SonTurkHaber.com
close
up
Çocukları LGS ve YKS sınavına girecek aileler dikkat: Sakın bunları yapmayın Gündem Haberleri

Çocukları LGS ve YKS sınavına girecek aileler dikkat: Sakın bunları yapmayın Gündem Haberleri

Yenisafak sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.

Uzmanlar, YKS ile LGS kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilerin ailelerine, sınava günler kala çocuklarının strese girmemeleri için rahatlatıcı sözler söylemelerini ve evdeki olağan akışı bozmamalarını önerdi.

Eğitim uzmanları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilerin ailelerine, sınava günler kala çocuklarının strese girmemeleri için rahatlatıcı sözler söylemelerini ve evdeki olağan akışı bozmamalarını önerdi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Pişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite ve liselere giriş sınavlarına girecek adaylar ile ailelerine tavsiyelerde bulundu.

İki sınavda da rekabetin yüksek olduğunu belirten Pişkin, bu sınavlara hazırlanırken çok test çözmek yerine hata yapılan sorulara odaklanılarak yanlışların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Pişkin, zaman tutarak çalışmanın önemini vurgulayarak, öğrencilerin süreyi iyi değerlendirerek denemeleri belirli sürede çözmeye odaklanmalarının faydalı olacağını vurguladı.

Sınava bir hafta kala hazırlıkların bırakılmaması tavsiyesinde bulunan Pişkin, "Zihinsel ve ruhsal gelişim önemli. Dolayısıyla, adayların neşeli ve keyifli çalışmaları, araya molalar koymaları, kendilerini dinlendirebilmeleri ve hobileriyle uğraşmaları önemli. Kendilerini strese sokacak kadar yoğun çalışmalarını tavsiye etmem." dedi.

LGS oturumları arasında sınavla ilgili konuşulmamalı

Prof. Dr. Pişkin, öğrencilerin sınavlarla ilgili stres ve kaygı hissetmesinin olağan bir durum olduğunun altını çizdi.

Anne ve babalara yönelik bu konuda uyarılarda bulunan Pişkin, şunları söyledi:

"Anne ve babaların desteği çok önemli. Çocukların stresini yükseltecek mesajlar vermek yerine onları rahatlatacak sözler söylemek gerekiyor. 'Sana güveniyorum, inanıyorum. Önemli olan çalışmaktır, elinden geleni yaptın. Biz seni olduğun gibi kabul ediyoruz, seni seviyoruz' gibi mesajlar vermeleri önemli. Aksi takdirde çocuklar, zaten stresli olan bir duruma stresleri katlanarak gireceklerdir. Bu da akademik başarılarını, sınav performanslarını mutlaka olumsuz etkileyecektir."

İki oturum şeklinde uygulanan LGS kapsamındaki merkezi sınavda, ailelerin oturumlar arasındaki boşlukta çocuklarıyla sınav hakkında konuşmaması gerektiğini ifade eden Pişkin, "Sınav tamamen bittikten sonra yeterince konuşulacak zaman olacaktır. Çünkü orada doğru yaptığını zannettiği ama yanlış olan soruları öğrendikleri zaman moralleri bozuluyor ve bu diğer oturumdaki performanslarını da olumsuz etkileyebiliyor." diye konuştu.

Pişkin, öğrencilerdeki sınav kaygısıyla ilgili de şunları kaydetti:

"Hayat uzun soluklu bir yolculuk. Bunun içerisinde çok sınava girilip çıkılacaktır, bu onlardan sadece biri. Sınav önemlidir ama hayatın sonu da değildir. Yaşamlarında bunu telafi edebilecek yeni fırsatlar önlerine çıkacaktır. Önemli olan çalışmaları, gayret etmeleri, elinden geleni yapmaları ama gerisine yapabilecek bir şey yok. Morallerini bozmasınlar, umutlarını yitirmesinler."

"Hafif yiyeceklerle kendilerini iyi hissetmeleri sağlanabilir"

AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe ise bu sınavların öğrencilerin geleceğinde belirleyici bir etki ve öneme sahip olduğunu ifade etti.

Sınavlara hazırlanırken düzenli ve etkili çalışmanın önemine değinen Gökçe, "Ben bu son dönemi kampa girme olarak nitelendiriyorum. Yani telefon, tablet ve bilgisayarları tamamen kapatacaklar." dedi.

Gökçe, öğrencilerin son günlerde de konu tekrarları yaparak, deneme çözerek ve kısa notlar alarak çalışmalarını sürdürmeleri, motivasyonlarını yüksek tutmaya odaklanmaları ve kendilerine güvenmeleri gerektiğini vurguladı.

Ailelerin sınava yönelik yaklaşımıyla ilgili de önerilerde bulunan Gökçe, şöyle devam etti:

"Anne ve babalar, sınava birkaç hafta kala evde olağanüstü durum ilan etmesinler. Bu çocukların gerilmesine ve stres yapmasına neden oluyor. Hayatın doğal ve rutin akışını bozmamalarını tavsiye ediyorum. Beslenme düzeni konusunda, biraz daha hafif yiyeceklerle, çocuklarının sevdikleri yiyecekleri yaparak kendilerini iyi hissetmelerini sağlamalarını tavsiye ediyorum. Ebeveynler, 'Biz sana güveniyoruz ve seni destekliyoruz' mesajını lütfen çocuklarına versin."

"Düzenli uyku aynı zamanda başarı demektir"

Prof. Dr. Gökçe, öğrencilerin uyku düzeninin de sınava hazırlık süreçlerini etkileyebildiğine dikkati çekti.

Yeterli uykunun önem taşıdığını dile getiren Gökçe, "Sınav gününe kadar, özellikle bu birkaç haftalık süreçte LGS öğrencileri, en geç saat 22.30 ila saat 23.00 arasında, YKS öğrencileri de en geç saat 23.00 ila 23.30 arasında uyumalı. Yani günlük 8-9 saatlik uykuyu son derece önemsiyoruz. Düzenli uyku aynı zamanda başarı demektir. Lütfen gençler buna dikkat etsinler." diye konuştu.

Gökçe, başarıya ulaşmanın üç temel koşulu olduğunu belirterek, "Her öğrencinin bir hayali ve hedefi olmalı. Gençlere hayalleri ve hedefleri olmasını ve bunların peşinden gitmesini tavsiye ediyorum. İkincisi, başarı, hazırlıklı olana gelir. Lütfen son güne kadar hazırlansınlar. Son olarak bu onların maçı ve onların geleceği. Lütfen sahaya çıksınlar, oyunlarını en etkili biçimde oynasınlar." tavsiyelerinde bulundu.

En son güncellemeleri ve haberleri takip etmek için SonTurkHaber.com'ı izlemeye devam edin, biz durumu takip ediyor ve en güncel bilgileri sunuyoruz.
seeGörüntülenme:86
embedKaynak:https://www.yenisafak.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 11 Haziran 2025 14:54 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Bu işte hala para var! Ustası: Getirsinler yetiştireyim

23 Temmuz 2025 03:49see184

Asgari ücret net 44 bin 546 TL oldu: Çalışma Bakanı açıkladı

22 Temmuz 2025 00:07see183

Leavitt: Trump Orta Doğu da daha fazla ölüm görmek istemiyor Dış Haberler

22 Temmuz 2025 03:05see167

Türk kim? Kürt ve Alevi temsili zararlı deyip Bahçeli’ye çemkirenler kim? Mehmet Metiner

22 Temmuz 2025 04:06see166

Ankara’da bir şeyler oluyor

22 Temmuz 2025 05:13see165

Yılda 12 bin ton üretim yapıyordu! 30 yıllık sanayi devi iflasın eşiğinde

22 Temmuz 2025 17:54see165

Gizli pandemi: Lyme Sözcü Gazetesi

22 Temmuz 2025 05:43see158

Yazın kilo vermek daha kolay! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

22 Temmuz 2025 16:13see154

Psikolojik savrulmaya karşı çıkmak Ömer Lekesiz

22 Temmuz 2025 04:02see145

Gram altında yeni rekor!

23 Temmuz 2025 02:10see132

Fatma Şahin, Maraş ı Kerbela ya çevirdi Sözcü Gazetesi

22 Temmuz 2025 14:44see132

Giresun’da bir iş yeri çıkan yangında kullanılmaz hale geldi

22 Temmuz 2025 01:15see129

Yasemin Minguzzi: Bu aileye bir can borcu var, adalet borcu var...

22 Temmuz 2025 00:26see127

Kurultay krizi AYM’ye taşındı Yerel Gündem Haberleri

22 Temmuz 2025 04:04see124

Cinayet gibi kaza! Ters yöne girip kafa kafaya çarpıştı

22 Temmuz 2025 04:24see122

Altan Öymen’e Meclis’te son görev

22 Temmuz 2025 07:11see121

Meteoroloji den çöl sıcakları uyarısı! 22 Temmuz Salı bugün hava nasıl? İzmir, Ankara, İstanbul hava durumu ile il il hava tahmini

22 Temmuz 2025 01:24see121

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

23 Temmuz 2025 00:12see120

AJet kampanya 22 23 Temmuz 2025: AJet yurt içi indirimli bilet kampanyası tarihleri, seyahat tarihi ve ucuz bilet fiyatları

23 Temmuz 2025 01:20see119

Mattia Ahmet Minguzzi nin annesi Yasemin Minguzzi Bakırköy de oturma eylemi yaptı! Ünlü şarkıcı da katıldı: Nasıl duymazsınız?

22 Temmuz 2025 01:06see118
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları