BYD den sürpriz Türkiye kararı Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Konuya dair bilgi sahibi iki kaynağa göre, BYD Macaristan'daki tesisinde en az ilk iki yıl kapasitenin altında üretim yapacak.
BYD'nin Macaristan'ın güneyindeki Szeged'e kurduğu 4 milyar euro maliyetli tesisinde seri üretim 2026'da başlayacak ancak ilk etapta yılda 150,000 otomobil kapasiteli tesiste üretilecek araç sayısı, kaynakların aktardığına göre on binleri aşmayacak. Macaristan'daki tesisin nihai yıllık üretim kapasitesinin 300,000'e çıkması bekleniyor.
Öte yandan BYD'nin 1 milyar dolar yatırımla Türkiye'ye kuracağı ve 2026'nın sonunda üretime başlaması planlanan tesiste yılda 150,000 otomobil üretilmesi hedefleniyor.

Kaynaklardan biri Manisa'da kurulacak tesiste 2027 ve 2028'de üretimin daha da artırılacağını söyledi.
Fakat üretimin Macaristan'dan Türkiye'ye kaydırılması, Avrupa Birliği'nin (AB) planlarını sekteye uğrattı.
AB, Çin'de üretilen elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergilerinden dolayı Avrupa'ya Çin'den yatırım çekmeyi ve yüksek ücretli istihdam sağlamayı umuyordu.
TÜRKİYE'DE ÜRETİM TARİHİ ÖNE ÇEKİLECEK
BYD Macaristan'daki fabrikayı Avrupa'da gümrük vergisinden muaf otomobil satabilmek için inşa ediyor. Şirketin hâlihazırda Avrupa'da sattığı tüm otomobiller Çin'de üretiliyor ve standart oranında vergiye ek olarak Çin yapımı elektrikli araç ithalatında AB'nin sübvansiyon karşıtı gümrük vergilerine tabi. Diğer bir deyişle BYD, Çin'den AB'ye yaptığı satışlarında toplamda ' gümrük vergisi ödemekle mükellef.
Bununla beraber Türkiye'deki yeni fabrikada üretilecek araçların birçoğu Avrupa'ya gönderilecek ve AB'nin gümrük vergilerine tabi olmayacak.
Türkiye'de Toyota, Stellantis, Ford Hyundai ve Renault gibi otomotiv şirketlerinin üretim tesisleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart'ta yaptığı konuşmada Çinli otomotiv şirketi Chery'nin Samsun'da 1 milyar dolar yatırımla yıllık 200,000 araç kapasiteli bir tesis kuracağını duyurmuştu.

Çin'in otomotiv pazarında ise fiyat düşürme rekabeti yaşanırken, BYD yönünü başka pazarlara çevirdi. Reuters geçen ay yaptığı haberde BYD'nin
Çin'deki üretimi azalttığınıve yeni üretim hattı kurma planlarını ertelediğini bildirmişti.
Çin'deki üretimini yavaşlatan BYD, Avrupalı rakiplerinden daha uygun fiyatlı modeller sunarak Avrupa'daki pazar payını artırıyor.
S&P Global Mobility'nin raporuna göre Avrupa'da 2024'te 83,000 otomobil satan BYD'nin bu yıl 186,000, 2029'a kadar ise yılda neredeyse 400,000 otomobil satışına ulaşması bekleniyor.
BYD yetkilileri geçen yıl yaptıkları açıklamalarda Macaristan'daki tesiste Atto 2, Atto 3 ve Dolphin modellerini üretmeyi değerlendirdiklerini söylerken, bir kaynak Atto 3 ve Dolphin modellerinin yanı sıra düşük maliyetli Seagull modelinin de üretileceğini söyledi.
Başka bir kaynak ise daha önce yapılan açıklamalarda belirtilen modelleri yineleyerek Atto 2, Atto 3 ve Dolphin modellerinin üretileceğini söyledi.
Bir kaynak BYD'nin Türkiye'deki tesisinde elektrikli Seal U SUV modelinin yanı sıra, Sealion 5 modelinin üretileceğini belirtti ancak Sealion 5'in tam elektrikli mi yoksa şarj edilebilir hibrit sürümünün mü üretileceği net değil. Kaynak, bu tesiste şarj edilebilir hibrit Seal U Dmi ve Seal 06 Dm-i modellerinin de üretileceğini söyledi.


