elde ettiğini söyledi.


